超迷你岩桐種植小心得~ 所有相片及2樓更新了

作者: tsoiyiu1009 發表于 2012-9-18 14:43:36
15389 27

超迷你岩桐,micro mini sinningia,簡稱超迷~

花色雖然比迷岩較為單調,只有白跟紫... 但是對寸金尺土的香港,真是不太佔位的苦科小可愛~
對我來說是十分易種的苦科,光照需求不大,很合適種在辦公室的桌上,以前要上班的時候,一邊工作一邊賞花,人生一大快事~
依我經驗觀察,超迷比一般迷岩對光的需求更低,不需3~4小時日照,只需明亮涼快的一角,它們已開得花枝招展~
對它們來說空氣濕度才是最重要,不知何解超迷很喜歡空氣濕氣高的種植環境,或許是因為原生地也是這樣吧~

我家的超迷夏天有冷氣可涼快一下,全部都有外杯套上來提高空氣濕度~
內杯/盆底部最好都開小孔疏水,不然很容易控水不良把球都淹死了...
植料都以疏水為主,最近多買了包赤玉土用不完都混進種超迷的植料裡(珠石+赤玉土+培養土),原本不是買來種超迷的...
底部可以的話,都加層大顆的珠石/珍珠岩,謹記一年換一次植料,
不然會吽出一大堆跳蟲來,因為高空氣濕度的關係~ 偶然小的兩三隻雖然不影響植物生長,但太多就不太好了...
所以還是定期更換新植料~

你問我什麼是外杯? 來去片看看你就會明白~
先看看原生種的超迷吧~

Sinn. pusilla
Sinn. pusilla_02.JPG

Sinn. pusilla_01.JPG

Sinn. sp. 'Rio das Pedras'
Sinn. sp. \\\'Rio das Pedras\\\'_02.JPG

Sinn. sp. \\\'Rio das Pedras\\\'_01.JPG

外杯其實都是DIY環保重用的東西,粟米杯/ 凍飲杯/ 新地杯 連蓋諸如此類的全透明膠杯~

Sinn. Bright Eyes x self
Sinn. Bright Eyes x self_03.JPG

Sinn. Bright Eyes x self_01.JPG

Sinn. Bright Eyes x self_02.JPG

Sinn. 'Star Eyes'
Sinn. \\\'Star Eyes\\\'_03.JPG

Sinn. \\\'Star Eyes\\\'_01.JPG

Sinn. \\\'Star Eyes\\\'_02.JPG

Sinn. 'Snowflake'
Sinn. \\\'Snowflake\\\'_02.JPG

Sinn. \\\'Snowflake\\\'_01.JPG

你問一定要用一SET連蓋的杯子嗎? 其實都可以很隨意的 MIX & MATCH~

Sinn. 'Little Tiger'
Sinn. \'Little Tiger\'_02.JPG

Sinn. \'Little Tiger\'_01.JPG

試飲小杯系列:
Sinn. 'White Sprite'
Sinn. \'White Sprite\'_02.JPG

Sinn. \\\'White Sprite\\\'_01.JPG

Sinn. 'Ruffled Wood Nymph'
Sinn. \\\'Ruffled Wood Nymph\\\'_06.JPG

Sinn. \\\'Ruffled Wood Nymph\\\'_05.JPG

你說你家夏天沒有冷氣給它們享受? 或許下次你看到這類蓋頂有個大孔的外杯,想法子拿到手吧~

Sinn. 'Ruffled Wood Nymph'
Sinn. \'Ruffled Wood Nymph\'_04.JPG

Sinn. \'Ruffled Wood Nymph\'_01.JPG

Sinn. \'Ruffled Wood Nymph\'_02.JPG

Sinn. \'Ruffled Wood Nymph\'_03.JPG

評分

查看全部評分

tsoiyiu1009 發表於 2012-9-18 14:56:55 |顯示全部樓層

最近在網路上遊走,偶爾看到台灣的花友好努力想要配出白與紫以外的超迷花色~
總算是有點成果~

大部份是以原生種Sinn. pusilla作為親本進行雜交,其中一個尚算成功例子是
Sinn. 'Jung's Mango Sundae' 芒果聖代 (Sinn. pusilla跟Sinn. bullata的孩子)

親本介紹: (轉自妙妙)
http://www.dollyyeh.idv.tw/Sinn_Jungs_Mango_Sundae_parent_Wuf.jpg

Sinn. 'Jung's Mango Sundae': (轉自妙妙)
回復

Breeze 發表於 2012-9-18 15:06:19 |顯示全部樓層
樓主你真係有好多迷岩呀~

多謝B大賞分~ 其實d超迷我仲未齊款... 有排搵~^^"  發表於 2012-9-18 15:12
回復

Sergio 發表於 2012-9-18 15:20:54 |顯示全部樓層

其實d超迷我仲未齊款... 有排搵~^^"

采瑤媽~~ 勁呀! 做了迷o岩collector.  我支持你!  
細佬B會唔會攪亂檔o架?

超迷款式唔多,俾心機搵好快collect晒,迷岩就隨緣喇~  發表於 2012-9-18 17:48
擺放苦科範圍一律嚴禁10歲以下小童接近~ XD  發表於 2012-9-18 17:47
回復

andyman 發表於 2012-9-18 15:23:03 |顯示全部樓層
請問: 魚骨頭由種子種幾時先會發芽呀, 8月24日下種至現在都未有芽呀,已經26天.........哎...........

會唔會關泥既問題呢?因為我啱啱由花友分享了魚骨種子,分咗兩盆黎播 一盆泥係好耐之前買既,另一盆泥係近期買,只有近期買果隻泥出咗芽(9日度)  發表於 2012-9-18 19:44
回復

lok_1980 發表於 2012-9-18 16:11:01 |顯示全部樓層
粟米杯係我最愛用的小溫室
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-9-18 17:52:39 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-9-18 15:23
請問: 魚骨頭由種子種幾時先會發芽呀, 8月24日下種至現在都未有芽呀,已經26天.........哎........... ...

種子種其實發芽期可以好長... 快則5 days,慢則9 months...
係考驗耐性既時候~

Hylvl  我都日日俾佢地曬十幾個鐘頭光管, 等左兩個月, 重有冇其他方法啊。  發表於 昨天 22:30
仲有播種環境空氣濕度唔夠同種子新唔新鮮都會影響發芽率...
空氣濕度唔夠可以入溫室,但種子唔新鮮的話就聽天由命喇~

我都日日俾佢地曬十幾個鐘頭光管, 等左兩個月, 重有冇其他方法啊。  發表於 2012-11-5 22:30
9 months ...  發表於 2012-11-5 22:14
回復

andyman 發表於 2012-9-18 18:22:39 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-9-18 17:52
種子種其實發芽期可以好長... 快則5 days,慢則9 months...
係考驗耐性既時候~  ...

嘩,,,,,,,,,唔係掛, 九個月,bb仔都出得世喎 賣吉...........

HAHA~ 我自己未試過等咁耐,播魚骨頭種子都未試過~ 不過同d前輩面交吹水時,打聽過有人試過要等咁耐~  發表於 2012-9-18 18:39
回復

andyman 發表於 2012-9-18 18:58:26 |顯示全部樓層
采瑤媽, 有冇得催生架

催生... XD 試下搵盞燈照住佢,照16個小時以上~ 種子好光的~  發表於 2012-9-18 19:02
回復

andyman 發表於 2012-9-18 19:07:19 |顯示全部樓層
咦..............我老眼紛花喎, 見到盆中有一點綠色, 大頭針咁細點................
唔使等懷胎十月啦, 哈哈哈,希望佢生生性性啦

20120908 (Small).jpg

恭喜恭喜~ 第一個b出世喇~\(^o^)/  發表於 2012-9-18 19:14
回復

ahchoychoy 發表於 2012-9-18 19:36:27 |顯示全部樓層
最近迷上了超迷岩,真的很可愛,對我這個新手來說真是很有用的資料,感激+感謝!!!!

對你地有用就好喇~^^  發表於 2012-9-20 14:48
回復

Starry 發表於 2012-9-18 19:49:06 |顯示全部樓層
謝謝分享種植心得
只需明亮涼快的一角 太好啦
我種野果度缺乏陽光

唔一定要陽光,人造光源一樣得~  發表於 2012-9-20 14:47
回復

Katie 發表於 2012-9-18 23:51:43 |顯示全部樓層
一上唻就中你毒......

HAHA~ 第時輪到你黎放毒~^^  發表於 2012-9-20 14:44
回復

saolan 發表於 2012-9-19 20:06:42 |顯示全部樓層

采瑤媽,你一次過大嗮冷 羡慕C我喇

tsoiyiu1009  我都未show晒出黎~ 點算係大晒冷~ XD
saolan: 利害呀!

我都未show晒出黎~ 點算係大晒冷~ XD  發表於 2012-9-20 14:44
回復

Katie 發表於 2012-9-20 19:11:44 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009  HAHA~ 第時輪到你黎放毒~^^
小妹無毒可放......
回復

Starry 發表於 2012-9-20 19:42:00 |顯示全部樓層
Starry 發表於 2012-9-18 19:49
謝謝分享種植心得
我種野果度缺乏陽光 ...

謝謝分享種植心得
我種野果度缺乏陽光

tsoiyiu1009  唔一定要陽光,人造光源一樣得~ 

Umum 我果度有燈光
回復

小紅楓樹 發表於 2012-9-20 20:13:41 |顯示全部樓層
超迷真可愛!
回復

kaffee 發表於 2012-10-29 09:17:00 |顯示全部樓層
唉...被毒害....超喜欢超迷岩的说...
回復

loveting1230 發表於 2012-11-3 16:46:25 |顯示全部樓層
忽然都有D喜歡迷岩? 超迷你岩桐? 邊度有得賣?
回復

elevala 發表於 2013-3-18 11:11:59 |顯示全部樓層

好靚啊~ ^^
請問外杯底有D綠色又有D水係咩唻架?

tsoiyiu1009  你指Sinn. 'Snowflake'果杯? 紙巾+青苔~XD 索緊d水,清潔時方便d~  

明白^^

你指Sinn. 'Snowflake'果杯? 紙巾+青苔~XD 索緊d水,清潔時方便d~  發表於 2013-3-18 15:25
回復

12下一頁