新手中毒,越種越多,點算/_\"

作者: smilegirl 發表于 2011-8-21 22:05:02
9905 72
甜羅勒.jpg 甜羅勒,大得很快,是否要盆?
香蜂草2.jpg 香蜂草,己經個多月大的了,因為之前有2塊葉太重令至它彎腰,被我剪了去~.~
百里香.jpg 百里香,網上買的種子,郵寄時有一半壓壞,剩下的一半胡亂撒在盒子裡,想不到3天就發芽了
鼠尾草.jpg 鼠尾草,發芽生長很不一,但樣子幾得意
檸檬羅勒.jpg 檸檬羅勒,這裡是兩棵來的,之前徒長得有點厲害,被我剪得只剩底下的2片葉,現長回來了,而且靚仔多了

評分

查看全部評分

smilegirl 發表於 2011-8-21 22:27:23 |顯示全部樓層
123.jpg 馬郁蘭,很優雅,有點似花
321.jpg 又香蜂草,喜歡它泡茶(上次摘的幾片葉子泡了次茶)的香味,所以再撒一次種,但發芽率不高.
回復

smilegirl 發表於 2011-8-21 22:43:42 |顯示全部樓層
258.jpg 順便幫隻狗仔影的相也放上來吧,哈哈
回復

smilegirl 發表於 2011-8-21 23:00:28 |顯示全部樓層
最重要最頭痛的還未提到,因為種植經驗可以說是"零",到現在為止覺得心有餘而力不足,希望各位高手可以指點一下,可以令種植更順利.
今天去香蕉園走了一趟,本想買幾盆"現成"的迷迭香和薄荷回來,但可能因為夏天的問題,找不到漂亮的,所以空手而回,希望秋天時再去一趟會有收獲.
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-21 23:48:09 |顯示全部樓層
你d馬郁蘭, 如果第時太多, 可以share株比我~
我發芽n次都不出芽
回復

smilegirl 發表於 2011-8-21 23:51:15 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-21 23:48
你d馬郁蘭, 如果第時太多, 可以share株比我~
我發芽n次都不出芽

ok,我都正想share出去;或者你有其他我没有的都可以交換哦,
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-22 12:27:46 |顯示全部樓層
夏天唔好比我~熱死~
回復

yellowyiyi 發表於 2011-8-27 00:07:43 |顯示全部樓層
你就好啦!! 新手來說成績好好!!!
我都係新手咋, 亦試過香蜂草, 但發芽率及生存率奇低: 8粒種子只得一粒發到. 好瘦. 1"左右就彎腰say goodbye了! 仲有鼠尾草, 8成發到芽但又係生到1-2" 就開始停止發育兼步向死亡...
我想都係要等天氣涼小小再試...-______-"
回復

smilegirl 發表於 2011-8-27 00:23:34 |顯示全部樓層
yellowyiyi 發表於 2011-8-27 00:07
你就好啦!! 新手來說成績好好!!!
我都係新手咋, 亦試過香蜂草, 但發芽率及生存率奇低: 8粒種子只得一粒發 ...

你有冇試過種甜羅勒? 暫時為止我覺得係最易種既.新手黎講應該都唔易失敗(如果你家夠太陽的話).
好似我呢d自覺種乜死乜,"滿手鮮血"既人都種得佢好好地,我諗你都可以.所以你可以試下種甜羅勒先,
有經驗再種其他都得.今日冕啦,聽日將我最新的種植情況貼圖俾你睇,交流下.多多指教
回復

透心涼 發表於 2011-8-27 15:17:54 |顯示全部樓層
提前秋播
回復

babycherry 發表於 2011-8-27 09:29:02 |顯示全部樓層

我都係新新手呀~  你仲要發左咁多苗, 真係種哂毒~

香草我只有九層塔~如果你第時割愛種唔到咁多, 我都想收留幾盆呀~

我都帶佢兩個上黎同你個baby打招呼先~

我都帶我兩隻仔女上黎同你打招呼先~hehe

我都帶我兩隻仔女上黎同你打招呼先~hehe

溫馨提示: 我隻比熊出親街所有狗都驚左佢,因為佢總係死纏爛打其他狗,要同人地玩.你個2個baby同佢打完招呼後一定會俾佢嚇到哩埋係後邊樹叢唔敢出黎  發表於 2011-8-27 09:42
回復

babycherry 發表於 2011-8-27 09:45:39 |顯示全部樓層
未必呀~因為我兩隻都好爛玩, 比熊 size 岩玩架~ 呵呵
回復

smilegirl 發表於 2011-8-27 09:28:53 |顯示全部樓層

分盆之後剩低係原盆既.可以看到與6日前的分別<---係咪大個仔左又靚仔左呢
分到去長23cm盆後的3棵,分盆後生長速度,較原盆的慢了一點
貪心的我又分多了一盆
黎多個靚仔close-up
鼠尾草,被我撥了幾棵長得不好的
香蜂草,最不用麻煩的香草,放在同一個位,半日照就ok了,我多不埋它
還有百里香長得很慢,還是下次才上載圖來看
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-17 13:02:35 |顯示全部樓層
咁耐冇update,依家點情況呀~
回復

smilegirl 發表於 2011-11-17 14:21:59 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-11-17 13:02
咁耐冇update,依家點情況呀~

你唔提我都真係唔記得左自己個post. 好啦, 等陣影返d相update返先, 依家先去high個tea先.
回復

faylo 發表於 2011-11-17 14:44:35 |顯示全部樓層

種毒好ah...............祝你日日毒發,愈發愈精神
我現在有strawberry, tomato, sweet corn, bak choi, 芥蘭頭, kale, celery, potato, garlic, drawf bean, spring onion, cabbage, basil,夕張密瓜,魚趐瓜,總言之,好開心

期侍你的相片
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-17 14:52:31 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-11-17 14:21
你唔提我都真係唔記得左自己個post.  好啦, 等陣影返d相update返先, 依家先去high個tea先.  ...

等你~
回復

smilegirl 發表於 2011-11-17 15:29:24 |顯示全部樓層
岩岩係樓下糖水鋪食左個蘿蔔糕同芒果布丁, 個布丁係"宿"既, 但都食左一半, 越食越噁心, 跟住咪攞返俾佢羅, 個阿姨話俾個第二個我食, 仲敢食咩. 跟住佢就打開雪櫃逐個攞黎聞, 佢自己都話"真係宿左wo". 諗起都黑仔,拿拿林返黎食2粒正露丸頂住先啦 發完牢騷啦, 繼續影相先.
回復

smilegirl 發表於 2011-11-17 17:04:43 |顯示全部樓層
最近重新再種既sweet marjoram, 剛摘頂,側芽就出得好快.希望成功啦
最近又重新了3盆lemon balm, 之前個d唔知係咪有d"飛飛"搞搞震,葉面常有一點點黑色的
春春花花的purple basil, 佢真係種咩都靚架, 希望可以種好佢地啦, 黃色盆又係摘左頂, 側芽又大左d啦.
又係花花既borage, 依家中間係咁出新葉, 真係 "花花牌, 實有保証"
bush spicy basil 陣味聞落好似甜羅勒, 但未食過, 唔g係唔係spicy既呢?

評分

查看全部評分

回復

smilegirl 發表於 2011-11-17 17:20:47 |顯示全部樓層
花花既pistou basil 圓碌碌咁好得意架
wild thyme, 聽講呢隻野好鐘意多石, 咪溝一半石仔一半泥俾佢羅.
sweet basil, 食左幾次啦, 可能缺肥, 又或者剪得太西利啦, 最近生得慢, 已加左有機肥啦, 希望佢快高長大啦.
lemon basil 沖茶飲一流架, 味道? 咪有檸檬既香味, 又冇檸檬既酸味羅. 最近係咁想開花, 剪極都有.
回復

1234下一頁