請教 - 金菠蘿

關閉 [複製鏈接]
作者: trust_fl 發表于 2008-2-14 00:26:49
2446 8
d 花全部係花墟買架~~ 個亞姐話o個個紅色菠蘿樣叫金菠蘿可以落泥種架~~
請問各高手~~ 呢隻野係咩科~~ 同埋個學名係咩呀?? 想搵多d 資料種好佢呀~~ thanks thanks~~

同埋我唔知有無放錯版呀~~ sorry~
年花 - 金菠蘿.JPG
羊咩咩 發表於 2008-2-14 00:30:39 |顯示全部樓層
熱帶植物,鳯梨科
回復

trust_fl 發表於 2008-2-14 00:40:12 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-2-14 00:30 發表
熱帶植物,鳯梨科

o~~ thanks~~~ 羊咩咩~~
咁你知唔知佢叫咩名呀??

要麻煩版主大大幫我移一移佢啦~~ 唔好意思~
回復

羊咩咩 發表於 2008-2-14 00:46:26 |顯示全部樓層
唔知喎~你問問八王爺呀~
回復

fnv234 發表於 2008-2-14 18:58:22 |顯示全部樓層
波蘿類通常都係切咗上面果舊草放落泥種
回復

羊咩咩 發表於 2008-2-15 01:14:13 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-2-14 06:58 PM 發表

係保留頂個三層至切,風一風乾至種,但好似咁樣要種一兩年至得喎...唔知係咪呢?
樓主0個個係觀賞鳯梨?
回復

trust_fl 發表於 2008-2-15 10:13:55 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-2-14 18:58 發表

係呀~ 係呀~ 買花o個個人教話而家可以水插住先~ 之後可以cut 上面舊草落泥種呀~
如果落泥種上面舊草要埋幾多係泥到呀??
回復

trust_fl 發表於 2008-2-15 10:19:42 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-2-15 01:14 發表

係保留頂個三層至切,風一風乾至種,但好似咁樣要種一兩年至得喎...唔知係咪呢?
樓主0個個係觀賞鳯梨?

我以為係成舊頂切晒放泥呀~~ 要種咁耐~~~~  不過就咁觀葉都好靚呀~ 我好鍾意佢頂o個舊呀~~

o個個唔知係咪觀賞鳯梨呢~~ 佢個菠蘿下面係連住支木~ 一d 根都無~ 但就話o個支木浸浸吓會枯~ 枯咗就剪上d 繼續浸~
直至支木枯晒就cut 頭落泥~ o個個人係咁教呀~ 唔知啱唔啱呢~~
回復

cvcvcv6 發表於 2008-2-26 17:38:48 |顯示全部樓層
食唔食得架?
回復