測光錶的用後感

作者: GP01-Fb 發表于 2018-5-21 10:56:37
3000 21

為咗想更加了解自己的環境, 大概兩星期前買了個測光錶。 個錶本身還不錯, 但對於測出來的結果有點驚訝。

就以蝴蝶蘭為例, 網上的資料告訴我, 蝴蝶蘭理想光度是10,000-15,000lux。 但原來我的環境離開這個目標還差得很遠。 首先, 天晴和天陰的日子,光度可以差很多倍。 其次在同一個露台不同的位置,度出來的光度也是差很遠。

在太陽曬不到的前提下,最光的地方,在不同的天氣度數是1,500-15,000lux (天氣的影響差了10倍)。 在最弱光的地方(下層花架),在不同的天氣度數是300-3,000lux。

當然我只是測試了兩個星期,而且沒有很仔細的紀錄, 是可以肯定的是,跟理想目標還是差很遠。

其實花還在生長,好像沒有徒長,沒有變弱而且也有開花。 而且很多人也是在露台種,可以種得很好。自己地方向東南,應該要算是好的方向。 所以如果唔睇數據應該冇乜問題,但係一睇數據,如果差咁遠的話,又代表什麼呢?是花場的環境太理想我們沒法接近嗎? 是理想目標數據本身有錯嗎? 還是植物本身的適應能力很強呢?

唔講數據, 如果大家都用70%的遮光網, 全日照的環境,跟半日照的環境,再跟只有兩三個小時直射的露台環境,分別可以很大。 所以大家在照顧和管理上,可能會有非常大的分別。大家的光度相差10至20倍不是沒可能的, 我現在更明白為何前輩都說管理要看環境因素, 為何大家都說各施各法, 沒有統一的做法, 也要驚嘆植物的適應能力, 適應範圍可以這麼廣。
Dtwfung 發表於 2018-5-21 14:14:44 來自手機 |顯示全部樓層
謝分享!
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-22 10:17:02 |顯示全部樓層
如果你係大量生產,又要做品質控制,數據是重要的。
如果你係露台種,只用遮光網,得閑就理下佢地,咁數據對你黎講就冇乜意義囉!
植物本身的適應能力當然很強啦!你應該知道,新買回來的蘭花,種左一排後,新葉和舊葉會有好大分別,依啲就叫適應力囉!
回復

B17 發表於 2018-5-22 10:38:01 |顯示全部樓層
陽光直曬係幾多?可以用黎比對下d app準唔準
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-22 11:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-22 10:38
陽光直曬係幾多?可以用黎比對下d app準唔準

陰天的話大概3,000, 晴天的話過100,000。 都差成三十幾倍。
其實我發覺啲app係好準嘅, 所以真係唔洗買測光表。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-22 11:38:07 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-22 10:17
如果你係大量生產,又要做品質控制,數據是重要的。
如果你係露台種,只用遮光網,得閑就理下佢地,咁數據 ...

自己唔試過唔心息, 不過其實都學到嘢,希望之後可以再種好啲
回復

Sumbie 發表於 2018-5-23 13:31:10 來自手機 |顯示全部樓層
我想請教一下你!我是下載了app,但是不清楚鏡頭應該對着什麼?對着不同的地方個讀數可以相差好遠!
回復

B17 發表於 2018-5-23 13:58:45 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-23 13:31
我想請教一下你!我是下載了app,但是不清楚鏡頭應該對着什麼?對着不同的地方個讀數可以相差好遠! ...

你度緊反射, 應該向光源, 即係向天
回復

Sumbie 發表於 2018-5-23 14:05:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-23 13:58
你度緊反射, 應該向光源, 即係向天

唔該你!不過都比較難掌握,剛才試過向天,兩個角度分別係2000及9000!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-23 14:30:41 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-23 14:05
唔該你!不過都比較難掌握,剛才試過向天,兩個角度分別係2000及9000!

係架,角度爭少少就爭好遠, 自己大概計個平均數出嚟囉。

不過呢, 我諗大部分人都冇我咁傻,會用測光錶㗎, 我只係以實驗精神去玩下, 唔係必需㗎。 因為已經有好多前輩比過一啲好清晰嘅指引,照著去做基本上冇死。 譬如蝴蝶蘭,永遠唔好畀佢接受直射陽光, 只接受散射光,在這大前提下儘量光啲就ok。

如果唔避開直射陽光,諗住用遮光網處理, 啲人會話蝴蝶蘭就用70%遮光網而石斛就用50%,諸如此類。 已經有晒conclusion,跟住做就得。
回復

W88 發表於 2018-5-23 14:38:34 來自手機 |顯示全部樓層
其實,光照不足,又或者光照太多,盆花自然會話你知。
回復

Sumbie 發表於 2018-5-23 14:43:01 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 14:30
係架,角度爭少少就爭好遠, 自己大概計個平均數出嚟囉。

不過呢, 我諗大部分人都冇我咁傻,會用測光 ...

因為每個人屋企的環境都唔同,例如我,花園大部份地方基本上赤腳出去係會生水泡!差唔多全日都有直射陽光,我唯有在我一個有瓦遮頭的角落種植,但係就唔係太肯定散射的陽光足唔足夠?

不過我相信點都會種到,只不過係新手冇乜自信而又想追求完美咁樣囉
回復

B17 發表於 2018-5-23 14:52:42 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-23 14:43
因為每個人屋企的環境都唔同,例如我,花園大部份地方基本上赤腳出去係會生水泡!差唔多全日都有直射陽光 ...

生水泡,利害過我個露台,相信只會曬燶,唔會唔夠光

或者造個花架加遮光,咁就可以擴大種植範圍
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-23 15:04:30 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-23 14:43
因為每個人屋企的環境都唔同,例如我,花園大部份地方基本上赤腳出去係會生水泡!差唔多全日都有直射陽光 ...

哈哈,我自己玩完之後叫你唔使理呢啲嘢,我知道係無咩說服力

如果你真係想咁玩,有啲數據畀你參考一下:
蝴蝶蘭目標要求: 10,000-16,000 Lux
石斛蘭和嘉德麗雅蘭目標要求 (夏天): 17,000-30,000 Lux
石斛蘭和嘉德麗雅蘭目標要求 (冬天): 32,000-50,000 Lux

另外,如果買測光錶,淘寶大概60蚊人仔

Source: http://waggaorchidsociety.org/?page_id=443
蝴蝶蘭設施栽培 - 台南區農業改良場出版品訂購網

回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-23 15:21:27 來自手機 |顯示全部樓層
遮光容易採光難,如果成日都有直射光, 就實在是很幸運。 好似B17大講咁,加遮光網就可以種好多花。
回復

Sumbie 發表於 2018-5-23 17:01:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-23 14:52
生水泡,利害過我個露台,相信只會曬燶,唔會唔夠光

我只怕大風吹爛個花架同遮光棚!呢度打風唔係人咁品!對上一次我成個戶外櫃都吹爛分屍!不過好難講,慢慢中毒會擴建

回復

B17 發表於 2018-5-24 18:05:50 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 15:04
哈哈,我自己玩完之後叫你唔使理呢啲嘢,我知道係無咩說服力  

如果你真係想咁玩,有啲數 ...

試咗隻app, 曬住都係得30000, 唔係好得囉
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-24 20:00:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-24 18:05
試咗隻app, 曬住都係得30000, 唔係好得囉

會唔會30000已經係上限?手機app好似上唔到咁高。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-24 20:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱check過,我部手機最高都係30000
回復

B17 發表於 2018-5-24 20:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-24 20:34
啱啱check過,我部手機最高都係30000

爆哂燈! 手機個sensor可能最盡都係得30000
回復

12下一頁