kohleria clytie

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-22 11:38:06
1952 25
今年冬至氣溫和暖,花貓爆起花來!
lamkaicheung 發表於 2018-12-22 11:50:12 來自手機 |顯示全部樓層
近鏡拍多幾張
回復

小雷子 發表於 2018-12-22 13:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-22 11:50
近鏡拍多幾張<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

好大盆喎!花多有如火山大爆發!
可以露養真係好!
回復

hkclive 發表於 2018-12-22 13:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
好多好靚,露天果然出好貓

謝謝嘗花  發表於 2018-12-22 16:03
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-22 13:33:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-22 13:07
好大盆喎!花多有如火山大爆發!<span class="emoji emoji1f631"></span>
可以露養真係好!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

是露養的,用1呎大盆放係半陰環境養,嚟緊應該會仲好多花出!
回復

Ming36 發表於 2018-12-23 01:11:01 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!可否分享一下用乜嘢技巧可以開到咁多花?葉片又大又美麗
我由麟莖開始種兩個月左右,頂部生長出來的葉比較柔軟,但是底部的葉子,就好似紫菜咁乾脆,同埋向下彎曲,請問知唔知什麼原因可以改善?
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-23 15:58:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-23 01:11
好靚呀!可否分享一下用乜嘢技巧可以開到咁多花?葉片又大又美麗
我由麟莖開始種兩個月左右,頂部生長出來 ...

你嘅情況我覺得唔夠肥唔夠陽光畀佢,可以嘅話去請教其他大大問下,都可以解答你以上問題!
其實我都係新手都係探索之中,冇乜嘢技巧㗎,初時我都係揾透明膠杯同埋透明醬料罌在室內種,在水前會睇下仲有冇水氣,有我都唔水㗎,至於用肥都係用啲混合肥開水浸溶倒落去,都可以種到有花睇,但係就好容易徒長同埋追光生斜晒要揾嘢杉起棵嘢,後來就將棵嘢周邊生咗啲4寸至5寸苗仔出嚟就種落大盆試下,用嘅都係園土泥,擺係出面樹底下半陰位露養,苗生定晒就一個星期一次肥,種咗三四個月就生成咁,葉真係好大片大過我手掌,莖就粗過我手指尾!
其實我都初次接觸呢種花,都係求求其其咁試種!
來緊日子我都會取用同樣方法試種其他,希望可以有更多驚喜!
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-23 16:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵就是用醬料罌種樣衰衰咁
回復

Ming36 發表於 2018-12-23 17:19:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-23 15:58
你嘅情況我覺得唔夠肥唔夠陽光畀佢,可以嘅話去請教其他大大問下,都可以解答你以上問題!
其實我都係新手 ...

感激大大詳細解答及無私分享栽種經驗
我的貓貓狀況是這樣,上邊啲葉好靚,但下邊啲葉就向內彎,又唔識大,有兩塊就好乾燥。
你說得對,我家沒有直射陽光,可能真係唔夠光,我有落平均肥仔水,每天早上幫佢哋45度轉身,避免因追光形成的傾斜,有用支撐幫一幫佢,希望可以繼續健康成長,唔使斬頭再種
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-23 18:46:40 來自手機 |顯示全部樓層
都好靚,環境許可整多啲做備份後放係唔同地方,試用唔同嘅方法養殖,我都係咁誤打誤撞咋!
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-23 19:27:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36可以試用這種悶養做備份,只要將最下細塊唔靚嘅葉剪落呢,用膠合悶養就會生好多幼苗出來,變咗唔洗斬頭棵貓又可以繼續養,是两全其美㗎!
回復

Ming36 發表於 2018-12-23 23:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-23 18:46
都好靚<span class="emoji emoji1f44d"></span>,環境許可整多啲做備份後放係唔同地方,試用唔同嘅方法養殖,
回復

Ming36 發表於 2018-12-23 23:22:16 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-23 19:27
Ming36可以試用這種悶養做備份,只要將最下細塊唔靚嘅葉剪落呢,用膠合悶養就會生好多幼苗出來,變咗唔洗斬 ...

葉子也可以繁殖嗎?我以為淨係用麟莖才可以。
我想剪走啲細葉及又乾又醜的捲葉好耐,放假試吓先
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-24 09:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
大過手掌
回復

lamkaicheung 發表於 2018-12-24 09:35:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36嘗試一下用葉孵悶養,我的都是這樣悶出來的!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-2-15 10:38:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-23 18:46
都好靚<span class="emoji emoji1f44d"></span>,環境許可整多啲做備份後放係唔同地方,試用唔同嘅方法養殖,
棵花貓依然不停地長花,真係襟睇!

評分

查看全部評分

回復

Elsa3284 發表於 2019-2-15 11:25:39 |顯示全部樓層
好多花,我都有種花貓,見花苞但等極都唔開
回復

lamkaicheung 發表於 2019-2-15 12:21:47 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa3284 發表於 2019-2-15 11:25
好多花,我都有種花貓,見花苞但等極都唔開

謝謝來訪,擺放有散光處會易啲出花,加油!
回復

Ming36 發表於 2019-2-15 15:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-15 10:38
更新

棵花貓依然不停地長花,真係襟睇!

好勁呀!我是獨立一盆種一麟莖的,分享自B大及v_v 217大大, 因家居環境限制,只可以種在室內,用Lam大大的建議,施肥給多點水、多一點光照,現在已經見到有花蕾,泥土中有一點點好似麟莖的物體。
開花後會考慮把他們合盆

棵貓貓好精神,繼續加油!  發表於 2019-2-15 16:55
回復

Ming36 發表於 2019-2-15 15:11:05 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-12-24 09:35
Ming36嘗試一下用葉孵悶養,我的都是這樣悶出來的!

利用葉片悶養,用什麼泥土適合?水苔可以嗎?
回復

12下一頁