尋花問名

作者: 小雷子 發表于 2018-7-29 20:52:20
2429 40
sarshk2014 發表於 2018-8-7 09:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
焗了幾天都冇燒苞甩冧花謝咁勵害!運送全程都有空調提供架?我都想知係邊間運輸公司有咁好服務?
回復

wongin30s 發表於 2018-8-7 09:42:52 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-8-6 20:47
今天收的淘宝货,趕時間出門,未上盆

請問lahon幫襯邊間,我搵過一間唔肯運港!
回復

lahon 發表於 2018-8-7 09:51:24 來自手機
http://www.hkrefill.com/?qqdrsign=074ae

lahon 發表於 2018-8-7 09:55:06 來自手機 |顯示全部樓層

先由賣家寄去東莞集运倉,再在集运apps認領轉寄香港,一般認領後三天内到香港,我已国内買植物四年了,水劑(花肥)粉狀(花肥)農药都買过
回復

lahon 發表於 2018-8-7 09:59:12 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-8-7 09:04
焗了幾天都冇燒苞甩冧花謝咁勵害!運送全程都有空調提供架?我都想知係邊間運輸公司有咁好服務? ...

运送全程应没空调,广東省内一般4日到港左右
回復

wongin30s 發表於 2018-8-7 10:11:11 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-8-7 09:55
先由賣家寄去東莞集运倉,再在集运apps認領轉寄香港,一般認領後三天内到香港,我已国内買植物四年了,水劑 ...

可以提供連結嗎?麻煩你
回復

lahon 發表於 2018-8-7 10:26:23 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-8-7 10:11
可以提供連結嗎?麻煩你

晏些个别傅訊息,貼link可能違規
回復

wongin30s 發表於 2018-8-7 10:39:02 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-8-7 10:26
晏些个别傅訊息,貼link可能違規

回復

lahon 發表於 2018-8-7 11:41:31 |顯示全部樓層
順豐快递不运植物,建議使用他集运,另花未必带花蕾和花的葉並不完美个人评分為7分(10分满分
回復

lahon 發表於 2018-8-7 11:54:17 來自手機 |顯示全部樓層

樓主大大借地方一用 IMG_20180806_182806.jpg
回復

lahon 發表於 2018-8-7 11:59:43 來自手機 |顯示全部樓層

上面
第一幅5片葉一花菖為Phal.bellina xiuya #5(MC)

第二幅4片葉二花菖為Phal. bellina Var.coerulea (MC)藍色

第三幅非原生混種二花菖叫雪映红梅

回復

小雷子 發表於 2018-8-7 12:13:03 來自手機 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-8-7 11:59
上面
第一幅5片葉一花菖為Phal.bellina xiuya #5(MC)

嘩!滿載而歸!正!正! 正!
花墟選擇唔多,有心水的,又未必可以遇上!
回復

lahon 發表於 2018-8-7 12:25:02 來自手機 |顯示全部樓層

隔山買牛要冒風險,而且国内花農種植較粗曠和密度高,他們对植物賣相不甚關注,只要植物不死便是完成任務(買賣),故此不要太高要求,回家靠自己關愛一番使植物重新振作。
国内覌賞植物和食用菜对大部份農民分别不大,只是利润分别。

而且覌賞植物是十分十分難运輸,要完美的运送成本十分驚人。
回復

月鏡十夜 發表於 2018-8-8 17:13:41 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-8-5 00:02
我唔知你地私底下係咪好熟,但係唔好笑囉
如果人哋係介意嘅就十分不尊重,非常不適合 ...

蝴蝶蘭的蘭頭, 週末路過時見到$5忍不住下手了
回復

nekotoro 發表於 2018-9-5 12:38:56 來自手機 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-8-6 20:47
今天收的淘宝货,趕時間出門,未上盆

Hello, 我剛剛加入,見到你盤花好靚!淘寶大概幾錢?可以pm條link 俾我嗎?Thank you!!

順便post 我剛剛入手的西蕾利蝴蝶,入手價100人仔,是否偏貴?以後多多指教!
回復

taxitang 發表於 2018-9-5 19:46:49 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-5 12:38
Hello, 我剛剛加入,見到你盤花好靚![em ...

有咁大株,100人仔唔算貴,可以接受。
開花株,明年可開花。
回復

nekotoro 發表於 2018-9-5 23:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
最頂果塊葉有D軟,其他葉比較硬同挺身,係咪因為新長出來的所以軟身D?因為剛購入幾日不熟呢個品種的習性,唔係幾知係咪正常!
回復

lahon 發表於 2018-9-6 21:16:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-5 12:38
Hello, 我剛剛加入,見到你盤花好靚!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>[em ...

看葉的色、呎寸、葉子数量,價錢不貴了,大大“taxitang”是資深花友,他出得字说“不貴”基本已確定不貴。兄台可放心!

葉的好坏,先看色、再觸摸厚度與彈性。兄台不挺那葉没黄应没事,试摸下有否巢皮。可能运輸或包装時葉被摺过或压傷。葉可自我修復
回復

taxitang 發表於 2018-9-6 22:04:16 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-5 23:18
最頂果塊葉有D軟,其他葉比較硬同挺身,係咪因為新長出來的所以軟身D?因為剛購入幾日不熟呢個品種的習性, ...

西蕾麗新葉有光澤,斑纹清晰,葉色偏红,葉質較軟,會好吸引,但她有全綠葉品,冇斑紋。
回復

nekotoro 發表於 2018-9-6 22:35:02 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位高手賜教!
回復