450D 新手試機~光遊戲

作者: 八王爺 發表于 2009-10-4 23:18:44
7352 61
孖吉 發表於 2009-10-7 14:13:14 |顯示全部樓層
尋晚睇演唱會,試用 sport mode 影,呀,又 OK 喎,好過我自己用 A mode!
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-7 14:10

我諗:睇你想做到乜野效果遮
回復

vivi 發表於 2009-10-7 14:18:21 |顯示全部樓層
vivi upgrade EOS 7D 玩吓,好似好勁呀
marcuslee 發表於 2009-10-7 14:09

傻左咩 7d
你叫KUNO換先啦
回復

八王爺 發表於 2009-10-7 14:19:46 |顯示全部樓層
什么是銳利對焦? 又要學。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-7 14:27:07 |顯示全部樓層
我諗:睇你想做到乜野效果遮
marcuslee 發表於 2009-10-7 14:13

咁最起碼個樣唔係 MCC (mok-cha-cha) 先呀!我上次睇張信哲用 A mode,命中率冇今次咁高!我諗應該係 sport 嘅時候追焦追得好 d 掛!
回復

KUNO 發表於 2009-10-7 21:07:50 |顯示全部樓層
夜啲再講,依家要上天台影橙月.
回復

Ulrica 發表於 2009-10-7 21:17:16 |顯示全部樓層
夜啲再講,依家要上天台影橙月.
KUNO 發表於 2009-10-7 21:07

好野, 影完又有好野睇嘞!
回復

sammy 發表於 2009-10-7 21:30:27 |顯示全部樓層
什么是銳利對焦? 又要學。
八王爺 發表於 2009-10-7 14:19

我諗係中焦咁解啫. 中焦仲可以再利D? 唔通要用USM?
回復

KUNO 發表於 2009-10-7 21:48:52 |顯示全部樓層
Ulrica 發表於 7/10/2009 21:17

突然好多雲,又影唔到.
再等......下次
回復

孖吉 發表於 2009-10-7 22:18:25 |顯示全部樓層
Ulrica 發表於 2009-10-7 21:17

x2           
回復

Ulrica 發表於 2009-10-7 22:21:35 |顯示全部樓層
突然好多雲,又影唔到.
再等......下次
KUNO 發表於 2009-10-7 21:48

好呀, 要等天時.
回復

KUNO 發表於 2009-10-7 22:38:22 |顯示全部樓層
我諗係中焦咁解啫. 中焦仲可以再利D? 唔通要用USM?
sammy 發表於 7/10/2009 21:30

用AF中焦唔一定百分百準繩銳利,要以經驗判斷是否需要手動微調修正.
就算當今最強嘅AF系統都唔可以做到百分百對準,只不過係成功率比較高.
而換上每一支鏡頭喺對焦準確度都會有可能出現些微偏差,所以若果相機功能有鏡頭對焦微調功能的話就建議自行對每支鏡頭進行微調記錄.
另外,完全中焦亦不等於銳利,因為需要視乎鏡頭本身成象質素及配合上最高成象光圈同焦距而定.
一支頂級成象質素鏡頭同一支普通質素鏡頭,喺成象銳利度已經有好大分別,而定焦鏡頭亦比變焦鏡有更好成象質素.
仲有就係拍攝主體安定性,快門速度,機身及鏡頭震盪都係會影響影像穩定性而出現影像模糊.
而USM環形超聲波馬達係可以做到高速對焦,搜焦同寧靜,但係唔等同有USM就會準確銳利.

最後,有一個好重要嘅問題要自己諗吓!
就係你控制相機去影相,定係相機自己幫你去影相扲個掣就算.
回復

KUNO 發表於 2009-10-7 22:47:04 |顯示全部樓層
咁最起碼個樣唔係 MCC (mok-cha-cha) 先呀!我上次睇張信哲用 A mode,命中率冇今次咁高!我諗應該係 sport 嘅時候追焦追得好 d 掛!
虛宿寶瓶 發表於 7/10/2009 14:27

下次可以用快門先決,快門速度設定喺1/250秒或更快,ISO Auto.
仲有支鏡有冇長焦恆定大光圈同防震?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-7 22:51:32 |顯示全部樓層
下次可以用快門先決,快門速度設定喺1/250秒或更快,ISO Auto.
仲有支鏡有冇長焦恆定大光圈同防震?
KUNO 發表於 2009-10-7 22:47

長焦焦焦.....防震都有....  大光圈就冇啦!一 zoom...  得番 5.6!我真係 70-300mmmmmmm.......
比相你睇!
回復

sammy 發表於 2009-10-7 22:59:55 |顯示全部樓層
用AF中焦唔一定百分百準繩銳利,要以經驗判斷是否需要手動微調修正.
就算當今最強嘅AF系統都唔可以做到百分百對準,只不過係成功率比較高.
而換上每一支鏡頭喺對焦準確度都會有可能出現些微偏差,所以若果相機功能有鏡 ...
KUNO 發表於 2009-10-7 22:38

高手出招真係要行埋一便
鏡頭好就當然要啦
其實我唔知有ultrasonic motor呢樣野, 我只係諗緊Photoshop 的 unsharp mask, 即係出老千
回復

孖吉 發表於 2009-10-7 23:13:45 |顯示全部樓層
而換上每一支鏡頭喺對焦準確度都會有可能出現些微偏差,所以若果相機功能有鏡 ...
KUNO 發表於 2009-10-7 22:38

我覺得响對焦的時候,鏡身馬逹 比 機身馬逹 多左一些變數,走焦的機會會大少少 (當我亂UP好了)
回復

八王爺 發表於 2009-10-8 21:55:25 |顯示全部樓層
好正呀! 看完KUNO 大大的一番話,學咗好多嘢。
最重要果句,係人影相,唔係機影相。
回復

無啦啦 發表於 2009-10-8 23:42:57 |顯示全部樓層
我唔識影相 不過聽朋友講
學攝影 先要學渣相機  
回復

Ulrica 發表於 2009-10-8 23:51:39 |顯示全部樓層
我唔識影相 不過聽朋友講
學攝影 先要學渣相機  
無啦啦 發表於 2009-10-8 23:42

讀好普通的攝影班都會先教渣機的, 見我女性朋友蘭花手咁渣機影相, 都會話比佢知蘭花手影相會渣唔定架.
回復

無啦啦 發表於 2009-10-9 00:04:38 |顯示全部樓層
渣相機  如果渣得定當然無問題
但如果 要影到.銳利...........
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-9 09:33:39 |顯示全部樓層
渣相機  如果渣得定當然無問題
但如果 要影到.銳利...........
無啦啦 發表於 2009-10-9 00:04

咁就除左 Kuno 所講嘅之外,最好落埋腳架同快門線!
回復