新手買入家樂花

作者: nixnix 發表于 2018-11-3 19:11:51
2483 12
見有花友講ikea的植物抵,今日剛好經過,忍不住買左盆家樂花
oh 聖誕節托它歸家
好好賣哦,架上剩下三盆粉紅色,一盆紅色。紅色有聖誕及過年氣氛嘛,於是又有理由買下第一盆家樂花喇
小雷子 發表於 2018-11-3 20:31:00 來自手機 |顯示全部樓層
好有心思!點解覺得你有啲唔同左!莫非你有喜……事……
回復

Forumdata 發表於 2018-11-4 12:13:37 來自手機 |顯示全部樓層
真係幾靚
回復

nixnix 發表於 2018-11-4 19:09:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-3 20:31
好有心思!點解覺得你有啲唔同左!莫非你有喜……事……<span class="emoji emoji1f60f"></span><span class="emoji emoji1f601"></span> ...

哦 有咩唔同? 係比以前忙左就真
好似呢期市道又差d,感覺好似搵食艱難(好似差遠左哈哈哈)
查實係家中d花種極都無花
所以都想有d花望下。

雷大大,細細聲花你知,我d花貓生到好似雜草咁,我未有時間po出來請教...不斷好多新支生出來,卻無花
你給的小黃鳥/小黃雀開始時很不錯,但生左兩節出來後底下的葉好似怪怪的,我怕會出事,於是就收下刀落剪左出來水養住先,好似還比泥種健康,希望不久有好野看再同你彙報
回復

nixnix 發表於 2018-11-4 19:10:56 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2018-11-4 12:13
真係幾靚

係呀,幾靚。
同埋網上看話家樂花適合秋冬種植,似乎不會打擊新手
回復

小雷子 發表於 2018-11-4 23:11:41 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-11-4 19:09
哦 有咩唔同? 係比以前忙左就真
好似呢期市道又差d,感覺好似搵食艱難(好似差遠左哈哈哈 ...

我知道啦,係開心左,多左一份幸福味道!
你話我知,我有冇估錯先?
貓貓放嘅位置係咪唔夠陽光?如果係就會變弱,變長,冇花出囉!
小黃鳥可以試水種,喜蔭過冬有難度,要多注意,太冬時要入温室啦!
回復

nixnix 發表於 2018-11-8 14:33:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-4 23:11
我知道啦,係開心左,多左一份幸福味道!<span class="emoji emoji1f609"></span>
你話我知,我有冇估錯先?
再次祝你日日開心,dayday幸福
回復

小雷子 發表於 2018-11-8 14:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-11-8 14:33
原來係雷大大人逢喜事生日大快樂所以覺得人人都開心左。
再次祝你日日開心,dayday幸福
...

花花好紅喎!好有聖誕節氣氛!
上年有你畫畫比我,今年送上紅花相,一樣咁開心!
等你得閒啲,再一齊畫畫啦!(得我一個,好鬼悶)
小雷子真係好希望大力士每日可以開開心心過日子!(將生活的壓力改為動力,加油吧!)
回復

nixnix 發表於 2018-12-31 16:14:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-8 14:49
花花好紅喎!好有聖誕節氣氛!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
上年有你畫畫比我,今年送上紅花相,一樣咁開心![em ...

上網看家樂花開完花應該點處理
見到話剪完可以插枝
我又唔好㗰,試下先

d花乾乾地又幾靚
回復

小雷子 發表於 2018-12-31 17:20:36 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-12-31 16:14
見到話剪完可以插枝
我又唔好㗰,試下先

剪落嘅花,可以插水種!
家樂花好難種!
回復

新手小麗 發表於 2018-12-31 19:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-12-31 16:14
見到話剪完可以插枝
我又唔好㗰,試下先

你好,我遲D都會試下插枝,祝你成功
回復

nixnix 發表於 2019-1-1 22:44:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-31 17:20
剪落嘅花,可以插水種!<span class="emoji emoji1f609"></span>
家樂花好難種!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我見督左落泥又好似ok喔
網上講話花枝其實好多營養,剪完一支仔就可成一盆,希望成功啦(成日睇人地就好易
之前花開爆盆,謝了剪曬d花,成盆光禿禿,又開始有些少花
枝仔全試下,花亦留著,哈哈,儘管試試
回復

nixnix 發表於 2019-1-1 22:45:54 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-12-31 19:13
你好,我遲D都會試下插枝,祝你成功<span class="emoji emoji1f60a"></span>

多謝小麗大大
我都希望你成功
網上看好似好易,我都係試試就咁剪完督落泥
回復