用樹皮種蝴蝶蘭(千字文慎入)

作者: GP01-Fb 發表于 2019-5-3 21:32:19
7244 84

啱啱換開盆, 想同大家分享一下我自己的種法。希望幫到初種蝴蝶蘭的朋友,也歡迎大家隨便指點,等我也可以進步。這不是教學

樹皮有咩好處呢?我覺得樹皮因為比較快乾,所以比較容易控水,少啲機會爛根,但壞處就係生得慢D,同要淋水密啲比較麻煩。高手用水苔可以種得非常好,但新手如未掌握到點淋水就有機會種到爛根。 但無論如何,植料只是工具,還是主要看人手如何管理。

樹皮買返嚟不能即刻用, 要浸透先能用。 未浸透的樹皮唔吸水的。

未浸之前係呢個顏色

浸完之後,飲飽水係呢個色。 以後可以以顏色分辨乾濕,來判斷什麼時候淋水。

剛剛浸完水的時候有點太濕,我會再等上半日先用。

我選擇用分分的紅陶盆, 先揀啲大粒啲嘅樹皮放盆底。

然後把已經清理好、晾過夜的植株放入去。 慢慢加樹皮, 並拍打盆邊, 盡量填滿所有窿窿。

慢慢做,也可以將細的樹皮攝在根與根中間,盡量填滿, 填滿之後應該好穩陣,唔會搖來搖去。

葉底下,我會攝啲珍珠棉。 一方面固定植株,另一方面避免盆邊壓爛啲葉。

完成
自己習慣陰養一星期,也暫時不淋水,一星期後正常管理。

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-5-3 21:47:27 |顯示全部樓層
邊有一千字呀,咪呃稿費喎
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-3 22:02:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-3 21:47
邊有一千字呀,咪呃稿費喎

搵食艱難呀
回復

Ming36 發表於 2019-5-3 23:17:45 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大大的圖文並茂分享,等我即刻加番啲珍珠棉先

不用客氣。這招我也是在這裏學的。  發表於 2019-5-4 08:17
回復

川流不息 發表於 2019-5-3 23:28:35 |顯示全部樓層
請問樓主換新植料的話會幾耐換一次?

樹皮我有試用來種毬蘭(有混埋其他植料), 蝴蝶蘭暫時都係用緊水苔因為慣左。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 08:08:12 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-5-3 23:28
請問樓主換新植料的話會幾耐換一次?

樹皮我有試用來種毬蘭(有混埋其他植料), 蝴蝶蘭暫時都係用緊水苔因為 ...

我是大概三年前開始用樹皮, 到目前為止還是好好的,暫時感覺還不需要換。 所以到底可以捱到幾耐我,還未清楚,可能要其他大大代答。
回復

andybearhk 發表於 2019-5-4 08:12:29 |顯示全部樓層
謝謝分享
回復

sarshk2014 發表於 2019-5-4 08:23:46 來自手機 |顯示全部樓層
一張相勝過千言萬語,like你!
不過要小心蟻蟻,我見過有蟻在樹皮上鑽洞起巢。
回復

快樂王子 發表於 2019-5-4 08:27:45 |顯示全部樓層
GP01大大, 你的葉子很光亮, 是要用什麼才做到葉子光亮Σ( ° △ °|||)︴
回復

川流不息 發表於 2019-5-4 09:27:07 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-4 08:08
我是大概三年前開始用樹皮, 到目前為止還是好好的,暫時感覺還不需要換。 所以到底可以捱到幾耐我,還未 ...

謝謝解答~

咁都用得耐, 水苔要兩三年換一次.

下次換試下先~
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 09:45:29 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-5-4 08:23
一張相勝過千言萬語,like你!
不過要小心蟻蟻,我見過有蟻在樹皮上鑽洞起巢。 ...

多謝提醒,我會注意的
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 09:48:26 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-5-4 08:27
GP01大大, 你的葉子很光亮, 是要用什麼才做到葉子光亮Σ( ° △ °|||)︴

這是我新買的,完全不是我功勞
這是品種問題,其實很多原生蝴蝶蘭的葉子都是亮亮的,你可以留意一下。
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-4 10:15:17 來自手機 |顯示全部樓層
看得出大大熱愛蘭花,個人有少少補充,樹皮是有機質,遇水發酵,產生酸素,有礙開花,樹皮通常帶蟲卵,用滾水較佳,要浸多天,以手指能搣碎為佳,可減少發酵,澆水方式,不能浸盆,更不能大冲水,因樹皮浮水,令根基不穩,影响生長,還有很多很多,需要大大自己尋找了。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 10:37:08 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-5-4 10:15
看得出大大熱愛蘭花,個人有少少補充,樹皮是有機質,遇水發酵,產生酸素,有礙開花,樹皮通常帶蟲卵,用滾 ...

多謝指教! 引起話題就可以學到新嘢,真好!
請問一下,除了樹皮,不是大部分植料都是有機質嗎?為何特別提起這點呢? 是否樹皮比較酸化得快?
回復

W88 發表於 2019-5-4 10:56:24 來自手機 |顯示全部樓層

禾係一個新手,水苔最大問題唔係種爛根,係將植株養壯,之後再無地方再安置佢!

回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-4 11:13:23 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-4 10:37
多謝指教! 引起話題就可以學到新嘢,真好!
請問一下,除了樹皮,不是大部分植料都是有機 ...

樹皮,樹葉,芒骨,水苔等等,都會發酵,但以樹皮較長久持續,影响較深。

多謝指教!  發表於 2019-5-4 11:21
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 11:13:32 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-4 10:56
禾係一個新手,水苔最大問題唔係種爛根,係將植株養壯,之後再無地方再安置佢!

W大,我發覺你真係有好多存貨

W88
幻覺嚟嘅啫!  發表於 2019-5-4 16:08
回復

dendrohusky 發表於 2019-5-4 11:27:30 來自手機 |顯示全部樓層
用樹皮要花多些心機 成日好快乾曬 我通常都係用水苔貪方便唔使成日淋水
回復

快樂王子 發表於 2019-5-4 16:44:07 |顯示全部樓層
看到樓上大大說酸素!!

有一個簡單方法(pH試紙), 可惜只知國蘭大部份PH值以6.5~7, 洋蘭, 尤其蝴蝶蘭不清楚我也想知PH值, 如果有大大知請回覆!!m(_ _)m

P.S. 溫馨提示: 如有人要購買試紙時, 記得配有比色板 (數值0-14PH值及顏色)
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-4 17:22:56 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-5-4 16:44
看到樓上大大說酸素!!

有一個簡單方法(pH試紙), 可惜只知國蘭大部份PH值以6.5~7, 洋蘭, 尤其蝴蝶蘭不清楚 ...

我只知微酸能助幼苖成長,弱鹼助開花,至於PH值的大小,是用來調控植株的生長,大型花場用作生產用途,住家種植就不必太著意了。
回復

12345下一頁