家中的龍舌蘭

作者: Monk 發表于 2007-6-17 18:37:21
5859 10
葉子曬傷了‧‧‧

金邊虎尾蘭Sansevreria trifasciata var. laurentii

金邊虎尾蘭Sansevreria trifasciata var. laurentii
plingt 發表於 2007-6-19 03:54:38 |顯示全部樓層
我也試過,但人地話係淋水太多,所以葉腐爛。其實有無高人指點一下,應該怎樣淋水?乜嘢叫做淋到透?咁唔係會太濕,令植物的根和葉更易爛。
回復

dryfish 發表於 2007-6-20 16:29:56 |顯示全部樓層
係咪做酒個d呀?(我唔識咖~)
回復

Monk 發表於 2007-7-10 00:59:06 |顯示全部樓層
被牠插了一,痛了一整天

雷神Agave potatorum var. verschaffelti

雷神Agave potatorum var. verschaffelti
回復

Monk 發表於 2007-7-16 00:24:10 |顯示全部樓層
原帖由 plingt 於 2007-6-19 03:54 發表
我也試過,但人地話係淋水太多,所以葉腐爛。其實有無高人指點一下,應該怎樣淋水?乜嘢叫做淋到透?咁唔係會太濕,令植物的根和葉更易爛。

哈,果然是爛根‧‧‧
現在牠已成了仙
回復

variable 發表於 2007-7-16 10:41:18 |顯示全部樓層
原帖由 plingt 於 2007-6-19 03:54 發表

我唔係高人,不過可以分享下經驗
淋到透即係全濕,但多肉好怕水浸,所以一次淋到透之後想辦法令泥土快D乾就得
好多人為免麻煩索性用全顆粒性介質,一淋水基本上9/10水分已經從盆底流走
切勿令盆土殘存過多水份特別係連綿陰雨天,好多時候出事就係呢D日子
回復

Monk 發表於 2007-10-7 13:14:56 |顯示全部樓層
王妃雷神覆輪

王妃雷神覆輪Agave A. potatorum var. verschaffeltii"Ouhi Rajin"striata

王妃雷神覆輪Agave A.	potatorum var. verschaffeltii"Ouhi Rajin"striata
回復

祝福 發表於 2007-11-7 14:37:35 |顯示全部樓層
這個王妃雷神白覆輪的錦很明顯哦。美哉!!!!!!
回復

Monk 發表於 2007-12-16 10:51:43 |顯示全部樓層
在舖頭下格暗處找到

之雪Agave victoriae-reginae

之雪Agave victoriae-reginae
回復

Audrey 發表於 2007-12-17 18:08:10 |顯示全部樓層
圖一不是龍舌蘭。
回復

Monk 發表於 2007-12-17 19:25:59 |顯示全部樓層
原帖由 Audrey 於 2007-12-17 18:08 發表
圖一不是龍舌蘭。

圖一是Agavaceae龍舌蘭科Sansevieria屬而非Agave屬。
其實本標題是以科來區分。
回復