植物活力素

作者: GP01-Fb 发表于 2019-2-21 20:48:31
6672 23
請問各位大大對植物活力素有何看法?如速大多,B1和HB101之類。
Brev 發表於 2019-2-21 21:08:40 來自手機 |顯示全部樓層
我係傳統人,只用花寶蘭花肥,有朋友話B1好,不過未用過~都希望有人分享吓
GP01-Fb 發表於 2019-2-21 21:17:33 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-2-21 21:08
我係傳統人,只用花寶蘭花肥,有朋友話B1好,不過未用過~都希望有人分享吓 ...

謝回覆!是這樣的, 在我的種植環境由於夏天時露台非常炎熱, 延緩了植物生長。 有些花沒有太大問題, 但有些品種好像一直都不能達到成熟開花階段, 很是苦惱,所以想研究一下這些輔助產品, 不知能否在春季加速生長,來彌補夏天的情況。
Brev 發表於 2019-2-21 21:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
如果夏天太熱,會否考慮用遮光網或入屋?我其實室內種咗廿年,有時會羨慕人家有太陽,否則我啲嘉仔就有花開 ToT
Childpark 發表於 2019-2-22 00:37:00 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-21 21:17
謝回覆!是這樣的, 在我的種植環境由於夏天時露台非常炎熱, 延緩了植物生長。 有些花沒有太大問題, 但 ...

我天台都有這煩惱,夏天時溫度接近40度,很多根不能生長,蘭花週期沒完就開始枯竭,所以我年初開始就將蘭花放在地上,每天早上返工前都淋水在地上,讓地上涼快,還可以令熱力將水,蒸發成水氣,加大根的陰涼生長習性,兩全其美!

Childpark 發表於 2019-2-22 00:42:11 |顯示全部樓層

我是用緩解肥,一粒粒的,放在水筒滲一周,方便除去自來水內的綠氣,也可幫助緩解肥出來,只用滲過的水,不太刺激,性質溫和。
GP01-Fb 發表於 2019-2-22 10:04:13 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-2-22 00:37
我天台都有這煩惱,夏天時溫度接近40度,很多根不能生長,蘭花週期沒完就開始枯竭,所以我年初開始就將蘭 ...

正正就是這樣, 每年的新芽還未成熟就已經開始入冬, 所以有些蘭花好像一直長不大。除了降溫,希望能在春天和秋天盡量幫助他們成長。 又一年了,希望今年繼續努力, 可以有不一樣的進展。
其實大家的環境或多或少都會有一些限制,我想很少人能有完美的種植環境。 這可以看為是一種挑戰和樂趣,但如果一直都未能成功,也難免灰心。
GP01-Fb 發表於 2019-2-22 10:56:29 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-2-21 21:50
如果夏天太熱,會否考慮用遮光網或入屋?我其實室內種咗廿年,有時會羨慕人家有太陽,否則我啲嘉仔就有花開  ...

遮光網已用,入屋也可以考慮下,謝謝你的意見。其實我那邊也不是特別光。

天氣熱的確係一個難題。。。  發表於 2019-2-22 11:02
Childpark 發表於 2019-2-22 11:22:44 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-22 10:04
正正就是這樣, 每年的新芽還未成熟就已經開始入冬, 所以有些蘭花好像一直長不大。除了降溫,希望能在春 ...

所以我鍾情南美熱帶種的蘭花,其它熱帶的我都有搜羅,我覺得很適合種在高溫的環境。
sarshk2014 發表於 2019-2-24 09:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
用活力素種花會唔會好似吸毒咁會上癮架?
如果盆花上咗癮,咁點同佢戒毒?
GP01-Fb 發表於 2019-2-24 15:58:34 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-2-24 09:24
用活力素種花會唔會好似吸毒咁會上癮架?
如果盆花上咗癮,咁點同佢戒毒? ...

估計唔會。 雖然不是太清楚這些活力素的實際成份, 但網上有些人說用了幾次之後就會冇乜反應,所以藥效應該唔會好大,只是輔助工具。
Sumbie 發表於 2019-3-6 18:49:14 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-24 15:58
估計唔會。 雖然不是太清楚這些活力素的實際成份, 但網上有些人說用了幾次之後就會冇乜反應,所以藥效應 ...

早兩個星期我用咗橙色嗰支活力素,唔知係唔係形住,覺得所有蘭花都好有活力!

我諗住春天刺激佢哋生長,結果我見到有一棵平時條根生得好慢,突然間長咗好多!
GP01-Fb 發表於 2019-3-6 19:59:30 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 18:49
早兩個星期我用咗橙色嗰支活力素,唔知係唔係形住,覺得所有蘭花都好有活力!

我諗住春天 ...

好耐無見。我都試緊,希望有D幫助。
corina 發表於 2019-3-6 21:12:26 來自手機 |顯示全部樓層
我用HB101, 大約5-6次,效果很好,苗壯了,根粗了,滿意

殿堂級師兄師姐都讚揚的高級補品。聽說香港都無得賣,要在日本買。  發表於 2019-3-7 09:50
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-6 19:59
好耐無見。我都試緊,希望有D幫助。

係呀好耐冇見!之前秋冬冇乜進展所以都少咗上來。

呢棵普通風蘭,舊年秋天買返來冇根,放在室內,過去幾個月只係長咗1cm根,大約兩個星期前我用咗活力素,而家已經變咗3cm! 我一路以為係春回大地先至生長,見你哋講開活力素我又諗可能有關係! 8020B7DD-4169-4FD6-8C53-1BE5A38CEE0A.jpeg
GP01-Fb 發表於 2019-3-6 22:50:23 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-3-6 21:12
我用HB101, 大約5-6次,效果很好,苗壯了,根粗了,滿意

大大是否只在小苗上用活力素?
GP01-Fb 發表於 2019-3-6 22:58:19 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:38
係呀好耐冇見!之前秋冬冇乜進展所以都少咗上來。

呢棵普通風蘭,舊年秋天買返來冇根,放在室內,過去幾 ...

多謝分享經驗。 根據網上爬文,活力素一般用在弱株身上, 救花為主,能幫助長根。 壞處係成本比較高,而且怕搞亂生理時鐘。 所以我打算只在弱株身上試用,而且只限生長季節。 希望會有好的結果。
Sumbie 發表於 2019-3-6 23:47:05 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-6 22:58
多謝分享經驗。 根據網上爬文,活力素一般用在弱株身上, 救花為主,能幫助長根。 壞處係成本比較高,而 ...

我都係打算春天開始是用來喚醒啲植物,刺激下生長!我剛剛出去睇吓, 弱株似乎真係回復生氣!我用愛豐收
corina 發表於 2019-3-7 09:17:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-6 22:50
大大是否只在小苗上用活力素?

唔係,所有植物都有用,小苗,剛換盆的,成株,仙人球,梅花,用咗效果明顯強壯了
nightscrawler 發表於 2019-3-7 10:45:43 |顯示全部樓層
我係換盆救花時有用"Dyna Gro K-L-N KLN 8 oz. Rooting Hormone Concentrate Hydroponic Root Stimulator", 平時生長良好個啲就冇喇, 不過講真, 冇AB比較過, 都唔知係咪有效.
12下一頁