去食越南野....o既香草

作者: 小美 發表于 2010-7-28 15:01:25
2581 19
前兩日去食越南野, 碗野上面有支香草, 幾精緻呢~~
有冇人知道係乜野呢? 佢d味同我o既胡椒薄荷好似.
唔知可唔可以插支. 我攞左番屋企. 上面又有辣椒o既種子, 啱晒, 我仲未有辣椒. 20100725_229.JPG
小寶 發表於 2010-7-28 15:45:01 |顯示全部樓層
睇個樣多數係紫花羅勒(九層塔)喎~
回復

Vienne 發表於 2010-7-28 15:58:32 |顯示全部樓層
金不換(羅勒)之類,我試過一次又係食越南野,見佢好新鮮,攞左返屋企浸水,好快出晒根,移左落田之後好快大,呢個非常粗生。
回復

gunbuster363 發表於 2010-7-28 16:00:03 |顯示全部樓層
生食真係好難食
做個樣
回復

jack872184 發表於 2010-7-28 16:27:06 |顯示全部樓層
thailand/越南野always  served with thai basil
回復

cklife 發表於 2010-7-28 16:35:07 |顯示全部樓層

應該係金不換....金不換同九層塔係唔同架...(比個泰國華僑朋友嚴重更正我)

你個圖果枝應該係金不換....我上次同九層塔一齊種...九層塔粗生D....

炒豬肉或串燒肉加少少生既金不換一齊食好正架...
如果你想種既,去街市賣泰國食材既舖頭就有架喇....金不換同九層塔都會有得賣,買番去插枝就得架喇。
回復

小美 發表於 2010-7-28 17:14:56 |顯示全部樓層
我果日攞左塊葉生食.....有少少辣.

炒豬肉係咪就咁幾塊葉放落去??
回復

N-Blythe 發表於 2010-7-28 19:12:19 |顯示全部樓層
回復 7# 小美

只要葉便可以了,炒熟了豬肉及其他食材,最後加入,炒幾下便可以上碟了,不用過熟,香味不錯!
泰式咖哩、冬蔭公加入味道更佳。   ew (26).gif
回復

cklife 發表於 2010-7-28 20:11:33 |顯示全部樓層
我果日攞左塊葉生食.....有少少辣.

炒豬肉係咪就咁幾塊葉放落去??
小美 發表於 2010-7-28 17:14

我係泰國食既..佢D豬肉切到好薄細細塊,炒完無乜汁,我諗有少少乾炒咁....跟住佢個碟有D紅辣椒同金不換,我唔食辣所以淨係夾金不換食....佢比我唔係幾塊葉...係一枝架..自己搣D葉落黎同豬肉一齊食架...
我諗同D香口既肉一齊食係差唔多...
回復

小美 發表於 2010-7-28 22:04:04 |顯示全部樓層
俾你地講到我好想食野......
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-28 22:27:56 |顯示全部樓層
前兩日去食越南野, 碗野上面有支香草, 幾精緻呢~~
有冇人知道係乜野呢? 佢d味同我o既胡椒薄荷好似.
唔知可 ...
小美 發表於 2010-7-28 15:01

你的一定不是胡椒薄荷
你本身都種緊九層塔

你唔需要再繁殖了
(上面開始開花)
回復

小美 發表於 2010-7-28 23:31:20 |顯示全部樓層
但係我種果d冇紫色架bor....
九層塔係塔形, (我見過d花友的相). 但我果d有好多橫分支架.
回復

cklife 發表於 2010-7-29 09:58:53 |顯示全部樓層
但係我種果d冇紫色架bor....
九層塔係塔形, (我見過d花友的相). 但我果d有好多橫分支架. ...
小美 發表於 2010-7-28 23:31

九層塔唔一定係塔形架....我種果D唔係囉...唔知係咪因為我剪過呢.....
回復

吃肉的猪猪 發表於 2010-7-31 06:20:17 |顯示全部樓層
睇个样多数系紫花罗勒(九层塔)喎~
回復

中山水寒 發表於 2010-7-31 06:20:51 |顯示全部樓層
睇个样多数系紫花罗勒(九层塔)喎~
回復

小美 發表於 2010-7-31 13:13:29 |顯示全部樓層
嗯, 佢上面果個原來係花. 紫色的. 但請問羅勒同九層塔係咪同一樣野??
(唔好意思, 我仲未搞得好清楚....)
回復

jack872184 發表於 2010-7-31 20:02:17 |顯示全部樓層
I think:
羅勒means the Basil family,
九層塔=Thai Basil=one kind of the basil
回復

iamfine 發表於 2010-8-14 01:06:15 |顯示全部樓層
應該係金不換....金不換同九層塔係唔同架...(比個泰國華僑朋友嚴重更正我)

你個圖果枝應該係金不換....我 ...
cklife 發表於 2010-7-28 16:35

點樣分金不換同九層塔???
回復

cklife 發表於 2010-8-14 08:30:56 |顯示全部樓層
點樣分金不換同九層塔???
iamfine 發表於 2010-8-14 01:06

我識講....我兩樣都種過,見到先識分,因為好似樣....另外香味上兩樣係有分別...你有趣興研究...可以去賣泰國醬料既店,兩樣各買一扎番黎玩下。我一般見到九層塔比金不換深色d,葉片硬身D,葉片鋸齒形狀亦有少少唔同。

上次種時無影低相呀...等出年下天,再種時先影囉...
果個係朋友既朋友,佢係荃灣街市開左檔賣泰國野既雜貨檔,去探佢時佢講既,仲即時拎左兩種唔同但相似既植物出黎,後來我幫佢買左少少反黎種,但種死左。

過幾日再去買D番黎影相你睇啦。
回復

iamfine 發表於 2010-8-14 20:26:25 |顯示全部樓層

haha...我一路都以為九層塔=金不換

而家你咁講, 我真係唔識分, 由共是佢地咁似樣, 你可以睇下我呢棵係邊種嘛?
包裝上的英文名係THAI BASIL, D花係紫色

回復