CK香草日記

作者: cklife 發表于 2011-4-17 16:45:21
16609 84
mrsbearbear 發表於 2012-4-27 16:13:27 |顯示全部樓層
mrsbearbear 發表於 2012-4-27 09:27
我前日買咗棵rosemary,返到屋企就幫佢換過大d嘅盤,但今日見到佢地彎晒腰。
係咪因為呢幾日無陽光同大風所 ...

但其實我只係換咗個大d嘅盤,無換過泥,估唔到咁都有影響,咁我依家唯有再觀察吓佢先。
回復

gunbuster363 發表於 2012-5-2 09:49:00 |顯示全部樓層
mrsbearbear 發表於 2012-4-27 16:13
但其實我只係換咗個大d嘅盤,無換過泥,估唔到咁都有影響,咁我依家唯有再觀察吓佢先。 ...

最好放2,3日先搞佢啦.........
唔知你換盆果陣有冇失手整鬆晒佢的根旁的泥
基本上一盆花種到咁上下d根會抓實d泥
所以可以連根帶泥一野炒起
然後原樣放下新盆

咁樣它的傷害最少....

我諗你盆rosemary野應該冇咩事ge
唔好比太陽晒佢住啦, 或者放番入室內先
淋夠水(但不要狂淋, 會爛根)佢會直番....

不過死左都唔好灰, 你都唔係好錯
rosemary係香草界最難種的香草之一......陣亡率極高
同埋遲少少又夏天, 情況又會惡劣d架啦

咁等我今晚返去搞搞佢先  發表於 2012-5-2 09:59
回復

gunbuster363 發表於 2012-5-2 10:03:23 |顯示全部樓層
mrsbearbear  咁等我今晚返去搞搞佢先  發表於 2 分鐘前

你想做乜?

搵個靚位安置佢  發表於 2012-5-4 13:45
回復

kytam 發表於 2012-11-5 00:13:46 |顯示全部樓層
睇到樓主呢個帖真係獲益良多.....
我都種緊香草, 可惜風輪菜同百里香都死晒, 反而rosemary重健在.....
希望佢抵得住我既殺氣, 5好咁快瓜啦, hahahaha~
回復

JanetE 發表於 2012-11-9 16:05:53 |顯示全部樓層
hi, 睇完個帖學到好多野,我都剛剛開始種羅勒同九層塔,系一次參觀有機農場攞翻來嘅種。已經長緊第二片真葉。好期待收成一刻
睇完樓主種rosemary嘅心得,我都心鬱鬱想種。
回復