返回列表 發新帖

巨蟲出土<求名>

作者: kslee 發表于 2009-12-15 22:55:42
5008 27
Monse 發表於 2009-12-24 01:38:42 |顯示全部樓層
推屎果種係糞金龜,幼蟲自細食屎食到大,係屎入面化蛹,到左成蟲先出泥推屎食,一有仔女生就生係糞 ...
James_fung 發表於 2009-12-24 00:48

睇紀錄片時(指非洲), 推屎果種甲蟲係用兩隻後腳推而且只推一種屎(牛屎), 當時睇覺得這種昆蟲好得意, 佢滾到個屎球仲大過佢自己好多, 好博命推番自己屋企 .
回復

James_fung 發表於 2009-12-24 08:24:29 |顯示全部樓層

回復 21# Monse

推牛屎主要係因為牛屎夠大,可以方便運送到屋企。而將D屎整到球體狀係因為方便運到目的地。其實糞金龜好多國家都有,我唔可以確定係全部。
回復

+:栗子:+ 發表於 2009-12-24 13:14:05 |顯示全部樓層
好大條蟲

如果掘掘下地見到佢
真係暈低都似
回復

happyssunny 發表於 2009-12-28 21:53:39 |顯示全部樓層
白雪雪好得意咁啵...哦...佢地只會食泥嗎?!
但...我呢度成日玩泥會見到虫...我覺得佢地好細仔...似蠅咀...甲虫BB 休咪多數好大隻的??

我成日見果D是約1CM咁上下長咋...白雪雪...軟啤啤...個咀郁郁下的姿勢...同我之前養D 咀一樣...個咀好長又尖...我想我不會殺錯養虫掛... !_!
回復

happyssunny 發表於 2009-12-28 21:53:43 |顯示全部樓層
但...我呢度成日玩泥會見到虫...我覺得佢地好細仔...似蠅咀...甲虫BB 休咪多數好大隻的??

我成日見果D是約1CM咁上下長咋...白雪雪...軟啤啤...個咀郁郁下的姿勢...同我之前養D 咀一樣...個咀好長又尖...我想我不會殺錯養虫掛... !_!
回復

happyssunny 發表於 2009-12-28 21:53:48 |顯示全部樓層

回復

James_fung 發表於 2010-1-2 11:30:59 |顯示全部樓層
但...我呢度成日玩泥會見到虫...我覺得佢地好細仔...似蠅咀... ...
happyssunny 發表於 2009-12-28 21:53

有冇相呀?甲蟲ge大細因應返佢係咩品種,如果係長戟、毛象果D幼蟲 L3 就有成隻手掌細D(卷埋),而最細ge甲蟲幼蟲得幾mm左右。
回復

DLee 發表於 2010-1-2 18:04:34 |顯示全部樓層
甲蟲BB很快大,短時間就可以有手指的長短粗幼。若是很細小的,多半是我們不喜歡的害蟲。
回復