懂種花的來投票 - 噴到花兒也謝了

作者: 四少 發表于 2009-2-9 22:28:19
4262 20

http://www.youtube.com/watch?v=BM3GfILhddo

以上的片段, 可見一位 師兄 用水噴花, 用意當然是拍攝出帶有水珠的照片

在 攝影網 , 每年在花展前, 總是有不少討論, 爭吵不休 ....

作為懂種花的朋友們, 你們又有什麼睇法呢 ?????????????

是 噴 到 花兒 道謝

還是

是 噴 到 花兒 凋謝
單選投票, 共有 33 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
carmen 發表於 2009-2-9 22:30:38 |顯示全部樓層
攪攪震, 細個比人打得少, 唔知咩叫眼看手勿動~
回復

avery 發表於 2009-2-9 22:33:19 |顯示全部樓層
如果D花係佢自己既, OK, Fine ~

但如果係人地既 ~
回復

vivi 發表於 2009-2-9 22:34:51 |顯示全部樓層
我選擇了(1)
唔......我影相同種花都唔太識
我都會覺得有D水珠係朵花到會幾靚嘅
不過, 如果個個都係咁噴法, 朵花咪........
如果想影有水珠的花花相, 不如等人淋完花至影咪得囉
回復

比得大帝 發表於 2009-2-9 22:57:55 |顯示全部樓層

叫差人拉佢
回復

小白 發表於 2009-2-9 23:12:32 |顯示全部樓層
影花定係影水珠
回復

四少 發表於 2009-2-9 23:29:02 |顯示全部樓層
住 馬灣 的 朋友
若感到不滿, 可向 管理 的 投訴
以上 片段 , 是 www.dchome.net 某 品牌區 的 自組活動
可通知 管理 發電郵去該論壇 處理 & 跟進 ...  

事實上, 這事已被滋事者在該論壇用作品牌 (人品) 之間的爭論 ...
回復

R子 發表於 2009-2-10 09:24:26 |顯示全部樓層
每次花展,我總會看見很多人圍住鬱金香園圃拍照,
實在不明白鬱金香有什麼值得拍照,
回家種一盆慢慢拍也可以
況且市面上的鬱金香是一種非常普遍的植物而已。
回復

vivi 發表於 2009-2-10 09:43:11 |顯示全部樓層
回家種一盆慢慢拍也可以
況且市面上的鬱金香是一種非常普遍的植物而已。 ...
R子 發表於 2009-2-10 09:24

可能係因為多數都一大片咁, 好似好壯觀咁, 我都有影
不過....馬灣呢片花圃好細咋喎

冇水珠, 唔靚咩, hehehe
回復

lammanfung 發表於 2009-2-10 10:00:27 |顯示全部樓層

我也要幫他本人拍張照,先噴點水到眼裡,務求有眼睛亮晶晶的效果。
回復

claudiatang 發表於 2009-2-10 10:11:12 |顯示全部樓層
我也要幫他本人拍長照,先噴點水到眼裡,務求有眼睛亮晶晶的效果。
lammanfung 發表於 2009-2-10 10:00

水汪汪的才夠吸引人﹗
讓他學會己所不欲勿施於花﹗
回復

hellohello 發表於 2009-2-10 10:37:50 |顯示全部樓層
他噴一次,她噴一次,佢噴一次,噴到幾時!!!

我都噴,不過是我的........
回復

Donder 發表於 2009-2-15 05:45:55 |顯示全部樓層
我影我D玫瑰, 都是天然露水珠, 一影完相, 就把她們搖走晒, 希望朵花襟開D.

回復

Donder 發表於 2009-2-15 05:49:20 |顯示全部樓層
我也要幫他本人拍張照,先噴點水到眼裡,務求有眼睛亮晶晶的效果。
lammanfung 發表於 10/2/2009 10:00

哈。。。。。。哈。。。。。。呢個提議幾好啵 !
回復

avery 發表於 2009-2-15 12:39:07 |顯示全部樓層
回家種一盆慢慢拍也可以
況且市面上的鬱金香是一種非常普遍的植物而已。 ...
R子 發表於 2009-2-10 09:24

講得出呢D話, 企圖話你知點解都只會係對牛彈琴 ...

我諗你應該唔識影相亦唔會知咩叫藝術感 ...
回復

四少 發表於 2009-2-15 22:37:04 |顯示全部樓層
講得出呢D話, 企圖話你知點解都只會係對牛彈琴 ...
我諗你應該唔識影相亦唔會知咩叫藝術感 ...
avery 發表於 2009-2-15 12:39

我想睇 avery 藝術照 add6icon

*********************** 我係分隔線 ************************

多謝你在2月9日的電郵查詢有關在本署轄下公園拍攝花卉問題,現覆如下﹕

根據香港法例第132章的附屬法例遊樂場地規例第10條規定,任何人不得損壞任何植物。原則上你所提及的噴水行為應該不會對植物做成損害,但場地職員有可能會根據實際的情況或會勸止有關行為,希望你會諒解。

康樂及文化事務署

http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1
回復

vivi 發表於 2009-2-15 22:41:58 |顯示全部樓層
唉, 法例法例....
D人唔好咁自私, 自律D
咩事都冇啦!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 23:53:03 |顯示全部樓層

*********************** 我係分隔線 ************************

多謝你在2月9日的電郵查詢有關在本署轄下公園拍攝花卉問題,現覆如下﹕

根據香港法例第132章的附屬法例遊樂場地 ...
四少 發表於 2009-2-15 22:37

呢d叫傳統官腔回覆投訴信.
回復

無比仔 發表於 2009-2-15 23:58:47 |顯示全部樓層

根據香港法例第132章的附屬法例遊樂場地 ...
四少 發表於 2009-2-15 22:37

呢d官腔野見到識背~ 每次見到都得啖笑...
回復

geminickh 發表於 2009-5-3 13:08:41 |顯示全部樓層
d花係佢自己點都得 , 現在d花唔係佢就唔得 , 話需係公衆地方 都要守下規舉
回復

12下一頁