公司一角的小花園

作者: soniamok 發表于 2007-6-18 21:56:54
5297 21
公司一角的小花園,全都是我的心血啊~

小花園

小花園
tata 發表於 2007-6-18 22:51:11 |顯示全部樓層

回復 #1 soniamok 的帖子

最贊成人哋喺公司種咁多花, 努力努力....
回復

Joyce 發表於 2007-6-18 23:51:22 |顯示全部樓層
我就唔係好多...

<--- @空置寫字台
<--- @我個位隔離
<--- @茶几

回復

janice 發表於 2007-6-18 23:58:16 |顯示全部樓層

好整齊
好乾淨呀
回復

水滸女子 發表於 2007-6-19 00:02:10 |顯示全部樓層
種 mu 多,唔怕比老細炒, 唔通你自己係老板?
d同事唔會多手多腳攪攪震, 至憎0個d唔識又扮晒0野
回復

george 發表於 2007-6-19 01:20:24 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-6-18 21:56 發表

特別欣賞下方的那盆鐘形花 (是否叫Sky Bell?)
回復

soniamok 發表於 2007-6-19 14:44:27 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2007-6-19 01:20 發表

特別欣賞下方的那盆鐘形花 (是否叫Sky Bell?)

對呀,就是 Sky Bell,佢既花係淡紫色,但花邊綑左深紫,好鬼靚的。我最鍾意
回復

soniamok 發表於 2007-6-19 14:59:23 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-19 14:55 發表
sonia 你响 office 都可以種D鍾意涼嘅蘭花噃 ~ 好似南美拖呀咁 ~

蘭花的話,我都有種到的,分別有
- 迷你台灣香蘭    <----- 這個快要開花
- 迷你香水文心蘭  <----- 上年開完,而家未有動靜
- Lc.Mini Purple (日本品種)  <----- 係繽 X度買,種左一年有多,仲係小苗

因為個人比較喜歡時常有花睇,所以種 AV 既數量多 d 囉
回復

Fonica 發表於 2007-6-20 00:24:33 |顯示全部樓層
真係好羨慕你地可以係office種花...其實我個位係好適合種花嫁,窗口邊,光線充足,不過我老細好麻煩,如果佢發覺你有時間打理的花,佢就會比說話你聽,佢話請個part-time就可以啦
回復

noel 發表於 2007-6-20 11:32:07 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-20 00:24 發表
真係好羨慕你地可以係office種花...其實我個位係好適合種花嫁,窗口邊,光線充足,不過我老細好麻煩,如果佢發覺你有時間打理的花,佢就會比說話你聽,佢話請個part-time就可以啦 ...
用 "滲透式"戰術....
回復

pearl413 發表於 2007-6-20 11:39:39 |顯示全部樓層
我無樓主整得o甘靚, 不過... 都唔少..

老細, 唔好炒我呀~

May-2007

May-2007
回復

celiaw 發表於 2007-6-20 12:01:07 |顯示全部樓層
你哋就好啦,公司有咁多位比你哋種花 我公司D人都唔識種花,又冇嘜地方可以種嘢,真係冇哂乎
回復

Fonica 發表於 2007-6-22 00:53:09 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-6-20 11:32 發表
用 "滲透式"戰術....

希望渺茫,老板連手提電話都唔比響,邊可能比你種花呀
回復

sukyee0227 發表於 2007-6-22 13:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-20 00:24 發表
真係好羨慕你地可以係office種花...其實我個位係好適合種花嫁,窗口邊,光線充足,不過我老細好麻煩,如果佢發覺你有時間打理的花,佢就會比說話你聽,佢話請個part-time就可以啦 ...

咁都得,你老细做工作態度好緊張,要不要24小時on call
回復

sukyee0227 發表於 2007-6-22 13:01:33 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-6-18 21:56 發表

太善慕,成個花園咁,回到公司看到的花都特別開心
回復

糖糖 發表於 2007-6-22 15:27:42 |顯示全部樓層
我都係啱啱開始係公司種但唔敢種咁多.......驚俾人炒.........
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-6-22 15:40:58 |顯示全部樓層
我遲D都會搬D花花番公司涼o下冷氣,希望佢地頂住先。因為公司七月尾裝修,如果而家搬番去,咁下個月又要搬番屋企,花花可能更加唔慣!
回復

chankali 發表於 2007-6-22 15:41:40 |顯示全部樓層
好多花ar
我媽得很少
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-6-22 16:32:50 |顯示全部樓層
比起班大大,我只不過係九牛一毛,但見有D花花比較怕熱,所以我想拿拿林搵個好D o既地方比佢地住姐!唔可以種太多花花啦!起樓都唔掂啊!
回復

soniamok 發表於 2007-6-22 21:24:21 |顯示全部樓層
原帖由 糖糖 於 2007-6-22 15:27 發表
我都係啱啱開始係公司種但唔敢種咁多.......驚俾人炒.........

我入公司做無耐見到都有唔少人有一兩盆盆栽係檯面,咪又試下種囉,初時都係種下常綠植物,種種下有隔離部門既同事介紹我種 AV 的,又比葉我,玩玩下就愈種愈多了,當公司重新裝修後地方多左,咪又再種多 d 囉... 哈哈!! 加上我 Team Head 都鍾意植物,所以都唔介意有咁多花係佢身後 (其實窗口將長檯係佢的,不過比我擺晒花咋 )
回復

12下一頁