開心農場真實版之社區園圃

作者: peggykyw 發表于 2009-12-17 16:59:26
143397 1062
peggykyw 發表於 2010-1-27 18:09:23 |顯示全部樓層

近日發覺起車厘茄的花莖 / 茄定上有D啡黃色嘅粉狀物體, 令茄花不能結茄,
請問究竟係咩黎? 係唔係菌? 點算呢? 再拖延唔處理我怕蕃茄未熟已蒂落, H E L P !
20100127 (39) (Small).JPG
20100127 (24) (Small).JPG
20100127 (26) (Small).JPG
20100127 (27) (Small).JPG
回復

alice 發表於 2010-1-27 18:47:27 |顯示全部樓層
peggy~~
今日~發現我po茄子都好似你po茄子咁啊~~生左d毛菌~~
不過~我用左濕紙巾抹左佢~~又抹得到~~好奇怪~
回復

惡姨 發表於 2010-1-27 19:02:40 |顯示全部樓層
Peggy 今個星期六, 下午我會落田, 一齊研究吓啦, 奇怪奇怪
回復

peggykyw 發表於 2010-1-27 22:38:00 |顯示全部樓層
62# alice
今日~發現我po茄子都好似你po茄子咁啊~~生左d毛菌~~
不過~我用左濕紙巾抹左佢~~又抹得到~~好奇怪~
----------------------------------------------------------------
我都試過用手抹走佢, 但過2日又有番, 真頭痕!
等我都試吓睇吓work唔work, thanks alice.
我諗如果用稀釋嘅酒精 / 漂白水抹, 又得唔得呢?
回復

peggykyw 發表於 2010-1-27 22:41:35 |顯示全部樓層
63# 惡姨
Peggy 今個星期六, 下午我會落田, 一齊研究吓啦, 奇怪奇怪
-------------------------------------------------------------
好呀! 幫吓眼, 唔該晒你. (我今個禮拜終於得閒可以上堂聽書啦)
回復

alice 發表於 2010-1-27 22:49:37 |顯示全部樓層
我都試過用手抹走佢, 但過2日又有番, 真頭痕!
等我都試吓睇吓work唔work, thanks alice.
我諗如果用稀釋嘅酒精 / 漂白水抹, 又得唔得呢?
-------------------------------------------------------------
Peggy~~唔駛客氣~~
因為~我都係第一次見到咁既現象~~同時~我同你一樣啊~都係租社區園圃~~
不過~就唔同區~~
我都唔知用抹手紙得唔得~~(我係用有火酒果種)~~過多兩日再去~~再同你講下得唔得
回復

peggykyw 發表於 2010-1-27 22:52:26 |顯示全部樓層
OK,唔該晒!
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-28 00:48:34 |顯示全部樓層
會唔會係灰黴菌病 ? 呢一排濕度高左 , 會唔會係園圃唔通風 ?
回復

peggykyw 發表於 2010-1-28 12:06:14 |顯示全部樓層
積積媽, 你好!
會唔會係園圃唔通風 ?-----因有1/3園圃起天橋底, 相比其他全露天嘅田可能通風相對比較差
灰黴菌病 ??? 請問要點樣做先對付呢D菌? 擔心ing.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-28 12:26:06 |顯示全部樓層
回復 69# peggykyw
Peggy , 其實我係睇書睇到的~ 我自己本身未有呢方面經驗......
由真菌引起0既病..... 我估先除左多餘 / 不健康0既葉先..... 再上網搵下有無解決方法喇.....
回復

peggykyw 發表於 2010-1-28 22:26:19 |顯示全部樓層
唔該晒積積媽!

等我聽日修剪吓d葉, 再試吓開稀嘅酒精抺抺睇吓有冇效。
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-28 22:56:42 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/thread-11235-526-1.html
花園仔都有提過架~~ ^^
回復

小寶 發表於 2010-1-29 09:39:28 |顯示全部樓層
我有時見到搵d竹仔頂住d植物, 都見到有呢d粉, 原來有動物走入竹芯度挖出竹入面的粉做巢~
回復

peggykyw 發表於 2010-1-29 17:41:05 |顯示全部樓層

唔該晒積積媽 + 小寶 !

我今朝試吓用水開稀酒精抺走d粉, 明日再去睇睇效果如何。
回復

夜魔 發表於 2010-1-30 16:58:05 |顯示全部樓層
第一次抽到康文署嘅「社區園圃」田, 25/10已交田, 由於公私兩忙, E+先有D時間post D 相,
請各路前輩多多指 ...
peggykyw 發表於 2009-12-17 16:59

焗田有乜用架 ?_?
回復

kyc 發表於 2010-2-1 14:06:26 |顯示全部樓層
我 試 過 用 種 子 種 過 韮菜, 一 粒 都 不 出
回復

peggykyw 發表於 2010-2-1 17:01:43 |顯示全部樓層
焗田有乜用架 ?_?
夜魔 發表於 2010-1-30 16:58

我係先翻鬆泥, 然後埋基肥, 淋足夠水,  先冚膠紙焗田。
焗田有好處但亦有壞處, 可以焗死田內的害蟲/蟲卵, 但針冇兩頭利, 同時亦焗死埋D蚯蚓, 另冚住塊田溫度同溼度較高, 可以加快基肥的分解。
回復

alice 發表於 2010-2-1 18:06:56 |顯示全部樓層
Peggy
我想請問你用火酒抹左d菌得唔得呢?
回復

peggykyw 發表於 2010-2-2 17:43:04 |顯示全部樓層
我 試 過 用 種 子 種 過 韮菜, 一 粒 都 不 出
kyc 發表於 2010-2-1 14:06

一粒都不出咁慘 ! 唯有再種過,
我的韮菜灑咗好多種子先出少少芽苗,好似頭髮幼支支, 都幾難種, 要經常剪等佢再標過先生得粗粗D, 越剪越粗.
回復

peggykyw 發表於 2010-2-2 18:07:22 |顯示全部樓層
Peggy
我想請問你用火酒抹左d菌得唔得呢?
alice 發表於 2010-2-1 18:06

我用火油溝水抺, 效果幾好, 減少咗好多, 抺過嘅位置d粉冇再出現, 但啲葉不斷黃, 然後枯萎, 成棵植株冇d生氣! 究竟係咩問題呢?
20100130 (9).JPG
回復