我呢棵唔識開花

作者: cheong 發表于 2008-1-30 13:55:44
2334 6
我係上年花展買, 都差唔多一年啦, 咁耐都係生左一大塊葉, 但係無花.
最近兩個星期左右, 又生多一塊葉, 請問我要點做先可以令佢開花?
另外, 塊葉生長o既時候會有水珠係上面, 好得意, 唔知係咩黎呢?
P.S. 第一幅相, 紅色圈住o既係買番黎生出黎o既葉, 第二幅係新生果塊

tom2tong 發表於 2008-1-30 21:44:57 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-1-30 20:44 發表
嚴重缺光生長不良

+1說的是新芽葉徒長,莖不够壯、要能開花陽光要足些!
回復

cheong 發表於 2008-1-30 23:21:27 |顯示全部樓層
哎吔, 我以為唔洗太多光添! 原來錯晒!!!
多謝兩位指教!
回復

sandy 發表於 2008-2-3 00:24:06 |顯示全部樓層
我會定期施肥. 幫助下
回復

Exodus 發表於 2008-2-3 09:53:02 |顯示全部樓層
種好你d 花貓先算..
回復

sandy 發表於 2008-2-3 13:02:00 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-2-3 09:53 發表
種好你d 花貓先算..

每個人都有開始. 學習階段. 駛唔駛咁講野丫. 老友. 大家討論下傘. 至於我種唔種得好d花貓; 呢度有大把好好的花友會指點教導下. 唔會好似你咁只係係度講一兩句冷言冷語咁係度增興wor.

你係我既花貓post 已經見你既好意:
http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=2

我覺得我唔介意發表一下或post一下出來, 才知自己原來係錯左邊度. 咁樣先會進步. 或且你覺得對你來講好低b. 咁都唔識. 但多謝你一番好意啦.(唔理你係善意定惡意) 我會種好佢架啦.  多謝你關心.
回復

八王爺 發表於 2008-2-4 16:57:09 |顯示全部樓層
很弱,你种 在 什么地方?
回復