見有花友講ikea的植物抵,今日剛好經過,忍不住買左盆家樂花
oh 聖誕節托它歸家
好好賣哦,架上剩下三盆粉紅色,一盆紅色。紅色有聖誕及過年氣氛嘛,於是又有理由買下第一盆家樂花喇
好有心思!點解覺得你有啲唔同左!莫非你有喜……事……
真係幾靚
小雷子 發表於 2018-11-3 20:31
好有心思!點解覺得你有啲唔同左!莫非你有喜……事……<span class="emoji emoji1f60f"></span><span class="emoji emoji1f601"></span> ...

哦 有咩唔同? 係比以前忙左就真
好似呢期市道又差d,感覺好似搵食艱難(好似差遠左哈哈哈)
查實係家中d花種極都無花
所以都想有d花望下。

雷大大,細細聲花你知,我d花貓生到好似雜草咁,我未有時間po出來請教...不斷好多新支生出來,卻無花
你給的小黃鳥/小黃雀開始時很不錯,但生左兩節出來後底下的葉好似怪怪的,我怕會出事,於是就收下刀落剪左出來水養住先,好似還比泥種健康,希望不久有好野看再同你彙報
Forumdata 發表於 2018-11-4 12:13
真係幾靚

係呀,幾靚。
同埋網上看話家樂花適合秋冬種植,似乎不會打擊新手
nixnix 發表於 2018-11-4 19:09
哦 有咩唔同? 係比以前忙左就真
好似呢期市道又差d,感覺好似搵食艱難(好似差遠左哈哈哈 ...

我知道啦,係開心左,多左一份幸福味道!
你話我知,我有冇估錯先?
貓貓放嘅位置係咪唔夠陽光?如果係就會變弱,變長,冇花出囉!
小黃鳥可以試水種,喜蔭過冬有難度,要多注意,太冬時要入温室啦!
小雷子 發表於 2018-11-4 23:11
我知道啦,係開心左,多左一份幸福味道!<span class="emoji emoji1f609"></span>
你話我知,我有冇估錯先?[emoji]1f604[/e ...

原來係雷大大人逢喜事生日大快樂所以覺得人人都開心左。
再次祝你日日開心,dayday幸福
nixnix 發表於 2018-11-8 14:33
原來係雷大大人逢喜事生日大快樂所以覺得人人都開心左。
再次祝你日日開心,dayday幸福
...

花花好紅喎!好有聖誕節氣氛!
上年有你畫畫比我,今年送上紅花相,一樣咁開心!
等你得閒啲,再一齊畫畫啦!(得我一個,好鬼悶)
小雷子真係好希望大力士每日可以開開心心過日子!(將生活的壓力改為動力,加油吧!)