下午茶時間……Sinn.stone's nate 枝條分享(完)

作者: 小雷子 發表于 2018-6-6 15:23:05
9984 236
新手小麗 發表於 2018-6-25 23:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-25 22:52
最頂兩塊葉同枝莖仲係青綠的~
覺得仲有機會啊~
下面黑左軟左果啲可以用消毒過的cutter cut 左佢~

Thank you, 我試下先, 日頭冇冷氣,只能打開窗等空氣流通啲
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-26 00:39:10 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-25 23:46
Thank you, 我試下先, 日頭冇冷氣,只能打開窗等空氣流通啲

可以用水苔浸根方法,一來D水苔可以click住枝條唔驶成日跌來跌去,不過要留意D水苔要keep住濕!
回復

新手小麗 發表於 2018-6-26 07:03:50 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-26 00:39
可以用水苔浸根方法,一來D水苔可以click住枝條唔驶成日跌來跌去,不過要留意D水苔要keep住濕! ...

Thank you,不過屋企冇水苔,暫時用泥同珠石
回復

alexkai 發表於 2018-6-26 08:52:36 來自手機 |顯示全部樓層
報告一下我的情況。已種落泥兩天,其中一塊最大的葉爛了,可能是因為沾到濕泥
感覺上葉色由深墨綠色變成墨綠色。葉變硬了些,毛毛比之前明顯了。
回復

rumer 發表於 2018-6-26 10:57:05 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-25 23:46

我家也沒能常開冷氣~ 所以他們也是間歇性有得嘆~ "
就加油啊~ 我都有些小苖在夏天入溫室會焗爛葉+爛莖~
但總覺得迷岩浸水發根再入泥好像成功率比直接入泥好(就我自己臭手啦。。)
(不過最近浸了3塊紫羅蘭葉懶鬼沒入溫室~發現唔理佢放在室溫的地方也能很快長出一大紮根~~~就未試過迷岩不確定。。。)
希望小麗能成功救回雷大大分享的Stone's Nate 啊~~ 加油~~!!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-6-22 19:05
我買花盆與苗送了好多種子, 要嗎?

不要了!很多謝你!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:11:13 來自手機 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2018-6-25 16:24
好似阿媽睇仔咁:我覺得佢好似大隻咗少少

睇少眼都唔得!
進入穩定期,慢慢長大就好啦!

對! 要似大家都含情脈脈地一直盯著小雷雷看一樣, 最初都要一直盯著幼苗去看, 跟蹤狂似的盯著看  發表於 2018-6-26 11:17
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-25 20:43
雷大,不如列表,睇下邊d成功,邊d失敗

睇現況……大家都…………小雷子都想喊!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:21:11 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-25 22:18
雷大。有人送種子給你,如果比我選,選藍花亞麻~現在可種。如果想挑戰,選馬蘭花,月見草~我連苗都出唔到 ...

巳經冇位啦!依加打算要放棄……某些植物!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:22:57 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-6-26 08:52
報告一下我的情況。已種落泥兩天,其中一塊最大的葉爛了,可能是因為沾到濕泥。
感覺上葉色由 ...

加油!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-26 10:57
我家也沒能常開冷氣~ 所以他們也是間歇性有得嘆~ "P
...

小雷子琴晚發現大廳嘅冷氣壞左!如果要搭棚修理……真係想死啦!
我都發現迷岩入泥好易C!水種到出根先入泥成功率高好多!
Av浸葉不入室温都可以,我覺得AV容易照顧好多!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 11:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-26 07:03
Thank you,不過屋企冇水苔,暫時用泥同珠石

我第一次接觸迷岩時,亦出現你的情況,將苗入泥種,唔夠1日,爛葉又爛莖,果時都好驚,即由泥拎返出嚟, 將爛葉,爛莖位剪去,再浸水,最后可以救返!
你可以再試下水浸!
加油!
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-26 12:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 11:33
小雷子琴晚發現大廳嘅冷氣壞左!如果要搭棚修理……真係想死啦!<span class="emoji emoji1f627"></span>
我都發現迷岩入泥 ...

夏天壞冷氣真係熱C人!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-26 12:17:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 11:18
睇現況……大家都…………小雷子都想喊!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

建議在帖中加枝條種植指引,教花友收到枝條後如何處理,浸水入温室~出根莖大轉入濕泥……等。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-26 12:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 11:21
巳經冇位啦!依加打算要放棄……某些植物!<span class="emoji emoji1f614"></span>

我都要清啲植物。但清完又入返,等於無清過。要忍心斷捨離。
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 12:27:12 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-26 12:23
我都要清啲植物。但清完又入返,等於無清過。要忍心斷捨離。<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

係呀!手掌又係肉手,背又係肉,你話切邊忽肉,冇咁痛呢?
回復

新手小麗 發表於 2018-6-26 13:01:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 11:42
我第一次接觸迷岩時,亦出現你的情況,將苗入泥種,唔夠1日,爛葉又爛莖,果時都好驚,即由泥拎返出嚟,  ...

依家算是半泥半水浸,希望小苗加油!
回復

新手小麗 發表於 2018-6-26 13:05:57 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-26 10:57
我家也沒能常開冷氣~ 所以他們也是間歇性有得嘆~ "P
...

我最近都浸緊紫羅蘭葉,冇入温室嗰D C晒,有入温室嗰D開始出根同葉仔
回復

雙魚座 發表於 2018-6-26 13:34:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 12:27
係呀!手掌又係肉手,背又係肉,你話切邊忽肉,冇咁痛呢?<span class="emoji emoji1f623"></span> ...

第一要送走的是紅花喜蔭。其實都好難選。chocolate 生得快有成功感,soldiers 健壯不怕冬天,flame 紅葉吸引,war paint 變色特別,sliver sky sp 會留的 但已有三盆。之前手多玩葉插,要清了。
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 13:55:52 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-26 13:34
第一要送走的是紅花喜蔭。其實都好難選。chocolate 生得快有成功感,soldiers 健壯不怕冬天,flame 紅葉 ...

我想放棄嘅有…… 怕醜草, 頭花蓼,種得唔靚喜蔭 ,重複咗嘅av!
回復