漁農美食迎春嘉年華2011 - 旺角花墟

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-5 10:03:28
3898 13
本地漁農美食迎春嘉年華2011

活動日期: 2011年1月7、8、9日(星期五、六、日)
開放時間: 一月七日(星期五)-正午十二時至

http://www.farmfest.hk/about/farmfest_2011
八王爺 發表於 2011-1-5 11:58:46 |顯示全部樓層
這個周末入camp,今年去唔到睇嘢咯!
回復

冰兒 發表於 2011-1-5 22:15:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 10:03
本地漁農美食迎春嘉年華2011

活動日期: 2011年1月7、8、9日(星期五、六、日)

之前未去過,希望今次去能發掘到好東西吧!
回復

ylee 發表於 2011-1-6 13:05:50 |顯示全部樓層
明天去無"禁"多人
回復

vivi 發表於 2011-1-6 09:37:53 |顯示全部樓層
唉...次次都想去見識吓
次次都懶冇去, 真衰
回復

LAILAI 發表於 2011-1-6 13:34:08 |顯示全部樓層
年年都想去,不過年年唔得閒~
展覽時間得三日禁短~
回復

遙日 發表於 2011-1-6 14:04:41 |顯示全部樓層
舊年去過,以出售香港出產的蔬果和魚類為主,
都有一些盆栽賣,但因選擇少,質素都不太好,
當時想買一盆最普通的薄荷,都揀唔落手…
如想買花都係花墟好d

舊年第一次去,不熟路,跟指示行好似行左好遠先到咁…
回復

irishuen 發表於 2011-1-7 00:44:34 |顯示全部樓層
我記得上年有檔賣香草的不錯~~
回復

cklife 發表於 2011-1-7 13:10:15 |顯示全部樓層
一陣出去睇下先....唔知要搵幾耐先搵度個公園呢.....

N年前好似係公園練過跳舞.....唔知係咪果一個...
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 16:05:03 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 13:10
一陣出去睇下先....唔知要搵幾耐先搵度個公園呢.....

N年前好似係公園練過跳舞.....唔知係咪果一個... ...

好易去架~ 花墟球場後面就係喇~ 你响雀仔公園側有條行人路,直行過馬路就見到花墟公園了~
回復

cklife 發表於 2011-1-7 17:12:48 |顯示全部樓層

去完番黎喇...去之前睇過地圖....不過去到又唔記得左...

路上就聽到人地講喇...咁就跟住人地行囉....好多人向同一個方向進發...跟大隊攪惦....

我去時算係早,都OK喇...唔算太多人,但走時就睇到好多人入緊去,我諗依家應該都好迫下。

諗住就咁去八下,無拉車仔,但都忍唔住買左D野。

沙律苗10蚊一盆...生得靚仔忍唔住買左每樣一盆...唔知點解無牛生既呢?

薯仔葉食得既咩?食得好好食架..好食過蕃薯苗添.....就咁我又買番黎試喇....20蚊一斤

我最愛既甜茴香,點忍得手呀~~~依度兩棵,36蚊....係路上一直吸引好多人目光,地鐵車箱內好多人對佢眼甘甘...仲有人開聲問添....

咸蘿蔔,係一檔叫客家佬既檔口買,伯伯話....矛要放雪櫃....茂水整到佢就得囉.....
試食有少少苦、DD辣,之後就覺得好鬼餓喇....送粥應該幾好....伯伯話放三日就好好食喇。
入左兩個樽,一樽送比朋友,一樽自己慢慢吃。

生蘿蔔生津止渴、理氣寛中、清熱解毒。白蘿白中含有活性很強的干擾素誘生劑,只有生吃才能刺激消化道產生干擾素,減少消化道癌變的機會。
資料來源︰中國養生網

嘉美沙薑雞70蚊半隻。

=============
好多野睇呀......海味區人好多...我唔識睇海味所以無行。

試食酸木瓜好爽口,想買架...但玻璃樽裝,無拉車仔...太重喇...放棄....

有D檔口無行埋去,因為買左菜苗怕迫爛....支茴香又鬼死咁長,好似掃把咁。

我諗聽朝早D去會無咁多人。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-12 09:52:31 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 17:12
去完番黎喇...去之前睇過地圖....不過去到又唔記得左...

路上就聽到人地講喇...咁就跟住人地行囉....好多 ...

嘩~ 乜你買左咁多呀~
我上星期六都行左2粒鐘~ 幾有趣,幾多得意野.
見到有手工皂店,佢地推廣回鍋油呢~
仲有個花園仔和搭出來的2層舊樓店,好搞笑~
我無乜買野,淨係買左薑粉之類的立雜野~
回復

cklife 發表於 2011-1-12 10:59:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-12 09:52
嘩~ 乜你買左咁多呀~
我上星期六都行左2粒鐘~ 幾有趣,幾多得意野.
見到有手工皂店,佢地推廣回鍋 ...

花園仔...幾等意....未見過連泥既作物既人會覺得好得意...

我好難忍手買野....客家佬D醃蘿蔔真係好好食,同佢講既一樣,隔左三日先食,好鬼正。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-12 11:18:44 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-12 10:59
花園仔...幾等意....未見過連泥既作物既人會覺得好得意...

我好難忍手買野....客家佬D醃蘿蔔真係好好食 ...

大家都係為食之人~~~ 
回復