葉片的白點是什麼原因呢?

作者: cklife 發表于 2010-7-8 14:35:12
3071 9

請問一下,馬鬱蘭和百里香同時在葉片出現白點呢?請問是虫害、病害、肥害,還是澆水燒了葉片呢?
ice001 發表於 2010-7-8 18:15:22 |顯示全部樓層
我的薄荷葉也有類似的情況...
回復

小美 發表於 2010-7-8 18:25:43 |顯示全部樓層
你地要留意一下, 應該是害虫.
我最近的胡椒薄荷又是這樣, 原來是中了"紅蜘蛛".
檢查一下每片葉的葉底. 睇下有冇一點點o既野.
回復

cklife 發表於 2010-7-8 21:11:29 |顯示全部樓層
紅蜘蛛喔...但我見唔到有喔....今日有坐左半個鐘同佢談心呀....
回復

GMT+8 發表於 2010-7-8 22:48:38 |顯示全部樓層
用力係有問題既菜底捽下, 有無見到D紅紅地色既痕留係手指, 有既, 就係紅蜘蛛了.....
回復

小寶 發表於 2010-7-8 22:51:48 |顯示全部樓層
葉背好似有d點點, 如果相片再大d便可以看到了, 明天你看看葉底有沒有點點的東西~
回復

cklife 發表於 2010-7-9 11:49:39 |顯示全部樓層
葉背好似有d點點, 如果相片再大d便可以看到了, 明天你看看葉底有沒有點點的東西~ ...
小寶 發表於 2010-7-8 22:51

捽過無紅色野,用放大鏡睇過又無乜發現...唔理佢係乜..當佢有害虫喇,..反正全盆都係苗唔會食住....一於落毒啦....

今日浸左魚藤囉...
回復

cklife 發表於 2010-7-10 07:21:27 |顯示全部樓層
剛才去搵資料,原來紅蜘蛛屬於蟎虫...魚藤唔知係咪真係得....發覺我D青梗白菜都被波及喇....

想去買支綠油油.....但請問一下...綠油油可唔可以用係菜度架....短期作物...30天咋....
回復

小美 發表於 2010-7-17 14:27:34 |顯示全部樓層
回復 8# cklife

呢個我真係唔知. 不過用奶開水噴真係work 架. 不妨試試.
回復

cklife 發表於 2010-7-17 16:41:11 |顯示全部樓層
我淋完魚藤水之後就拔左有白點果兩棵野...暫時無新發現..當無事囉
回復