新手中毒,越種越多,點算/_\"

作者: smilegirl 發表于 2011-8-21 22:05:02
9912 72
new1 發表於 2011-12-31 19:51:43 |顯示全部樓層
Smilegirl, your Borage, any flowers now?  Mine is flowering...hope I can get seeds from them
回復

smilegirl 發表於 2011-12-31 20:13:04 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-12-31 19:51
Smilegirl, your Borage, any flowers now?  Mine is flowering...hope I can get seeds from them

佢都係想開花呀. 開頭係越生越高同越多葉, 跟住頂個度會有一粒粒既綠色既野,
不過佢冇你d咁好彩, 我攞去出去晒太陽, 點g突然一陣大風, 成盆吹左落地,  又斷左.....

另, catnip中文名係貓薄荷, 雖然冇養貓, 但聽講對人既藥效都唔錯架.
回復

new1 發表於 2011-12-31 20:16:30 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-31 20:13
佢都係想開花呀. 開頭係越生越高同越多葉, 跟住頂個度會有一粒粒既綠色既野,
不過佢冇你d咁好彩, 我攞去 ...

cats feel "high" after eating catnip, how about human? Will we get high?
回復

smilegirl 發表於 2011-12-31 23:30:12 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-12-31 20:16
cats feel "high" after eating catnip, how about human? Will we get high?

還未試過呢. 有没有誰要先試一試?我摘幾塊俾佢
回復

new1 發表於 2012-1-1 05:36:00 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-31 23:30
還未試過呢. 有没有誰要先試一試?我摘幾塊俾佢

of course, you & your family member try them first; after tasting them, please tell us your feelings, thanks
回復

smilegirl 發表於 2012-1-1 09:54:00 |顯示全部樓層
我諗住搵朋友隻貓試下先, 佢話佢隻貓仲重過我隻狗, 咁應該係"為食貓"啦
跟手搵埋佢主人試

wakaka...笑死我!  發表於 2012-1-1 10:10
回復

E-Mail-Cat 發表於 2012-1-24 02:55:11 |顯示全部樓層
好多香草呀~
回復

smilegirl 發表於 2012-2-17 23:56:40 |顯示全部樓層
parsley不小心下多了幾盆種, 從未下過肥, 只每日淋水, 但估唔到佢都係爆生.
前幾日採了一大碟, 但一半也用不到, 浪費掉了.
想問一下, 可否將葉風乾儲起待用? 但最近又潮濕, 還是用晒的? 請指教

you should ask cklife  發表於 2012-2-23 19:30
回復

new1 發表於 2012-4-25 11:17:08 |顯示全部樓層
昨天已將borage種子放在家中泥土
回復

smilegirl 發表於 2012-4-25 15:29:26 來自手機 |顯示全部樓層
new1 發表於 2012-4-25 11:17
昨天已將borage種子放在家中泥土

嗯,期待佢地發芽,移落田種開花的話會好靚
回復

smilegirl 發表於 2012-5-26 22:46:54 |顯示全部樓層

更新一下先
今天收了些羅勒, 細葉&甜羅勒, 部分枝條浸緊水, 出根後即分享.
細葉的叫bush spicy globe basil, 很易種, 而且外型生到成個圓碌碌咁, 幾得意.

2棵都是檸檬羅勒小苗, 係咪個樣有d唔同呢?

其他羅勒小苗, 左purple opal, 右cinnamon

任其自生自滅, 正在開花結子的芫茜.

龍蒿(tarragon), 幾經小鳥摧毀, 現正復原緊. 用黎煮意粉一流.

香蜂草, 經常俾我"剷青", 好快又生返. (至愛 )

胡椒薄荷, 種子發芽後生長很慢, 長至6塊葉, 就開始瘋狂生長了

通常你剷完青的lemon balm, 用來沖茶還是伴什麼食物?  發表於 2012-5-27 00:24
回復

smilegirl 發表於 2012-5-26 23:25:11 |顯示全部樓層
仲有插水生根定植後既rosemary, 好似條毛咁, 不過側芽大左好多架la

紅蔥頭, 粗生到...

rosemary幾時開始插水生根? 冬天? 春天?  發表於 2012-5-27 00:25
回復

smilegirl 發表於 2012-5-27 08:33:44 |顯示全部樓層
new1:  rosemary幾時開始插水生根? 冬天? 春天?
春天, 都係呢1,2個月既事.
回復