Kuno, 是這樣救嗎?

作者: jellyfishy 發表于 2007-11-10 12:32:35
2765 9
這是 Sinn. Freckles.
一個水母很愛很愛的花.
兩個多星期前還開的好健壯, 上個星期初就開始枯, 今日打開一看... 原來有少少根粉介... 唉~~~~ 又係佢!
現在根據 kuno大大的指示, 剪掉所有葉子和莖, 用了少量洗潔精和酒精加水, 去泥, 大的球去根, 浸泡十分鐘, 在陰涼的地方風乾, 隔兩天再種, 希望救得番.

唉~~~~~  Johnny 大大, 水母對不起你啊~~~~~~  但我真的很喜愛它. 我不想它離開我呀~

兩個多星期前還花天花地

兩個多星期前還花天花地

kuno, 這樣 對嗎??

kuno, 這樣 對嗎??
johnny 發表於 2007-11-10 13:07:44 |顯示全部樓層
唉呀....莖泡過清潔劑的水後,可以插枝...你沒丟了吧???
回復

jellyfishy 發表於 2007-11-10 13:12:03 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

莖都枯了... 救不了... 水母沒用啊~~  害了你的雀斑~
回復

八王爺 發表於 2007-11-10 17:46:16 |顯示全部樓層
真慘~~
回復

jellyfishy 發表於 2007-11-13 01:29:50 |顯示全部樓層
點解可以咁架~~~????!!!!
點解呀呀呀~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!
啱啱想幫呢兩個球根重回安樂土,原本好地地放响水母睡房書桌上,點知....唔見左既?!
問阿媽,媽話: 今日入你房見到d 咁既果核, 掉了喇.

點解呀?!!!!! 水母咁辛苦救佢地....  做乜阿媽成日都掉水母d野架.... 掉埋個女算把啦~~~

嘩嘩~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

回復

jellyfishy 發表於 2007-11-13 01:32:11 |顯示全部樓層
唔得呀~~~~~~~~~ 我好想大聲喊出來呀~~~~~~~~~~
近兩個多月, 難得有一天肯的起心肝執下花仔, 點解要把我心愛的掉走喎~~~????!!!!
點解會咁架~~~~~~~~~??!!!
回復

noel 發表於 2007-11-13 12:46:07 |顯示全部樓層
算喇~  大家都唔想嘅....
回復

八王爺 發表於 2007-11-13 12:58:38 |顯示全部樓層
丟果 核 ... 太搞笑了!

慘笑~~
回復

tata 發表於 2007-11-13 13:18:26 |顯示全部樓層
欲哭無淚呀
回復

四少 發表於 2007-11-13 17:46:10 |顯示全部樓層
原帖由 johnny 於 2007-11-10 13:07 發表
唉呀....莖泡過清潔劑的水後,可以插枝...你沒丟了吧???

哈哈.. 相信給棄掉啦 ~
回復