返回列表 發新帖

祝多肉園友聖誕快樂~#46派肉聖誕

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-24 11:55:57
3105 53
little_stone 發表於 2018-12-26 11:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2018-12-25 18:43
因為見有花友稱佢為Stone爺,所以好奇一問。
哈哈,撲朔迷離!

其實大家叫我咩都冇所謂嘅,不過女神就太誇張啦
回復

little_stone 發表於 2018-12-26 11:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2018-12-25 22:43
多謝王子唔嫌我搞搞震!
亦多謝王子你嘅祝福,希望成你貴言能夠獲得石子女神的聖誕禮物。
王子日理萬機, ...

有禮物有禮物,可以去揀住先,根大揀完就到你
回復

violet_bb 發表於 2018-12-26 12:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-26 11:58
有禮物有禮物,可以去揀住先,根大揀完就到你<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span> ...

謝謝女神
回復

新手小麗 發表於 2018-12-30 12:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-25 11:12
謝謝你的讚賞!
曾多次上來園藝館都看到小麗大大的分享,大大都是愛肉之人,還將很多植物分享給園友,我來 ...

哈哈,唔使叫我大大,我仍係新手1名

你的肉肉放露台嗎?見你的肉肉好似剛澆過水,葉面還是濕濕的,有足夠陽光及通風環境真好。

我只能放窗台,會盡量避免淋濕D葉,大家加油!
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-31 11:31:52 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-12-30 12:58
哈哈,唔使叫我大大,我仍係新手1名<span class="emoji emoji1f600"></span>

你的肉肉放露台嗎?見你的肉肉好似剛澆過水, ...

~小麗前輩、大大、師兄師姐,來館都比我早,所以這樣稱呼你們的,其實我來到園藝館還是很短日子不足一年的時間,有很多唔識唔明嘅地方,例如是如何將植物包裝然後郵寄,如何申請大大植物在那可以看到回覆信息呢,如何將自己的植物分享等等,現在還有很多地方要學習,近日才學識如何申請種子,已知在那裏可以看到回覆信息,所以希望日後其他、大大、前輩、師兄師姐,花友多多提點提點。
小麗前輩猜的冇錯,小部分比較細盆留在露台養植,還有其他較好嘅養植不同區域,至於我的大部分都是用噴水壺兜頭淋水, 尖嘴壺就用來淋肥仔水, 所以相照肉肉有很多水影痕跡呢!
謝謝小麗前輩的讚美鼓勵,我又多點推動力量,油箱又注滿一些,希望日後能夠追近你們一些大大、前輩、師兄、師姐無私分享的園藝精神!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-24 22:00:31 來自手機 |顯示全部樓層

派肉聖誕

當年今日祝多肉園友渡平安過聖誕,今年同樣也在這裡祝大家聖誕快樂!
在過两小時平安夜好快就過,就要迎接新的一日聖誕節,所以我都在這等呢一刻到來,原因舊年的平安夜,自己也承諾咗,今年要搞個派肉聖誕,明天的分享派對非常之成功!
明天聖誕節我也收到好幾位園友的贈送,咁大個仔也是第一次收咁多聖誕禮物,還多咗綽號聖誕王子!

祝多肉園友聖誕節快快樂樂
回復

BenLau 發表於 2019-12-24 23:01:02 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-24 22:00
派肉聖誕

當年今日祝多肉園友渡平安過聖誕,今年同樣也在這裡祝大家聖誕快樂!
回復

MasterTT 發表於 2019-12-25 09:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
祝各位聖誕快樂
回復

little_stone 發表於 2019-12-25 15:12:22 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-24 22:00
派肉聖誕

當年今日祝多肉園友渡平安過聖誕,今年同樣也在這裡祝大家聖誕快樂!<span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji ...

哇,呢盆勁呀!
大家聖誕快樂!!
辛苦王子收割咗咁多肉肉!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-25 16:13:00 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-12-25 15:12
哇,呢盆勁呀!
大家聖誕快樂!!
辛苦王子收割咗咁多肉肉!

唔辛苦唔辛苦,啲肉生得太密密麻麻,有時又剪緊啲先靚,難得有花友肯照顧,唔咪我都唔知點算!
我只係攞一大袋來,但係變成两大袋攞走!
回復

yunge0 發表於 2019-12-25 16:20:19 來自手機 |顯示全部樓層

拆開王子送我的禮物,剛好是心型的。 20191225_154951.jpg

我把它們分拆開,變成了一幅漂亮的圖畫。

點算之下,發現王子附送驚喜的禮物--紅兔耳。很喜歡!

係咪好驚喜呢,祝你種植愉快(∩▽∩)  發表於 2019-12-25 16:49
回復

chuyat10 發表於 2019-12-25 18:18:33 來自手機 |顯示全部樓層
聖誕party 係後生專利,睇到你地笑笑閙閙真係開心,bb小姐有冇見到石子女神啊?再次感謝王子俾大家帶來歡樂。
回復

chuyat10 發表於 2019-12-25 18:19:59 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-12-25 16:20
拆開王子送我的禮物,剛好是心型的。

我把它們分拆開,變成了一幅漂亮的圖畫。

好有心機加創意。
回復

yunge0 發表於 2019-12-26 11:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-25 18:18
聖誕party 係後生專利,睇到你地笑笑閙閙真係開心,bb小姐有冇見到石子女神啊?再次感謝王子俾大家帶來歡樂 ...

Party無專利, 長輩也可以開party, 唱金曲的。
回復