Chiloschista lunifera

作者: Penwong 發表于 2018-6-18 21:30:49
4625 47
Penwong 發表於 2018-6-20 20:40:21 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-20 08:35
佢似乎唔鐘意塊木板!

塊板係佢前任比佢的。
回復

Penwong 發表於 2018-6-20 20:43:57 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-20 09:14
佢係唔多鍾意樓主種植方式,同環境多D。

嫁鷄隨鷄 嫁狗隨狗
回復

Childpark 發表於 2018-6-20 23:32:45 |顯示全部樓層

我在中国野生兰科植物图鉴没找到有落葉蝴蝶蘭這名稱,在網上就找到這些圖,如果只有根沒葉在蘭科很少,只有3款,都是小蘭屬,最像是尖囊蘭。
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 07:58:28 來自手機 |顯示全部樓層

現時來説我只接觸過花墟店買到的品種。
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 13:21:09 來自手機 |顯示全部樓層

落葉蝴蝶蘭google可找到資料,有羅比、紅河和華西等。
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 14:25:04 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-6-20 23:32
我在中国野生兰科植物图鉴没找到有落葉蝴蝶蘭這名稱,在網上就找到這些圖,如果只有根沒葉在蘭科很少,只 ...

所謂壞鬼書生多別名,植物的名稱難以盡錄
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 18:55:38 來自手機 |顯示全部樓層

以根代替葉的植物
本來想分享一些資料但睇唔到,總的來說是上板,根要些許陽光進行光合作用,乾哂才淋水,天熱晚上淋水,但天冷怎淋水好呢,怎樣施肥?各位大大指教。
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 21:03:08 來自手機 |顯示全部樓層
我今次很勤力服侍佢,睡前淋一次,睡醒淋一次,掛有風吹窗前。
回復

W88 發表於 2018-6-21 21:38:06 來自手機 |顯示全部樓層
https://travaldo.blogspot.com/2018/05/chiloschista-lunifera-care-and-culture.html?m=1

上網咪有囉,依家咁放便。
洗乜周圍問人!
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 22:28:03 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-21 21:38
https://travaldo.blogspot.com/2018/05/chiloschista-lunifera-care-and-culture.html?m=1

上網咪有囉, ...

問下就多D資料參考一下,多謝!
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 22:35:24 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-6-20 23:32
我在中国野生兰科植物图鉴没找到有落葉蝴蝶蘭這名稱,在網上就找到這些圖,如果只有根沒葉在蘭科很少, ...

漂亮!希望我這板也有花貼。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-22 23:56:10 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-21 21:03
我今次很勤力服侍佢,睡前淋一次,睡醒淋一次,掛有風吹窗前。

請問買咗幾多錢?貴唔貴?我都想買嚟試下。
如果畀我,我會晚晚成塊板攞去浸水,浸透先晾乾。 我覺得大乾大濕其實只係畀新手嘅指引, 因為佢哋一般都會淋太多水, 實情係大部份時間八九成乾就應該要淋水, 這只是我個人睇法。
回復

Penwong 發表於 2018-6-23 04:11:46 來自手機 |顯示全部樓層
早幾天花墟分分店,當時有三板$85,更早前有大板的$2xx無買,今次細細地試下。

唔該曬  發表於 2018-6-23 08:19
回復

Penwong 發表於 2018-7-14 07:24:41 來自手機 |顯示全部樓層
從前板植失敗是不能堅持每天給水,現在還能堅持。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-14 09:45:16 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-14 07:24
從前板植失敗是不能堅持每天給水,現在還能堅持。

我好明,我同你都係要搬出搬入淋花, 夏天要淋得密時真係幾攰。 之前一直好想幫部分蝴蝶蘭上板,因為真係覺得好好睇, 但係諗起每日都要搬出搬入,最後都係放棄咗, 怕自己堅持唔到。

現在打算只有非常細小品種的蘭花才會上板種, 放定個兜係外面,諗住方便每晚浸板,唔使咁麻煩。
回復

Penwong 發表於 2018-7-14 11:31:46 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-14 09:45
我好明,我同你都係要搬出搬入淋花, 夏天要淋得密時真係幾攰。 之前一直好想幫部分蝴蝶蘭上板,因為真係 ...

其實小蝴蝶盆植也可,小象鼻還在,一星期給水兩次已經很好,最緊要選擇地方,要有風吹、有光線、打下霧、有遮陰避烈日暴雨,水苔乾哂才比足水。
回復

Sumbie 發表於 2018-7-23 01:08:14 來自手機 |顯示全部樓層
一樣? http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=28080&extra=page%3D258&mobile=2
回復

Penwong 發表於 2018-7-23 15:03:42 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-23 01:08
一樣? http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=28080&extra=page%3D258&mobile=2

我覺得養蘭方式不能一板一眼照跟,每人的生活環境唔一樣,所以我們要適應令自己過得好一點 ,蘭花也一樣,我只是找資料了解它們生活所需,盡自己能力為佢地打做一個生存空間。https://www.google.com.hk/search ... grc=2dUD8A79U_iGIM:
從這個圖片我明白到落葉蝴蝶須要D乜,佢須要樹木固定它的根群,樹冠為它遮陰擋雨,夜霧為它提供露水,陽光、空氣和水份都有某些營養提供,我也只是盡量模仿自然環境給它,好開心佢係我度長了兩塊葉,須然微不足道,但代表方向正確。
回復

Penwong 發表於 2018-7-23 15:23:41 來自手機 |顯示全部樓層
象鼻蝴蝶在右上方,有遮陰擋烈日暴雨,位置清風流動,夜晚吸收露水。用水苔盆植(水苔在根下)待水苔乾哂才淋透水,現在我也只需一星期兩次水就夠了。
回復

Penwong 發表於 2018-8-31 22:20:49 來自手機 |顯示全部樓層

唔知點解新根唔痴板,遲D無哂老根點好呢?(扮蟹唔靚仔)
回復