请教: 点样札架种瓜?

作者: chuping 發表于 2007-11-29 15:30:16
2775 9
你地好呀! 前天发现了这个网, 这两天直在这里吸收日月精华, 看到唔舍得走呀...
請問可否教下我點樣札架及將例如南瓜蕃茄之類植物扎係三腳架呀? 謝謝!
PACO 發表於 2007-11-30 00:41:58 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2007-11-29 15:30 發表
你地好呀! 前天发现了这个网, 这两天直在这里吸收日月精华, 看到唔舍得走呀...
請問可否教下我點樣札架及將例如南瓜蕃茄之類植物扎係三腳架呀? 謝謝! ...

好似唔係扎實佢架!會阻礙生長!淨係起棚旁住佢架咋,等佢自己生穩囉!(好似咋!!!)
回復

chuping 發表於 2007-11-30 11:08:52 |顯示全部樓層
呵呵! 是这样的吗? 等我夏天试试先! 谢谢啊!
回復

天台香草園 發表於 2007-11-30 14:20:36 |顯示全部樓層

你想扎係盆定係地上? 盆就直插幾枝竹係盆邊, 南瓜要加鐵線之類等佢圍圈向上生. 蕃茄就綁著係d竹枝度就得, 兩樣植物都要剪 和追肥.
回復

chuping 發表於 2007-11-30 14:40:16 |顯示全部樓層
原來要加鐵線圍圈呀, 唔該哂! 現在三條南瓜種在地上, 佢地逼埋一齊, 依家有八九十尺長囉, 有一株上星期我受左粉, 希望生到大瓜啦, 係啦, D瓜駛唔駛"long"住或縛住係D竹/鐵線度架?
回復

天台香草園 發表於 2007-12-1 07:46:24 |顯示全部樓層

D南瓜係唔駛"long"的,  失覺晒, 唔知你有三塊田,  如果你想扎瓜棚, 就要用搭棚用的粗碌竹(好似起樓個d噤)或衣裳竹,  扎到去5尺噤上下, 圍住其中一塊田, 噤下面仲可以種其他不大好光的農作物, 不過不要授粉過多和要追肥, 每株只可留四至五個瓜就好啦, 如果有多餘地的話, 就由得佢地生在地上就得架啦! 噤仲靚D!
    真善慕你有田, 我曾經在天台用大發泡膠箱同用左兩大包培殖土,  用左比衣裳竹幼少少的竹扎左一個高過人頭的棚, 個棚好實, 打風都頂得住, so what, 初頭好靚, 因為培殖土可用的肥選擇不多(先天不足,後天失調), 到受粉後就唔掂, 越來越奀, 唔似得係地種可以有基肥和用有機肥追肥, 加油呀!
回復

chuping 發表於 2007-12-3 20:40:15 |顯示全部樓層
謝謝指導! 上星受了粉不過今星期仍很小, 今星期多了一朵母花開花, 也受了粉了, 拍了照片, 加了骨粉, 下星期再為看看情況!

三株種在一起...

三株種在一起...

上星期受粉的瓜

上星期受粉的瓜

也是上星期受粉的瓜

也是上星期受粉的瓜

今星期受粉的瓜

今星期受粉的瓜
回復

yannes 發表於 2007-12-14 20:30:30 |顯示全部樓層
如果我的苦瓜只出公花...點算??
咁咪冇得授粉囉??
回復

chuping 發表於 2007-12-17 00:32:12 |顯示全部樓層
苦瓜我未試過, 不過如果是要雌雄受粉的話就要有架, 我的南瓜種了四por, 只有兩por者有花開, 一開雄一個開雌所以有得受粉, 但上星期看到況不妙, 三個受粉兩個己爛了跌下來, 今星期又不能回去看看, 好擔心啊~~~!
回復

chuping 發表於 2007-12-23 23:30:35 |顯示全部樓層
報告報告! 南瓜授粉後也沒太大效果, 今天決定宣告報廢, 哎~~~!
回復