450D 新手試機~光遊戲

作者: 八王爺 發表于 2009-10-4 23:18:44
7346 61

在巴士上和室內試機。

評分

查看全部評分

Ulrica 發表於 2009-10-4 23:35:15 |顯示全部樓層
唔錯, 幾好喎.
回復

八王爺 發表於 2009-10-4 23:53:46 |顯示全部樓層
哈... 多謝 avery 加分。
真係第一次用,好生手。多多練習,多多練習。
回復

孖吉 發表於 2009-10-4 23:55:09 |顯示全部樓層
哈... 多謝 avery 加分。
真係第一次用,好生手。多多練習,多多練習。
八王爺 發表於 2009-10-4 23:53

咁我地就有眼福了~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-4 23:58:10 |顯示全部樓層
王爺,唔似新手喎!
回復

八王爺 發表於 2009-10-5 00:12:12 |顯示全部樓層
點唔似呀! 部機啱啱到手,都唔夠24小時!
不過,我以前用手動單反菲林機架!哈哈!
回復

Ulrica 發表於 2009-10-5 00:16:56 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2009-10-5 00:12

我都有用過呀爸個部, 不過, 最怕入菲林, 驚上唔好菲林, 之後自己用左APS相機.
回復

孖吉 發表於 2009-10-5 00:17:34 |顯示全部樓層
王爺真係前好多輩喇。我第一部單反己經係摩打捲片了。
回復

八王爺 發表於 2009-10-5 00:19:55 |顯示全部樓層
我用嘅第一部相機,真係嚇親人,海鷗牌。
古老到掉牙!
回復

Ulrica 發表於 2009-10-5 00:25:11 |顯示全部樓層
古老到掉牙!
八王爺 發表於 2009-10-5 00:19

呵呵, 我知道有個'海鷗攝_會'......., 可能由這牌子來.
回復

孖吉 發表於 2009-10-5 00:41:31 |顯示全部樓層
古老到掉牙!

我知道海鷗牌的時候只是個窮學生 (日日返屋企食飯,自然係 零零用錢 啦~)

海鷗雖然是國產牌子,但聞說是很出色的相機
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 12:33:52 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2009-10-5 00:12

咁唔怪得啦!你只係數碼單反新手,唔係單反新手,我會錯意啦!
回復

八王爺 發表於 2009-10-6 10:16:09 |顯示全部樓層
今朝有啲時間,做了幾張 光的遊戲。
回復

avery 發表於 2009-10-6 10:48:01 |顯示全部樓層
Have to adjust EV wo ~~
回復

八王爺 發表於 2009-10-6 11:27:32 |顯示全部樓層
你教下我咯.... 真係生手。
回復

squarehead 發表於 2009-10-6 12:06:00 |顯示全部樓層
古老到掉牙!

王爺部甩晒牙相機係4A雙鏡?
幾廿年前大陸公園外影攝影師都係用4A, 影相可以唔使放大就咁睇.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-6 13:26:53 |顯示全部樓層
你教下我咯.... 真係生手。
八王爺 發表於 2009-10-6 11:27

Adj 個 EV 其實即係菲林機觀景器裡面,fing 上 fing 落個支針啫!背光 +EV ,太光 -EV 咁囉... 初初用DSLR,除左識教光圈、快門、ISO 之外就係 EV 啦!我仲有好多制唔識點用!
回復

孖吉 發表於 2009-10-6 14:14:52 |顯示全部樓層
Adj 個 EV 其實即係菲林機觀景器裡面,fing 上 fing 落個支針啫!背光 +EV ,太光 -EV 咁囉... 初初用DSLR,除左識教光圈、快門、ISO 之外就係 EV 啦!我仲有好多制唔識點用! ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-6 13:26

Nikon 支針係 上/落, CANON 支針係 左/右
回復

八王爺 發表於 2009-10-6 14:42:58 |顯示全部樓層
咁样呀...... 我都幾鍾意少少 over ... 咁背境無咁雜。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-6 14:54:50 |顯示全部樓層
Nikon 支針係 上/落, CANON 支針係 左/右
marcuslee 發表於 2009-10-6 14:14

唔該孖吉,呢世女都未用過 Canon,由菲林到數碼都係 Nikon,仲以為全部都係 fing 上 fing 落添!
回復

1234下一頁