為食天台

作者: Kayo 發表于 2010-4-23 12:40:12
20821 131
適少少 發表於 2010-7-11 17:16:42 |顯示全部樓層
貨到先付款 add6icon 寄失點算 add3icon
回復

suzisan 發表於 2010-7-11 17:22:50 |顯示全部樓層
種蔬菜一樣有花花賞,還有得吃,好贊呢。
58#的彩葉草好靚wor……add6icon
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-11 18:32:24 |顯示全部樓層
kayo,你個間係村屋??座向如何?除了曬,冬天會大風嗎?

你個圍網架真係好正,但起到咁高,唔怕比政府禁咩?

想知道多d資料做參考,因為我個度夏天大太陽到不得了…但冬天卻後大風。我都好想做個棚,但又怕屋宇處甚麼的要我拆!!
回復

cklife 發表於 2010-7-12 07:40:53 |顯示全部樓層
好大工程呀...整得好企整好靚呀...真係羨慕
回復

muitau 發表於 2010-7-12 13:47:29 |顯示全部樓層
kayo,你個間係村屋??座向如何?除了曬,冬天會大風嗎?

你個圍網架真係好正,但起到咁高,唔怕比政府禁 ...
alilovebyj 發表於 2010-7-11 18:32

唔怕啦,佢呢啲好明顯都唔係永久式既,如果屋宇署叉廚, 整走個頂啲網就得啦
唔密封就得架喇, 如果周圍都有人僭建就好好多!

話時話kayo, 整得好企理!
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-12 14:24:48 |顯示全部樓層
回復 65# muitau

因為我住個度試過有儲物箱跌落街 (係好高,好高個隻,我指座樓),於是屋宇處走黎睇,話高過圍牆0既都要搬走或固定佢。

如果真係得,就要問kayo攞d資料啦…因為我都想整整佢!
回復

Kayo 發表於 2010-7-12 20:45:21 |顯示全部樓層

BanbieChan ,may.sun ,適少少 ,suzisan ,alilovebyj ,cklife ,muitau 您們好

多謝大家留言

貨到少左係賣家同貨運的事,買家只係對貨比錢

鐘意彩葉草係多年生植物同埋貪佢夠粗生又幾靚

我天台東南西北風都吹到,整之前我有諗過妳講既問題,所以加多左喉碼同威也

柱底鎖兩個喉碼

柱頂鎖條威也拉行佢

約一米拉一條威也,網用通風耐力的,十號風球我都唔會理佢

至於法例上的問題,唔係好方便公開討論,可以講得的就係地政要妳清場,而妳唔理佢,

佢會(釘契)上田土廳,後果係唔可以買賣該物業,而若干年後妳又想賣的話,只要清理返佢就可以拔釘

但係在(建築期間)佢發出清拆令,妳就一定要拆,(所以要整就快快手整)

如果妳唔需要支架放花盆的話,拉威也或者已經可以,,唔需要搞咁複雜

評分

查看全部評分

回復

亞實 發表於 2010-7-12 21:47:13 |顯示全部樓層
我都好想整番個, 可唔可以詳細的CHECKLISt 同步驟給大家參考, 謝
回復

muitau 發表於 2010-7-12 22:18:56 |顯示全部樓層
岩岩比啲相問我男友識唔識好似kayo咁拉威也整,佢話貢複雜 add9icon
回復

亞實 發表於 2010-7-12 22:20:02 |顯示全部樓層
個威也扣好易整GA , 我都識
回復

muitau 發表於 2010-7-12 22:32:40 |顯示全部樓層
個威也扣好易整GA , 我都識
亞實 發表於 2010-7-12 22:20

阿實,
真係?! 咁希望呢個"扎營"計劃kayo有時間可以圖文並茂教我地點整啦 (唉,我果個,叫佢整親野就呢樣唔得,果樣唔識... )!
回復

亞實 發表於 2010-7-12 23:12:28 |顯示全部樓層
SORRY, 我只係識整個威也扣, 唔識扎, NO CONCEPT
回復

miku 發表於 2010-7-12 23:46:54 |顯示全部樓層
好勁呀!
個天台整得好靚
我想問d盤係邊間買ka
我未去過農科中心
但我想去買你果隻盤呀!
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-13 09:41:18 |顯示全部樓層
kayo,好多謝你的解答。

「快手」對我來說有點難,就算有時間,天氣這樣熱,我也不想開工。add4icon

等過埋呢個夏天先啦!!

你的架和柱是實蚊店或日笨城個d架0既配件,對嗎?

ps. 你的圖和描述好有用。
回復

Nancy 發表於 2010-7-13 09:44:19 |顯示全部樓層
嘩....好Pro..好大工程呀!
回復

Kayo 發表於 2010-7-15 13:31:51 |顯示全部樓層
亞實 ,muitau ,miku ,alilovebyj ,Nancy 您們好

呢度應該唔會好多人需要整支架,所以詳細的CHECKLISt 講左都無用,如果真係要整的,買左料返黎有乜唔明先再問仲好

不如講下比較簡單的防虫網,我專門用黎種菜的

早前整好的白色紗網,因為近排太曬,所以拆左佢換過d防曬網

最近換的防曬網

淋水時打開側網

做法主要都係用條威也鎖實拉行就可以

盤係輝x買,大概價錢樓上已經講左,請自行劈價

我的架和柱唔係實蚊店或日笨城買的

風就黎到,放好d植物影返幾張相留念先

粟米仔,睇下你過唔過到呢個風

評分

查看全部評分

回復

miku 發表於 2010-7-15 13:43:48 |顯示全部樓層
kayo

謝謝你提供咁詳細資料, 好有用呀add6icon

另外我有d唔明白既地方想請教一下,
關於簡單防虫網方面
我見牆果d係咪有好似窗簾果隻咁裝上牆既
咁另一邊拉威也, 但十字位點將兩條威也拉埋一齊呀???
sorry , 我理解能力底, 可以講解下嗎?
thanks!
回復

Kayo 發表於 2010-7-15 14:24:02 |顯示全部樓層
miku 您好

我果度20尺地方長,只係用左一條威也,無十字位,而牆身上面果d係用卡條同彈簧

咁樣睇應該會明白一d
回復

Kayo 發表於 2010-7-25 12:55:57 |顯示全部樓層

唔見幾日,苦瓜仔色都變埋

打完風,木瓜仔又標高左,係時候換盤喇

辣椒仔終於都肯出椒,

紅鬚金髮粟米仔,唔知好唔好味呢

第二次結果的辣椒,上次的種子又生長左兩盤辣椒仔

老板送的可調大細水滴的補水器

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-7-25 13:11:33 |顯示全部樓層
天台又大又整齊~植物生得好健康呀~
回復