為什麼....

作者: kwiat 發表于 2007-7-26 23:07:05
2116 7
家中: 有不是直接照射的陽光, 另黃昏至早上才開的冷氣 (下午是很熱很熱的)

公司: 沒有陽光, 有一普通書桌燈; 星期一至日早上至下午六時的冷氣

為什麼在家的紫羅蘭生長速度遠比公司的快, 是否要將它們帶回家捱熱呢?
tata 發表於 2007-7-27 00:25:51 |顯示全部樓層
同一品種? 係成株定幼苗? 書桌燈直接照住?
回復

kwiat 發表於 2007-7-27 01:01:06 |顯示全部樓層

回復 #2 krista 的帖子

同一品種? 不是呀, 全部都不一樣的

係成株定幼苗? 兩處地方兩者都有

書桌燈直接照住? 對, 專登帶返去照住佢地的

但結果係, 公司的, 長都唔長下....雖然原來已經有花的keep得好好
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-27 02:33:16 |顯示全部樓層
我既情況同你的一樣呀~~ 
我覺得係家中用天然光始終比office的燈提供的火數大好多,加上通常家中濕度較office 長開空調的高,堇兒理應較易長根和葉.
回復

kwiat 發表於 2007-7-27 11:44:50 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-27 02:33 發表
我覺得係家中用天然光始終比office的燈提供的火數大好多,加上通常家中濕度較office 長開空調的高,堇兒理應較易長根和葉. ...

那是否應該將它們全部帶回家曬太陽呢?我又怕會熱死佢地

其實在公司的幼苗已經放入了溫室的...但都唔長大, 很傷心
回復

kwiat 發表於 2007-7-27 11:49:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-27 02:33 發表
我覺得係家中用天然光始終比office的燈提供的火數大好多,加上通常家中濕度較office 長開空調的高,堇兒理應較易長根和葉. ...

那是否應該將它們全部帶回家曬太陽呢?我又怕會熱死佢地

其實在公司的幼苗已經放入了溫室的...但都唔長大, 很傷心
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-7-27 12:11:25 |顯示全部樓層
你公司冷氣太凍及沒有陽光,我有幾盆放公司,有太陽曬都ok, 有花菖標出來,根家裹差不多
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-7-27 13:33:26 |顯示全部樓層
o既然公司D花冇事,要帶番屋企都等夏天過左先啦!或者佢地已經涼慣冷氣啦!
回復