畫花難?養花更難?

作者: 小雷子 發表于 2017-8-23 14:55:47
52420 1095
chuyat10 發表於 2019-9-24 12:53:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-24 12:09
十郎兄!我依啲魚點算?可唔可以同步進行呢?<span class="emoji emoji1f914"></span>

可以,前提C左魚唔好加新魚,最後可能會有一條特別頑強,蔭性魚缸弱光水榕綠草,如果沉木造型靚都係好好睇的家庭裝飾。
草缸淡水要酸性,咸水缸要鹼性。所以養淡水魚唔好用石砌景。
曾經的14吋陽性草套缸仔.要用二氧化碳氣樽供氣.
回復

小雷子 發表於 2019-9-24 12:09:11 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-9-24 11:51
俾少少意見你試試,九吋缸仔放一塊沉木造型,買一棵叫水榕的水草用尼龍絲線扎上沉木度,唔養魚住開住過濾 ...

十郎兄!我依啲魚點算?可唔可以同步進行呢?
回復

chuyat10 發表於 2019-9-24 11:51:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-24 11:22
十朗兄你巧勁呀!養珊瑚係天堂級玩意,真係靚到O嘴!細細聲話你知,我細細個已經養過魚,養咩死咩!真係 ...

俾少少意見你試試,九吋缸仔放一塊沉木造型,買一棵叫水榕的水草用尼龍絲線扎上沉木度,唔養魚住開住過濾開住燈養水,宜家天氣開始涼冇水冷水溫應該唔會過30度,養一個月水,水榕總係翠綠可以放兩條到三條紅綠燈魚,唔好餵多,三天一次少少食完即可,唔可以有剩粮。應該可以養大到出年入夏。
回復

小雷子 發表於 2019-9-24 11:22:30 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-9-24 08:37
幾日未上來啱啱睇完,小雷子魚缸設備同玩插花差唔多,D魚有個來月睇已經唔錯。九吋缸仔高手都未必搞得定, ...

十朗兄你巧勁呀!養珊瑚係天堂級玩意,真係靚到O嘴!細細聲話你知,我細細個已經養過魚,養咩死咩!真係傷心到爆,後來放棄左以後唔再養魚!
就因為買左隻水母,要去行金魚街揾人求救,點知又比條斗魚吸引左,最終我又發夢,以為自己一定養得掂…………斗魚死左,今早又死左條灯魚…………天呀!我唔想咁樣呀!比條生路行下啦!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-24 10:35:23 來自手機 |顯示全部樓層

佛洛伊德認為人格或人的精神主要分成三個部分,即本我、自我與超我。佛洛伊德把人的動機歸納為餓、渴、睡、性等,其中性慾佔主導地位(本我)。但本我往往受到道德、社會法規等現實條件的制約(超我),受到壓抑的衝動透過夢、失語等形式來尋求滿足。佛洛伊德相信一個人如果以前曾經有一些創傷性的事件而導致心理問題。
大頭仔經常開口埋口都係講埋啲核突野,失語症發作,你夠鐘去食藥啦,唉,好地地一個大頭仔變態
失語症嘅症狀:
無法構詞
命名障礙(忘名症)
過度地創造跟與使用個人的 新詞彙
錯語症 (替代字母、音節或字詞)
語法缺失 (說話時無法合乎語法)
不完整的句子
有限的言語輸出
胡言亂語
無法遵循或理解簡單的要求
回復

chuyat10 發表於 2019-9-24 08:37:07 來自手機 |顯示全部樓層

幾日未上來啱啱睇完,小雷子魚缸設備同玩插花差唔多,D魚有個來月睇已經唔錯。九吋缸仔高手都未必搞得定,水質好難穩定,清缸用過濾養條金魚就OK。
唔係想掃你興,玩魚難過種花好多好多。
下圖係我珊瑚缸,綠色叫草皮珊瑚,長鬚叫非洲皮革,曾經擁有。
回復

JM2018 發表於 2019-9-24 07:58:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-24 07:44
點解冇印像…………嘅,我想睇返,係邊個帖呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>
咸濕才子…………呢個名,好得人驚 ...

個貼應該同十郎哥有關嘅,十郎哥你在那裡?
回復

小雷子 發表於 2019-9-24 07:44:19 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-24 07:38
我記得,才子曾經攪過水族生意,係「咸」水嘅,要「濕」水,所以簡稱「咸濕」才子!<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

點解冇印像…………嘅,我想睇返,係邊個帖呢?
咸濕才子…………呢個名,好得人驚!
回復

JM2018 發表於 2019-9-24 07:38:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 23:29
我冇印像,你做咩生意?<span class="emoji emoji1f605"></span>

我記得,才子曾經攪過水族生意,係「咸」水嘅,要「濕」水,所以簡稱「咸濕」才子!
回復

chestnut007 發表於 2019-9-24 07:09:57 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 20:10
你都係想嗒咗佢食得,當地土著和巴西人食唔少囉!

對了!才子開放日兼海鮮讌。
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 23:34:34 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-23 23:20
he he!!  我就真糸未養過魚,不過如果比我,我吾會咁砌,D鏍殼点解覆轉晒既?D魚要揾捿息既地方,冇D野比伛 ...

我有諗過放條美人魚落去!
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 23:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 23:22
我有無經驗<span class="emoji emoji1f60f"></span>?我之前搞過咩生意你應該記得<span class="emoji emoji1f60e"></span>

我冇印像,你做咩生意?
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 23:22:55 來自手機 |顯示全部樓層
我有無經驗?我之前搞過咩生意你應該記得
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 23:20:54 來自手機 |顯示全部樓層
9吋缸可以,首先買水草泥,或河砂,set好個水缸種好了草,先可以養魚,但好多工夫和心機才會成功。或半生態缸,用黑河砂,木化石造景,少量水草,又係set好缸後再養魚。
回復

Calico 發表於 2019-9-23 23:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
he he!!  我就真糸未養過魚,不過如果比我,我吾會咁砌,D鏍殼点解覆轉晒既?D魚要揾捿息既地方,冇D野比伛地呢埋訓覺既?
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 23:09:58 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 23:00
你肯定之前未養過魚<span class="emoji emoji1f605"></span>
養燈魚你用咁大粒嘅碎石舖缸底,又用珊瑚骨做裝飾,雖然錯哂, ...

我諗住換晒佢,但真係唔識喎!
我都想種少少水草,有咩介紹?我個缸得9吋,唔知得唔得!
其實我好鐘意生態缸,你有冇經驗?
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 23:00:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 22:48
你幫手睇下,我咁樣整,有冇問題?

你肯定之前未養過魚
養燈魚你用咁大粒嘅碎石舖缸底,又用珊瑚骨做裝飾,雖然錯哂,但又無話唔可以,你要注意過濾器吸管吸力是否太大,如果係,就套番個海棉套減慢吸力,記得每次細細餐餵,寧缺勿濫,每次換水不要多過十分一,都可以玩一年半載
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 22:48:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 22:40
我話馴化後,但馴化前易有病,有病唔識醫咪瓜囉,<span class="emoji emoji1f60f"></span>另外你買嘅紅蓮燈都好易瓜{:emoji_ ...

你幫手睇下,我咁樣整,有冇問題? 20190923_224540.jpg
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 22:40:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 22:37
又話好粗生嘅,點解咁脆弱㗎!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

我話馴化後,但馴化前易有病,有病唔識醫咪瓜囉,另外你買嘅紅蓮燈都好易瓜
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 22:37:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 22:32
有,slime coat受損身上有灰膜,買治爛鰭藥水,不用買貴野,用藥不要太猛,按水量加藥時要減份量,買後再 ...

又話好粗生嘅,點解咁脆弱㗎!
回復