天台實驗場 ~07092015

作者: xx_Luca 發表于 2012-3-21 23:40:28
49937 346
xx_Luca 發表於 2012-12-3 15:56:38 |顯示全部樓層

星期六出太陽, 拿拿聲收咁 d 菜, 否則又唔知要等到幾時喇 ...

Cherokee Purple
第一茄要轉紅了 ~ 這是個孖茄, 一開始時 pat pat 已經有d 古怪, 是發育障礙嗎? 不知道.
那時候想過把他除掉, 畢竟是第一茄捨不得, 現在已經巴掌大了...

這品種好像很容易出孖茄 ... 這是孖茄#2 ... #3 被除掉了, 太醜看着不爽 ...

Yellow Pear
白粉虱來到以後, 把番茄們都害得很慘, 尤其是以高產著名的 San Marzano , 開了很多很多的花, 才結了 3個小番茄 ( 係兩棵加埋喎!!) , 可說是 total loss 了.
反觀 yellow pear 影響不大, 只用8 號盆種一棵, 卻一直在長果, 莫非如傳聞中真的味道欠佳 ????

火龍果苗苗矮矮胖胖, 每朝去望下, 心情自然就很好~

小香堇抽花了...

灰濛中一點色彩

趁假日做了一些種子盆栽, 好期待啊 ~

kkhope  
種子盆栽啲種子已經發咗芽 ? << 得一盆係發左芽落泥: 糯米粟 其餘只係浸左幾日, 未發芽...
咁San Marzano 依家仲有開花嗎?星期六我都係天臺玩咗好耐 XDD ! << 俾我剪哂大光頭, 而家有好多側芽, 但見葉唔見花
Yellow Pear好得意啊,真係好似啲梨掛滿樹咁 ~ 我嘅星期六趁好天換咗盤,依家仲係好細棵 ^^  << 暫時最好種係佢, 仲有好多抽茄晌高處 ... 起初睇佢唔起只用個 8 號盆, 算好爭氣喇 ~

種子盆栽啲種子已經發咗芽 ?  發表於 2012-12-3 16:21
咁San Marzano 依家仲有開花嗎?星期六我都係天臺玩咗好耐 XDD !  發表於 2012-12-3 16:20
Yellow Pear好得意啊,真係好似啲梨掛滿樹咁 :D ~ 我嘅星期六趁好天換咗盤,依家仲係好細棵 ^^ 。  發表於 2012-12-3 16:20

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2012-12-7 13:08:46 |顯示全部樓層

落左兩星期雨都冇事, 一停雨反而裂左 ....

好 "肉" 啊 ~

kkhope << 以為水多會淡, 原來都幾甜喎, 仲好濃番茄味, 如果再熟透d應該會更加正 ~ 期待期待 ~
tt28 << 去年結茄時遇冷天氣, 等足 6x日先有茄食, 今年特登早d種呀... keep 住今日溫度, 你都好快有收成喇 ~
faylo << =12.8oz 出世時明明係孖茄, 收時得返一個錠, 典解呢 ....
joyjoy << 我原本想佢再熟d先摘呀
週日農夫 << 差不多成舊都係肉, 巧抵食~

好好肉地啊!!!!!! 入面見唔到核嘅?  發表於 2013-1-17 13:33
300幾克,真係好好肉地啊 XDDD!味道如何啊?  發表於 2012-12-7 21:52
咁快有蕃茄食真快心,我果d茄b吾知怎樣呢?  發表於 2012-12-7 18:05
sooooooooooo big, more than 1/2 catty  發表於 2012-12-7 15:18
雖然烈左但好好肉地,正! ^*  發表於 2012-12-7 15:15

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2012-12-14 00:14:54 |顯示全部樓層

又裂 !!!!! 我開始懷疑有冇機會食到熟透透既茄茄 ...

肚臍 & scar 係呢個品種既標記 -- 我很醜但我很好味

芫茜太狂野喇... 兩棵椒唔夠爭食, 打唔到果, 一於剪哂 d葉煮芫茜皮蛋湯...

呢隻唔知係娃娃菜還是黃芽白, 但包裝話可以做快菜...
day 33 收割, 剩返 3 棵睇下種到乜出來~

我的種子盆栽: 甜瓜 & 粟米

連貓貓都好滿意喎 ~

Yellow Pear 幾時可以摘啊?仲會大粒嗎 :D ?  發表於 2012-12-14 22:16
妳嘅芫茜真係好得,我嘅種o黎種去都係得幾條仔 :p ~  發表於 2012-12-14 22:14
樓主!你的小盤栽好可愛! very like!  發表於 2012-12-14 18:19

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2012-12-15 00:11:32 |顯示全部樓層

kkhope  Yellow Pear 幾時可以摘啊?仲會大粒嗎 ?
<<< 我估... 黃左就摘得呱...都有幾粒大d架, 圓碌碌咁但未轉色. 上面仲有d ...

kkhope  妳嘅芫茜真係好得,我嘅種o黎種去都係得幾條仔
<<< 痴左線咁呀, 剪葉出黎有d 成呎長, 唔怪得椒b 都掛唔穩...

happyjoyjoy  樓主!你的小盤栽好可愛! very like!
<<< 謝謝欣賞 ~ 你又玩下啦, 好好玩架

<<<<< 多謝 20 小姐, 一返黎見到咁多分, 嚇親 tim

評分

查看全部評分

回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-15 11:10:16 |顯示全部樓層
好正啊。。。终于可以回复大家了。。。
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-15 11:11:25 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2012-3-22 07:58
xx_Luca~

歡迎加入種毒樂園~

种晒毒辣。。。。

歡迎加入~  發表於 2012-12-16 00:24
回復

BanbieChan 發表於 2012-12-16 08:34:10 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-12-14 00:14
又裂 !!!!! 我開始懷疑有冇機會食到熟透透既茄茄 ...

種得好靚呀~

多謝公主, heheee ~  發表於 2012-12-17 00:22
回復

xx_Luca 發表於 2012-12-18 09:00:35 |顯示全部樓層

出幾日太陽既分別有幾大 ?? 有圖有真相...

post #203 四日前

昨日影:

另一盆, 成盆花咁...

post #203 四日前

今朝影

post #203 一直打唔到果的甜椒, 芫茜剪葉 + 曬幾日太陽後:

=====================================
豆苗早幾日就該收, 不過幾日唔煮飯, 恐怕有點老了...

我的種子盆栽: 昨日與今日

joyjoy <<< 淘回來的, for水培的豌豆種子, 我貪得意灑落泥種啫 ~
kkhope <<< 手上既係 SM 呀, 汁多但肉薄, 而且酸甜味各半, 唔怪得話用來做 paste ... 一直有園友話 YP 唔好食, 所以黃左幾日都冇心急想摘, 不過食落又覺得幾好喎, 夠甜味一d都唔酸仲幾好肉呀, 暫時 SM 包尾啦 .... 種子盆栽係"銀合歡樹", 生菜未得閒食 , 娃娃菜俾蝸牛咬架, 搵左兩日未搵到兇手, 等陣帶電筒上去突擊...

多謝公主欣賞 ~~

hugopoodle  <<< 仲好容易打理   ~ 你又玩下啦 ~

種子盆栽好可愛呀^^  發表於 2012-12-22 00:21
聽妳咁講,我都好期待我棵 YP 啊,不過佢仲未開花 :p  發表於 2012-12-19 22:05
成盆花咁,都未摘o黎食 :D ?  發表於 2012-12-18 15:39
post #203 四日前同今朝影真係相差好大。菜葉俾蟲食了,又要捉蟲?  發表於 2012-12-18 15:39
豆苗上面嘅yellow pear 真係好可愛 :D ? 甜嗎?係妳手粒係咩蕃茄?好cute啊 ^o^  發表於 2012-12-18 15:36

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2012-12-23 23:16:24 |顯示全部樓層

收菜喇 ~

這是孝敬阿娘的 ...

前日食左...

今晚食埋 ...

一些花花

最近讓我非常沉迷的小攪作:

祝各位聖誕快樂 ~

祝妳聖誕快樂 ^o^ !!!又有蕃茄又有菜,祝妳來年大豐收,日日都食自家菜 :D !  發表於 2012-12-24 12:06
回復

xx_Luca 發表於 2012-12-29 16:20:44 |顯示全部樓層

昨日早上, 收左一隻大蕃茄, 究竟有幾大, 可否超越 363g 既第一茄呢 ?

刷新紀錄 --- 19 oz !!

椰菜

唔識長大的士多, 隔離係菠菜...

仲未識包心的娃娃 ...

呢隻係 salad mix 走出來的, 看包裝說明應該係 Radicchio, 俾我種到唔知似乜, 一直唔肯包心...

摘葉食又嫌苦, 拔左佢又覺得唔抵喎, 種左兩個幾月喇 ...

Oregon Spring 開花了 ~

我的種子盆栽
柚子終於出來了 ~

扁柏 & 換左盆的火龍果

tt28 <<< 謝謝欣賞 ^^ 近日天氣寒冷, 落田要小心保暖啊 ~
kkhope <<< 我話俾老公聽個茄 19oz, 佢仲話我係咪痴線 XDDDD ... Oregon Spring 我係苗盆再定植, 定植後長得好快, 俾d 耐性啦, 可能天氣唔好啫 ^^ 俾返 d 包裝你睇丫, 現在睇返娃娃可能係 "紹菜" ? 我都唔識分喇 ... ><"

好靚哦~~~  發表於 2012-12-31 11:24
全部都種得好靚呀,蕃茄又大.<^^>  發表於 2012-12-29 22:55
妳俾我嘅娃娃菜種子,依家都大得好快 :D ! Oregon Spring第一棵俾雀食咗,之後再落種子,出了不過唔識大 @@  發表於 2012-12-29 22:09
539g !!!! 真係好誇張喎 :D !! 好勁啊,一個人都食唔曬啊 XDDD ~ 又有好靚嘅青椒喇,真係開心 ^o^  發表於 2012-12-29 22:06
回復

hugopoodle 發表於 2013-1-1 01:08:52 |顯示全部樓層
睇你個帖真係好開心, 種得又靚, 影得又靚
好有興趣知道你用樽仔堆肥的方法
可以分享一下嗎?
Thanks~
回復

singli997 發表於 2013-1-1 02:53:43 |顯示全部樓層
新年快樂2013年好過2012年

新年快樂~  發表於 2013-1-1 19:39
回復

tt28 發表於 2013-1-1 10:46:16 |顯示全部樓層
tt28 <<< 謝謝欣賞 ^^ 近日天氣寒冷, 落田要小心保暖啊 ~

多謝關心,新年快樂!
回復

xx_Luca 發表於 2013-1-1 19:57:55 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2013-1-1 01:08
睇你個帖真係好開心, 種得又靚, 影得又靚
好有興趣知道你用樽仔堆肥的方法
可以分享一下嗎?

謝謝賞圖 ~ 新年快樂 ~
關於樽仔堆肥, 我還在邊做邊學既階段, 唔敢講咩分享, 大家交流下

容器:
就是利用一些原本要丟棄既防水容器, 最緊要有蓋防蟲.
呢隻水樽幾好用, 因為佢本身個設計, 稍為修剪下就可以套返個原裝樽底, 好 fit...

呢款原本貪個樽夠大, 但要搵個"蓋"唔容易, 於是反轉用. 結果入口太細, 塞廚餘好唔方便, 準備退役 ...

呢款容量大, 但又係"修"唔到個原裝蓋, 用貓罐"級"住, 咁肉酸一般都唔俾出鏡, 費事影響大家食唔落飯...

呢款係我用過最好用的 ~
我本身不喜零食, 而妹妹次次黎玩都投訴冇零食招呼佢, 於是我買定幾筒放晌度, 佢入黎食完我就用來堆肥 ...剪左個底插入泥就用得, 個蓋好方便, 就係唔透明, 下下要打開先見到腐化成點...

箱裡面係食左3轉的翡翠豆苗, 準備翻盆做綠肥...

內容:
廚餘、果皮、茶葉、天台既殘花 ... 有時會放骨粉, 等佢濕濕地漚住先, 到做基肥時慳返d分解既時間.

使用:
翻盆後插入(插深少少,避免淺根接觸到), 然後播種或定植. 隨植物長大, d根自己中意追過去又好, 嫌太肥避開又好, 相信植物會有自己去適應既能力. 如果植物已經長大才插入就危險d, 肥水滲入 d根硬食可能真係會燒根...
再翻盆時將樽內物資全部埋泥底, 蓋泥後從新再做過, 攪掂 ~  

<<< 以上只是個人淺薄既經驗, 太多不足之處, 並且跟隨個人生活情況/ 懶惰程度一路微調 ... 如有任何意見, 請勿吝賜教, 謝謝.

謝謝評分.
之前有師兄師姐們既分享, 我晌度學到好多野. 不過自己半桶水都冇,唔係問起, 我都唔敢亂發表呀...

kkhope << 蕃茄係可以直接晌堆肥上生長的, 咁我諗樽仔堆肥唔會好大問題呱, 畢竟肥水唔係開水喉咁, 只係慢慢好少好少咁滲入泥土 ... 可以先觀察, 如果受得會大得好快, 主幹會好粗壯架

Kel
很有參考價值,謝謝分享.  發表於 2013-2-6 15:22
謝謝你的分享, 非常有用~  發表於 2013-1-1 22:38
之前我都學妳整咗支,不過我插咗入大棵嘅蕃茄度,咁係咪會有危險啊?我需要攞走嗎 :p ?  發表於 2013-1-1 22:14
又學到野, 多謝分享:)  發表於 2013-1-1 21:12
謝謝分享!  發表於 2013-1-1 21:11

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2013-1-1 22:40:40 |顯示全部樓層
以你的經驗, 通常堆肥需要多少時間才會被分解或者開始分解?
因為有些菜類可能2,3個月就有收成
時間上怎樣配合比較好呢?
回復

xx_Luca 發表於 2013-1-2 00:21:53 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2013-1-1 22:40
以你的經驗, 通常堆肥需要多少時間才會被分解或者開始分解?
因為有些菜類可能2,3個月就有收成
時間上怎樣配 ...

夏天時會化得好快, 快到幾日就"座"低一半, 有時一個星期就唔見哂, 得返d爛泥咁野晌樽底 (同時會見到植物生得勁快)...
現在天氣冷會慢d, 但唔需要等佢化哂的, 只要之前d座低左, 有空位就可以再加廚餘.
如果翻盆時樽內仲有大部分未分解 (我以"黑左未"做準則), 我會劃開果隻角唔做野, 其餘位置照翻. 如果成樽黑哂爛哂, 就倒出來放泥深處做基肥, 所以快菜慢菜都一樣的.

因為可以不停咁塞塞塞, 我覺得好方便, 每收集幾天就可以上去餵樽仔   相反我的廚餘箱, 一次過打爆哂之後就要放幾個月, 反而仲慢過樽仔堆肥呢...

少少補充:
開始做堆肥時既諗法主要係"減排" 和 嘗試"廢物利用", 而產生既堆肥可以填補部分自然流失左既泥土, 晌呢幾方面確實係達到左, 成績令我好滿意.
至於肥效, 樽仔堆肥既材料絕大部分係廚餘(氮??), 所以並不完全. 最初有用過兩棵蕃茄做比較, 的確有樽仔的比冇樽仔的長得好, 但我仍有正常施肥, 亦唔相信一、兩枝樽仔堆肥可以應付植物的全期需要.
使用期間亦留意到某些植物特別喜歡 (蕃茄、翠玉瓜等), 有些冇咩反應或不喜歡 (甜瓜、甜椒等), 所以唔希望寫完後令樽仔堆肥過份"神化"...
如果以肥效為第一目標, 我既愚見係買包雞屎肥更加實際, 多謝花老師既推介 ~

kkhope <<< 整多d整多d ~ 泥貴呀 !!!
joyjoy <<< 謝謝 ~ 喜歡就好
hugopoodle  <<< 海帶同蕉皮好野黎呀, 我多數會放堆肥箱或直接入泥囉~
tom <<< 謝謝鼓勵 ~

學到好多野呀!  發表於 2013-12-14 23:52
好喜歡你個態度  發表於 2013-1-7 11:44
等我試吓先, 因為有時想堆海帶同蕉皮落去, 覺得好麻煩, 呢個方法應該方便啲  發表於 2013-1-3 00:15
yeah!!! good job Luca!!!  發表於 2013-1-2 17:06
當然我都會落其他嘅肥 :D !  發表於 2013-1-2 13:49

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2013-1-7 11:18:54 |顯示全部樓層

生到好大 ...

開始包心喇 ...

雀雀來開餐, 掛左 cd 都冇用, 唯有 ...

菠菜發芽低, 移埋得半箱, 仲要同雀雀爭食...

椰菜準備食苗, 只留一棵試下種大佢 ~

4個月大的士多. 每見有條野走出來我就剪左去, 諗返轉頭會唔會係剪走哂d 花呢

又係 salad mix 走出來的, 只吃心葉, 大左既好硬...

食得又睇得 ~

不過都係比唔上我既至愛 ...

種蔥最抵啦, 一粒蔥頭出到咁大叢

kaffir lime 係為舅舅而種的. 佢冬天中意自己煮羊腩煲, 煮好叫齊幾家人一齊食.
我唔想佢老人家為幾塊檸檬葉天寒地凍走幾條街, 所以, 今冬既檸檬葉係由我獨家代理...

春天以後, 有些會分配到各家, 其中一棵換大盆種, 會唔會種出檸呢 ??

小香堇不懼寒冷, 越開越多, 心裡一百個喜歡. 但就晌今朝, 有怪事發生 ...
早幾日花照 >>

今朝 >>

細路, 你邊位呀 ??????????

tomtomtom  唔知點解,波菜我都覺得好難發芽。小香堇好有驚喜。
<<< 我都覺得菠菜唔算好種... 上 round 出得唔錯但長得慢, 今次長得快d 但好多唔發芽 ><

m36252  你果幾顆野.....睇葉既話, 似look 柚多過似lemon喎
<<< 用種子發的應該唔會攪錯呱 ... lol

tt28  黃芽白真係好靚,冇虫來過.  
<<< 有蟲呀, 葉底有蚜蟲 & 金色圓形好細粒唔知咩, 未係好離譜我忍下佢先 ...

kkhope  黃芽白原來咁大棵,我嘅仲同啲生菜逼埋一齊 :p ~ 小香堇有入侵者 XDDD or 有人搞三搞四 XDDD
<<< 我都唔知會咁大棵呀, 嚇c人 ... 小香堇, 我俾佢搞到我 r 哂頭就真呢 XDD

happyjoyjoy  士多原來要剪跳根架?我冇剪過唔怪之得咁弱啦!
<<< 我唔識架 ~ 之前有走莖落地生左根, 我唔想掹佢結果長盆變左 4棵 (花老師教路最好3棵), 費事佢越生越多咪剪囉 ... c 啦, 都唔知係咪剪哂 d 花 ... ><

hugopoodle  你好有愛心呀~舅舅一定錫哂你~  
<<< 舅舅自己無仔女, 所以真係好錫我的. 調返轉頭我可以為佢做的實在太少 ...

m36252  隻lemon可能係種問題啦, 我上網睇過,泰國lemon既葉, 都好似你隻咁.
<<< 係泰貨店買的皺皮檸, 事頭婆話煮野食係呢隻葉 ... 個個都話好香, 廚房處理緊成個廳都聞到香呀 ~

K記  hi 請問 kaffir lime 邊度可以買到 ? 我想用黎煮咖喱 
<<< 係泰貨店買的皺皮檸

Kel
hi 請問 kaffir lime 邊度可以買到 ? 我想用黎煮咖喱 ~  發表於 2013-2-6 15:34
ok! thx!  發表於 2013-1-18 18:37
隻lemon可能係種問題啦, 我上網睇過,泰國lemon既葉, 都好似你隻咁.  發表於 2013-1-17 09:35
你好有愛心呀~舅舅一定錫哂你~  發表於 2013-1-7 22:52
士多原來要剪跳根架?我冇剪過唔怪之得咁弱啦!  發表於 2013-1-7 21:46
回復

hugopoodle 發表於 2013-1-7 22:51:23 |顯示全部樓層
請問你的 salad mix  喺邊度買呀?
見佢哋全部都好靚, 好想種
仲有你的至愛係咩 salad 菜呀?

呀, 舊年用 royal fleur salad mix, 都幾好用啊 ~  發表於 2013-1-7 23:25
至愛係 little gem, 三木 f 牌, 好正 ~  發表於 2013-1-7 23:24
salad mix 發芽率好麻麻, 只有果款紅生菜出得最多, 有一、兩款出得幾棵, 有幾款影都未見過 ><  發表於 2013-1-7 23:23
今年的蕃茄 & salad mix 都係家母晌美國帶回來的, 佢只係行過超市隨手買...  發表於 2013-1-7 23:22
回復

KATY 發表於 2013-1-17 00:00:53 |顯示全部樓層

冇上黎一排, 而家追番你D post
嘩! 見你的蕃茄越種越大隻, 真厲害 !!!
你比我的紅葉生菜, 好好食呀, 超爽甜. 但我種得不夠紅及冇咩縐紋, 所以曾經把盆移至全日照位置幾日, 不過都沒什幫助 !!! ?????
如果娃娃菜是黃牙白, 點可以令佢生成一舊?
而家都是散開的

好耐冇見  發表於 2013-1-17 00:34
回復

xx_Luca 發表於 2013-1-17 00:08:13 |顯示全部樓層
KATY 發表於 2013-1-17 00:00
冇上黎一拉排, 而家追番你D post
嘩! 見你的蕃茄越種越大隻, 真厲害 !!!
你比我的紅葉生菜, 好好食呀, 超爽 ...

我果隻紅生菜係 salad mix 其中一款, 同你種緊既紅生菜唔同種子, 唔皺係正常的, 包裝上個樣就係你現在咁, 完全對辦.
娃娃菜原來好大棵架 ( 應該係黃芽白), 我諗你只能每盆留一棵壯身的, 其餘疏苗食吧 ... 我疏完苗後再半個月左右開始包心, 冇理佢地架, 自動波 ~

kkhope <<< 好呀 ~ 睇左相大家再研究研究 ~ 如果明天得閒我都可以放 d新相啊, 俾你睇下我的怪獸娃娃黃芽白

咁妳俾我嘅娃娃黃芽白係咪都要疏苗食啊?好唔捨得呢 !後日影相俾妳睇,聽日要返工 :p ~  發表於 2013-1-17 00:17
回復