天台實驗場 ~07092015

作者: xx_Luca 發表于 2012-3-21 23:40:28
49963 346
xx_Luca 發表於 2013-1-17 11:11:17 |顯示全部樓層

第一個野仔出現之後, 陸續有其他紫白小花開出來. 撥開看看, 原來盆裡有 3 株小香堇 (一直以為只有2株), 其二開黃白花, 其一開紫白, 也有紫白黃三色的 ...

雖然野仔之謎已經解開, 之但係... 都係看看去年春天的照片吧:

這就是小香堇的媽媽, 母株白花+黃心+淡灰藍小唇, 好素雅啊 ... 今季走哂樣 ...
去年的三色堇開幾種花款, 也許雜交了, 攪不清楚...

今年的三色堇也開花了, 明明播的藍色 ...errrrrr... 唔知喇唔知喇 ...

孖茄收成 ~ 左 pat & 右 pat ...

20.65 OZ !!!!! 新紀錄呀 ~ ~
呢個品種, 白粉虱前結既茄茄已經食哂, 還好現在又開了很多花...

黃芽白大到丫 ... 未種過咁大棵既菜, 失哂儀 tim ...

收左沙律菜, 俾 little gem 上盆...

呢兩盆唔捨得收, 留來養眼 ...

呢個壽頭, 睇返佢晌 11月20日第一次出鏡, 到現在差不多兩個月先肯變色 ...

種蔥好丫, 一粒蔥頭掘出來咁多, 街市既 3-4份左右 ~

白菜都收成了~

tt28  花同菜都好靚,靚到吾捨得食. 
<<< 交換個場啦, 我唔夠食呀 ...
happyjoyjoy  嘩嘩嘩!咁大隻番茄落乜肥?
<<< 種既問題啫 ... yellow pear 一樣咁施肥, d茄咪又係得手指公咁大
tomtomtom  黃芽白好正
<<< 謝謝 tom ^^ 今季你有種黃芽白嗎 ?
kkhope <<< 話養眼啫, 我會偷d食既, 老左咪當花種囉, 最緊要唔等盆用 日日食自家菜, 我都想呀, 豆腐膶咁大地方咋, 有玩有食好滿足喇 ~ 不如你試下用一個盆種起一棵娃娃黃芽白啦, 睇住佢包心好開心架 !!
hugopoodle  <<< 我 d 花菜全部係"初級組", 無乜難度的, 易種d 開心d 嘛 ~

三色堇同小香堇非常之靚, 菜菜又靚, 成日喺度引人~  發表於 2013-1-27 21:31
唔捨得收, 留來養眼 =》哈哈,可以嗎?遲啲唔會老的嗎 :D ? 個壽頭都好大啊,我一棵都種唔到 :p ~ 妳真係好,日日都有自家菜食 ^_^ !  發表於 2013-1-18 11:49
孖茄嘅左 pat & 右 pat真係好好笑,啲胎記好搞嘢 :D ! 大到兩個人一餐都食唔曬 :p ~ 睇到妳嘅黃芽白,就諗我嘅應該唔得,因為無位俾佢哋發展 ==  發表於 2013-1-18 11:47
無相干啊,我覺得三色堇同小香堇都開得好靚,日日睇住心情都靚啲 ^o^  發表於 2013-1-18 11:43
花同菜都好靚,靚到吾捨得食.  發表於 2013-1-17 18:22

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2013-1-26 13:55:39 |顯示全部樓層

Little Gem

椰菜

菠菜

西洋菜

黃芽白早前已經有蟲, 唔想打藥, 變成越來越多...

洞洞都唔緊要勒, 仲開始有d 黑點 ... 都係收左最大果棵先 ...

仲有兩棵夠食幾餐喇 ~

準備晚飯喇 ~

好開心呀 ~ 應該係種菜以來最大既成品

kkhope << 我都唔知咩蟲, 係新訪客, 繁殖得好快 黃芽白生得好快啊, 唔洗擔心 ~  little gem 包心之後, 得閒捏下佢個心, 泡既再等等, 有d實淨既感覺就收得喇
hugopoodle  << check 返係 11月8日下種的 .

好大棵呀, 種咗幾耐呀?  發表於 2013-1-27 21:32
黃芽白啲係乜蟲黎架 ?好似幾可怕下 ==! 真係好大棵喎,係咪大過街市買架 :D ? 我嘅有排先可以似妳粒黃芽白咁大,希望有一半已經好開心 XDDD  發表於 2013-1-26 23:28
我嘅 Little Gem 有幾棵開始包心喇,係咪仲可以等等架 :D ? 妳的Little Gem種得好整齊 :D  發表於 2013-1-26 23:24
回復

xx_Luca 發表於 2013-1-26 14:10:17 |顯示全部樓層

收左黃椒 ~

人生既第一隻黃椒, 要影多張留念呀 ~

天氣暖左, 椒椒都大得快左 ...

淨係黃椒長得最好咋, 紫椒收過兩隻之後就病左, 個幾月後先有第 3 隻出來...

橙椒仲衰, 幾乎係乳酪水浸大的, 有花之後戒奶, 開花又病過, 到現在膝下猶虛 ...

Oregon Spring

Cherokee Purple 第二 round

打左頂都生到 2m 咁高 ...

Yellow Pear 又係, 要伸長手先掂到頂 ...

kkhope <<< 之前 total loss 既 San Marzano 終於再結茄喇, 希望今次順順利利啦 ~ 今年既甜椒都令我好頭痛, 就算黃椒晌苗期都係病奄奄的, 現在雖然有椒, 植株唔算好健康 ....

妳俾我的 San Marzano & Yellow Pear 開好多花,但1粒茄都搵唔到 @@ ~ Oregon Spring仲係好細,花都咪見 :) ! 睇到妳的蕃茄都開心,又高又多茄 :D !  發表於 2013-1-26 23:18
粒黃椒同棵9椒樹羡慕C人喇,我1棵椒都種唔到 :p ~  發表於 2013-1-26 23:14
回復

xx_Luca 發表於 2013-1-26 14:21:08 |顯示全部樓層

我的種子盆栽

唔親手種過都唔知, 扁柏 bb 長這樣子, 邊忽似扁柏呢 ????

牛油果

蒲葵

合歡

富有柿成長篇

柚子成長篇

好可愛呢 ~ 難怪都說柚子係入門必種啊 ~

tt28 << 謝謝欣賞 ~
kkhope << 真係好有趣呢 ~ 我諗如果將來咩原因我唔再種菜, 都可以種呢d種子盆栽過日晨, 唔怕手痕呀
神仙鱼 << 西洋菜晌 2011年冬天插枝的, 開頭長得好慢, 果年都冇乜得食 ... 12年夏末自己再走出來, 今次快好多, 而且越摘越多... 晴天早晚澆水, 收完一次落d雞屎肥, 平時會用下薄洗米水, 我係識咁樣咋   黃芽白遇到咩問題呢 ? 唔好講請教 ,我都係第一次種咋   我只係平常咁種 ... 昨日經過鄰居婆婆佢問我要唔要扎住佢, 我自己冇扎的, 佢地識自己包心, 又可能我個盆比較迫 ...

神仙鱼 << 西洋菜就晌街市買一扎, 又食又種 ... 上星期又落左新一輪菠菜種子喇, 今次浸水兩日, 結果都係出唔到30%, 下次我又試下放雪櫃先, 多謝提點 ~ 手上既菠菜種子應該都夠今季用喇, 多謝你

謝謝,我试吓,西洋菜是不是街市買嘎?爬你之前的贴:菠菜出芽率低,我係将之浸水放雪柜1日再落泥可以提高发芽率,如果都唔得,我寄D比你呀。  發表於 2013-1-31 09:46
扁柏 bb 同種子盆栽都好可愛~  發表於 2013-1-27 21:35
好靚仔椒椒蕃茄,連種子盆栽都咁靚,利害.  發表於 2013-1-27 00:03
妳的種子盆栽好成功喎,盆盆都咁靚 ^o^ !  發表於 2013-1-26 23:20
仲有你怎样種西洋菜嘎?我的都唔识大。  發表於 2013-1-26 19:09
回復

xx_Luca 發表於 2013-2-6 00:12:07 |顯示全部樓層

呢兩個都食得喇 ~

又黎一隻大怪獸 ...

包喇包喇 ~

鼠尾草係我最喜歡既一款香草, 可惜多年來從未成功越夏...
去年春天第一次自己播種, 安然渡夏仲種到開花, 開心c 囉 ~

甜椒一直病 ... 其中一棵特別肉酸, 卒之忍唔住攔腰剪哂佢 ...

未轉色就變哂孤兒仔 ...

天氣暖, 飛飛都多左, 掛起兩日就咁好收穫 ...

鬱金香

風信子

由發芽到開花用左兩個幾月, 一直埋怨佢長得慢, 現在明白是一心來為我賀年的, 感恩 ~

kkhope <<< 遮住左一定冇咁好啦, 會唔會考慮又疏左佢黎食呢  ...
                     大怪獸係椰菜, 好彩種得一棵, 多幾棵天台行都冇位行喇
                     風信子種得唔好呀, 攪左兩個幾月最終都係少少夾箭, 就係夠應節囉
joyjoy <<< 好岩聽呀 ~ 我都祝你種乜有乜, 菜靚人更靚 ~
KATY  <<< 恭喜恭喜 ~ 祝你身壯力健, 事事順利 ~ 大財大財, 真係好呀

恭喜發財! 多謝你的黃牙白種, 因為佢令我已經有大財(菜) (=^_^=) 哈哈哈  發表於 2013-2-11 21:22
又食得!又睇得!新春大吉!^^  發表於 2013-2-7 22:38
我的黃芽白都好大,有一棵俾旁邊嘅遮住曬,唔知仲識大嗎 :p ~ 棵大怪獸係椰菜?  發表於 2013-2-6 18:03
風信子開得好靚啊,時間啱啱到過年,真係叻 ^o^ ~ 飛飛貼紙好恐怖 @@。我嘅甜椒之前都係咁,果都沒有我已經忍不住解決佢 ==  發表於 2013-2-6 17:58
回復

Kel 發表於 2013-2-6 03:25:23 |顯示全部樓層

一次過睇哂你個 post,遲些我都想學下種菜,希望我都可以種得好似你咁好 ^  ^

謝謝 ~ 想就快d行動啦, 加油啊, 祝成功 !!! ^^  發表於 2013-2-7 00:08
回復

xx_Luca 發表於 2013-2-21 01:11:16 |顯示全部樓層

鄰居婆婆送的蘆薈苗, 已經長大很多, 仲生左 bb 喇
去年9月中...

今早搣左一塊葉來用, 也可以俾 bb 曬多d太陽...

順便影埋後面包緊既椰菜, 都包得幾慢喎 ...

隆冬時偷懶冇清理既豆豆, 天氣暖左又開花結豆了, 但就好疏落下, 現在拿拿聲惡補趕唔趕得切呢??  

椒, 還是那些椒; 茄, 還是那些茄 ...

快靚正 ~ 基本上冇乜施過肥, 一個月左右又食得喇...

人人話薄荷易種, 天台種左幾年, 好樣d 的日子數埋得幾個月,
谷鬼氣大屋搬細屋, 反而生性左...

等左 5 個月, 終於唔洗食白果, yeah ~

happyjoyjoy <<< 都係落雞屎肥 & 鉀, 淋下海藻水、薄洗米水咋 ... 另外我會修枝修葉, 控制花既數量. 我諗法係, 我地天台用盆種既, 開一萬朵花都冇用, 養唔到咁多b的, 集中養大一部分最實際. 士多俾大肥大水試下啦, 再唔得又天熱喇, 我之前都好心急呀 ~
kkhope  <<< 我都好明白等待第一茄既心情係點   yp 上面係 os, 又話自己快蕃茄, 一 d都唔快呀   

我等yellow pear黃,等到我頸都長 :p ~ yellow pear 上面張相係咩蕃茄啊 :D ?  發表於 2013-2-22 00:09
嘩!你d椒同茄超多好爆!有咩方法呢!我d得1個2個有咩秘訣? 恭喜你!士多有喜!我的還未有><  發表於 2013-2-21 22:02
回復

xx_Luca 發表於 2013-2-23 02:03:39 |顯示全部樓層

收左大隻既櫻桃蘿蔔, 細d既諗住種多幾日... 煮飯時老公話咁少好難煮, 結果要摸黑收埋d 細既
豆豆真係要放雪櫃先, 儲多兩日先夠一餐

Cherokee Purple 第2 round 都開始紅喇, 但細隻左好多...

睇花花 ~

種左5個月的紫羅蘭, 終於有花蕾, 明明係雜色, 點解出來的全部黃色 !!??

過左幾日, 原來內有玄機 ...

另一棵風信子,中途點過穴又發過霉, 終於初二開花.  過年一直忙唔得閒影相, 現在已近尾聲 ...

近日至愛 ...

jooyjoy, kkhope << 謝謝賞花 ~

鬱金香~~~靚!!!!  發表於 2013-2-23 18:16
風信子同鬱金香好正啊 ^^ ~ Cherokee Purple 都好吸引 :D !  發表於 2013-2-23 14:34
回復

xx_Luca 發表於 2013-3-5 11:32:22 |顯示全部樓層

試下獨立種一棵既黃芽白兩個月大了, 再唔包就食左佢 ...

椰菜過左 3個月, 唔夠大都要收喇 ~ tom3 講得岩, 天台仔真係唔抵種呀

oregon spring

紫椒開始進入狀態 ... 呢隻椒最好係早轉色, 一路轉色一路大, 唔洗等餐飽 ...

給母親的貢品 ~

自己的 ...

三月天, 花的季節...

年年都種的矮牛, 雖然係好普通既貨式, 但唔出錯的話可以一直開花到 9 月, 超抵種呀 ~

最近忙咩 ??? 又開多瓣囉 ....

灑左金粉一樣的姬秋麗, 真係攞命 ... 唔怪得咁多人玩肉玩到傻哂 ...

kkhope << 恭喜你, 好快有 yp 食喇 ~   
                  真係唔多夠時間喎 ... 有幾隻菜盆丟空左大半個月唔得閒理, 剛剛週日先塞返 d 生菜苗落去咋 ...
empire << 我之前係"肉殺手", 家樂花都種得死, 希望今次襟玩 d 啦 ...

妳的蕃茄同椒吸引C人喇,我第一粒 YP 終於開始黃 ^o^ !!!又開多瓣,妳已經好多瓣喎,夠唔夠時間o架 XDDD  發表於 2013-3-5 22:50
肉肉好靚呀, 真係好似粒粒肉石。  發表於 2013-3-5 12:05
回復

xx_Luca 發表於 2013-3-5 11:42:01 |顯示全部樓層

因為用表情符號所以要用 ie,  真係慢到嘔茄喎, d 相開到訓着都未開哂 ....

比起來 google chrome 快到甩哂轆, 哈哈哈 ~

tt28 << 謝謝 ^^
empire << 我一直都用 chrome, 係想用洋蔥頭先轉 ie, 原來差咁遠的, 你又試下係唔係咁情況 ??

所有植物都好靚呀.  發表於 2013-3-5 22:05
原來Chrome快啲架, 我用Fire Fox都lo得好慢。  發表於 2013-3-5 12:09
回復

xx_Luca 發表於 2013-3-13 10:51:03 |顯示全部樓層

之前收剩幾隻細既, 冇左回事, 記返起已經46日大, 原來可以咁大隻的...

好喜歡呢個質感 ...

士多終於修成正果

狂野的番茜 ...

種左10 棵紫羅蘭,4棵單瓣, 但6棵重瓣裡有5種顏色, 好幸運啊
粉紫與紅

白和米黃

peach

粉紅

全家福

update 下我 d 種子盆栽 ... 成碟上喇 ~

kkhope << 甜呀, 仲啖啖肉, 我媽指定有就要攞d俾佢 XDD d 紫羅蘭曾經想過放棄架, 所以而家睇住佢地好感動 ...
joyjoy << 我諗住開始種瓜, 都係d 大路野啦, 近來沉迷玩肉 d 菜菜種得好求其咋

種乜都咁靚!今期種乜好  發表於 2013-3-18 21:10
粒蕃茄嘅質地好似好粉咁,甜嗎?櫻桃蘿蔔變咗大紅蘿蔔 :D ! 啲花好靚啊 ^^ ,原來妳真係種咗唔少種子盤栽喎 :D ~  發表於 2013-3-13 23:09
回復

xx_Luca 發表於 2013-3-23 13:16:33 |顯示全部樓層

椰菜個頂唔唔知咩事紫紫地, 收左佢啦, 細細粒 1 磅多 d ...

實驗性質用花盆種黃芽白: size 同之前差不多, 一樣自動包心, 但長得比較慢, 可能同天氣都有關係.

oregon spring 眨下眼已經摘左一半, 大部分送人... 老公同我阿娘投訴一星期要食 4 晚蕃茄

round 1 total loss 既 San Marzano 都有收成喇.

被昆的椒 !!! 又話白椒, 出來係橙的 ... 不過橙都好過黃, 因為原本種落的橙椒長期病患, 仲未有收成...

橙椒、蕃茄、唔紅的紫紅生菜, 做沙律吃了...

仲有紫椒 ... 老公個樣即刻 ... 冇計, 去年兩棵甜而不辣食到佢好大陰影 ...

今朝既收成:

kkhope << 紅蜘蛛唔算難對付, 放假攪攪啦, 不過你看來比之前忙左好多咁 ...

kkhope <<  紅蜘蛛唔難架, 我求其用茶籽粉浸水, 成棵底面噴濕哂, 噴剩既灌埋落盆 ... 如果幾日後未清哂就再做一次, 攪掂 ~
                   我幾棵蕃茄吹到冧哂呀~ 果兩晚天台好似十號波咁, 痴線架 !!! 捱埋最後堆茄茄熟哂就剷哂佢地, 好眼冤 ....

ylee << 謝謝欣賞 ~ ^^

又学倒野,thx!  發表於 2013-4-4 18:20
紅蜘蛛唔難對付嗎?我幾棵蕃茄都殘咗 :( 係啊,依家真係忙咗好多,每日返工前匆匆淋水就走,放工已經天黑,都唔會上去!所以依家都唔種咁多嘢...  發表於 2013-3-26 22:58
我的San Marzano都有蕃茄開始轉色,不過得好少,都系紅蜘蛛問題 @@  發表於 2013-3-23 14:37
好羡慕啊,咁多收成 ^o^ ~~ 我今早上天臺睇到我果棵Yellow Pear C了,有好多黃蕃茄未摘,明天放工要摘曬佢,其他的蕃茄都俾紅蜘蛛搞到 CC 哋 :( !  發表於 2013-3-23 14:35

評分

查看全部評分

回復

happyjoyjoy 發表於 2013-3-26 20:39:22 |顯示全部樓層
好好味呀!好想食呀!

恭喜恭喜 ~ 恭喜你既士多有喜 ^^  發表於 2013-3-27 22:59
回復

xx_Luca 發表於 2013-4-13 13:41:09 |顯示全部樓層

又到種瓜既時節喇 ~

試種 buttercup, 超市南瓜自留種.

雷公鑿苦瓜, 同去年一樣, 一堆種子只出到一棵

已定植10天青瓜, 好似冇長大過...

另一棵未定植青瓜, 後面係白茄子苗苗.

另外兩棵白茄子, 淋雨淋到半生不死

菜菜更加不看也罷, 施唔到肥又奀又瘦, 淋到東歪西倒 ... 不如睇花花啦.
10月到家的朱頂蘭, 二次開花

一些肉照, 我的多肉孩子們

呢盆新玉綴, 搵左兩個月終於搵到, 雖然下部既葉子有明顯水漬, 無損我對佢既鍾愛

最後送上古怪茄一粒

joyjoy << 我d蕃茄同你一樣有白粉呀   ... 尋日趁好天殺剩一棵yellow pear, 而家成堆青蕃茄唔知漚唔得紅呢?

kkhope << 返娘家記住玩得開心d  6月返來仲趕得切種返轉瓜, 我等埋你呀  我天台都好慘淡, 蕃茄得返一棵 yp, 以為     頂得住, 原來都中埋白粉, 呢兩日要剷埋佢. 今朝又發現幾盆花都中左, 真係大傷呀

KATY<<  我都有留葫蘆形南瓜既種子, 但要排下隊先啦

我都開始種緊南瓜喇, 係自留種既普通葫蘆形.  發表於 2013-4-20 00:42
你好厲害呢,又開始種咁多瓜類!我下個月會返馬來西亞到6月中先返,所以宜家乜都唔種住,返黎先再重新開始 ^_^ ~  發表於 2013-4-15 13:03
之前日日都落雨,天臺都上唔到,我嘅yellow pear 早都死了@@,死剩嘅一棵紫蕃茄,啲蕃茄又淋雨淋到裂曬,都無曬心機 == !  發表於 2013-4-15 13:00
你D肉好意呀! 我的蕃茄淋雨後半死,白粉多到傻左! 我有白茄同紫茄你要插枝出聲!  發表於 2013-4-13 16:56
回復

xx_Luca 發表於 2013-5-15 13:49:55 |顯示全部樓層

天台大換季已經一個多月, 看看進度吧.

一個星期前影既苦瓜, 呢幾日長得更加兇殘, 可惜只得4 粒花囡   外子話剪左佢再長過, 呢個建議絕對可以考慮下...

隔離種兩棵絲瓜 ... 因為苦瓜只出一棵, 預留的位置都改種了絲瓜, 共 5 棵

青瓜真係無敵架, 就算之前淋雨淋到殘哂, 一樣準時個幾月就有得食 ...  今次呢款係白青瓜, 但睇落都唔算好白啊 ~

仲有細佬妹跟住尾

白茄子曬左幾日唔同哂, 似模似樣喇 ~

最驚喜係紫椒, 熟透了原來變紅色的 ~ 現在我家有紅、紫、黃、橙四色甜椒啊呀 ....

被鳥吃了...

長型是黃椒, 橙椒比較方正. 晚上廚房白燈下來顏色分不清楚...

一般都炒肉吃了. 是夜我家主廚心情好, 釀椒釀椒 ...

鳳梨薄荷很好養, 住我家六七年了.  上星期被夜盜蟲光顧, 禿了一大片, 轉眼已不着痕跡 ...

雨水太多, 士多啤梨有病了的有霉了的, 現在只剩下兩棵... 果子很小, 畢竟一個月沒有施肥 ...

一些花花 ~

tt28, malike << 謝謝鼓勵 ~
joyjoy << 其實甜椒好好種呀, 起碼唔使人工授粉; 不過今年甜椒唔算健康, 成日要醫病
                 白青瓜既皮比較韌, 我覺得之前綠色好食d, 又可能我種得唔好啦 ...

白青瓜好食嗎?  發表於 2013-5-15 17:17
好羨慕咁多不同顏色的甜椒!!!!  發表於 2013-5-15 17:16
所有野都好靚喎,叻叻叻  發表於 2013-5-15 14:12

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2013-5-26 18:25:37 |顯示全部樓層
究竟要幾多個帖先會跳到下一頁 ... ????
回復

xx_Luca 發表於 2013-5-26 18:26:01 |顯示全部樓層

有咩辦法快d到下一頁架, 係咪要貼少 d 相 ?????
回復

xx_Luca 發表於 2013-5-26 18:26:44 |顯示全部樓層

又要避雨又要曬太陽, 搬出搬入一輪終於收多 9 粒士多啤梨 .
食埋呢 4 粒拿拿聲殺左兩棵士多, 要咁樣服侍既農作物唔係我杯茶喔 ....

白茄子終於長大了, 有花喇 ~

瓜類中絲瓜長得最好, 種發泡膠箱裡的已經交出成績 ...

南瓜有d 棘手, 好多囡出來不久就黃掉....

只有三兩隻暫時正常 ...

苦瓜長成一大片, 但只結 3 個果, 其中一個看來還授粉不良.
收割時快手得滯, 唔記得影下佢掛晌滕上的樣子 ...

收完忍唔住大大修剪了, 不事生產的壞份子必須好好教訓一下

joyjoy << 今年甜椒既"門茄" 全部打唔成果( 應該植株唔夠健康), 希望白茄子會好d啦 ~
                 士多我叫做玩過算喇, 好似好煩心咁啊

恭喜你有瓜收!!!茄子咁快有花^^ 我的士多最後也沒收到一粒!!!!留待下年再試!!  發表於 2013-5-27 15:36
回復

xx_Luca 發表於 2013-5-27 23:47:24 |顯示全部樓層
大件事, 原來我攪唔掂個"提醒"分唇 !!!!
剛剛佢話 joyjoy 和一個咩忽略既通知, 但我只睇到 joyjoy 既留言, 睇唔到第二個係乜/ 晌邊. 於是我去返前幾頁睇睇, 原來有幾位師兄師姐既留言我竟然一直都冇睇到...

我衷心想講, 我係好喜歡跟大家交流的. 如果因為之前睇唔到閣下既留言而冇回覆, 請勿見怪, 感謝各位既支持同鼓勵 ~

哈哈!!!不知者不罪唔駛嬲!!!  發表於 2013-5-28 14:05
回復

xx_Luca 發表於 2013-6-6 14:45:01 |顯示全部樓層

菜價貴嗎?  何不食絲瓜....

成日俾人投訴, 每樣一隻半隻唔知點煮先好 ....

還是絲瓜, 剛摘下來的...  右邊是南瓜

那邊廂還有一隻南瓜 ... 小蠻腰多美妙, 只是才授粉一星期, 有排等 ....

13年第一隻白茄出世喇 ~

授粉幾天的甜瓜, 才乒乓球大小 ...

共兩個小甜瓜, 齊齊躲在絲瓜棚下...

絲瓜真的很好種, 不用很多照料. 不像茄子要常常修剪(個人情況), 也不像青瓜要追住施肥.
收成也快, 我沒有刻意去數日子, 感覺授粉後六七天就可以收吧...

不過, 今年的天氣 ... 以 5 棵來說, 目前的收成該算是失收了, 且看看往後如何....

joyjoy << 南瓜係 butternut, 超市瓜食完留籽的 ~
                 甜瓜似密瓜, 母瓜由外子既大陸同事相贈, 自家種, 超美味, 所以自己又留籽種下囉
tom3 << 謝謝賞瓜

南瓜係乜品種?甜爪瓜點食  發表於 2013-6-6 21:24

評分

查看全部評分

回復