2018苦苣苔科植物

作者: Vinia 發表于 2018-5-14 09:07:00
13723 187
Vinia 發表於 2018-9-4 08:42:23 來自手機 |顯示全部樓層
有時都唔知自己是為想種植而買,抑或為想收集而買?
話說之前義買了2盆喜蔭,加上最近有花友分享2款喜蔭走莖。今早無意中網上見到有人出售我以前想種的黃花喜蔭便聯絡。結果此花友現有4款喜蔭可出售,見價錢買4盆有優惠,而且諗住山長水遠去到藍田交收,只買一盆又有點浪費時間和車資,所以便一口氣買4盆。由無打算種,變成一個小戶。
哪知去到交收失望得很,那賣家才告知我,佢拎漏1盆。而且竟然係Lemon tree。都唔知佢講真抑或講假,講講下又話屋企盆lemon tree 係苗未有花。但和佢messenger時,佢告知係少花……
雖然昨晚買的那3盆喜蔭價錢都好優惠,但唔係我最想種的,就難免失落和不太高興。
回復

小雷子 發表於 2018-9-4 09:03:08 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-4 08:42
話說之前義買了2盆喜蔭,加上最近有花友分享2款喜蔭走 ...

小雷子有小黃鳥,你有冇興趣?

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 205196&mobile=2
回復

Vinia 發表於 2018-9-4 18:18:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-4 09:03
小雷子有小黃鳥,你有冇興趣?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid ...

好有興趣呀! 你好有心,多謝你!
之前就係見到你種得咁靚, 將黃綠這絕配發揮得淋漓盡致。 更加令我好想種好想擁有!所以昨日網上見有成株開花賣,才特登唔怕麻煩出九龍那邊交收。哪知撲空,所以都幾失望。
現你有得分享好開心,而我都有些花貓蟲,喜蔭苗和白香岩有多都可以分享俾你。睇你有無興趣。或者pm傾

Pm左你  發表於 2018-9-4 20:31
回復

B17 發表於 2018-9-4 22:02:27 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-4 08:42
話說之前義買了2盆喜蔭,加上最近有花友分享2款喜蔭走 ...

一路睇,一路見你入貨,相信已過百盆,可以總結下你的喜蔭,花貓,迷岩嘛!
回復

Vinia 發表於 2018-9-5 12:02:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-4 22:02
一路睇,一路見你入貨,相信已過百盆,可以總結下你的喜蔭,花貓,迷岩嘛!
...

無認真去數,不過估計屋企大大小小所有盆栽應該有過百盆,但苗居多。雖然一路入貨,但都一路有傷亡。所以進進出出,尤其是花貓,老是種不好。都唔知怎解,好多時好不容易由鱗莖種到中苗,無端由底部軟莖枯萎,有時砍頭重插都救唔返。有些迷岩苗又係,有時放在密實袋唔記得打開透氣,結果焗爛。
屋企盆栽太雜又分散,尤其是迷岩,花貓和長筒,大部分都巳無名牌。所以暫都係靠記憶和等開花才知係么品種。不過我有寫網誌習慣,現一得閒都會post上FB. 若你有興趣,都可以上我FB睇下。https://www.facebook.com/kingmui.cheng
回復

Vinia 發表於 2018-9-6 12:27:56 來自手機 |顯示全部樓層
唔知點解大岩桐的葉好易焦,本身巳少葉
回復

小雷子 發表於 2018-9-6 12:31:37 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-6 12:27
唔知點解大岩桐的葉好易焦,本身巳少葉

花花好靚!葉片係咪有水?引致容易被太陽晒傷!
回復

B17 發表於 2018-9-6 18:50:19 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-5 12:02
無認真去數,不過估計屋企大大小小所有盆栽應該有過百盆,但苗居多。雖然一路入貨,但都一路有傷亡。所以 ...

我的有花冇花,每個月都會影一張相,靠咁樣認住佢地
你成百盆,呢個方法唔掂,都係用名牌易d

回復

Vinia 發表於 2018-9-6 19:45:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-6 12:31
花花好靚!葉片係咪有水?引致容易被太陽晒傷!<span class="emoji emoji1f644"></span>

有可能,但原來葉有水俾太陽晒傷會係咁樣。平時無留意,又知道一樣嘢。唔該曬你!
回復

Vinia 發表於 2018-9-6 19:53:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-6 18:50
我的有花冇花,每個月都會影一張相,靠咁樣認住佢地
你成百盆,呢個方法唔掂,都係用名牌易d

舊年都有特登去12蚊店買咗label。 後來棉花疫大換泥清洗, 都溝亂曬。 結果越亂越冇心機, 現時心諗若果唔係長到開花,么嘢名稱對我而言意義不大。
回復

Vinia 發表於 2018-9-7 22:32:34 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. 'Nora's True Love'諾拉的真愛
回復

Vinia 發表於 2018-9-7 22:33:24 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn. 'Nora's True Love'諾拉的真愛
回復

Vinia 發表於 2018-9-11 14:40:07 來自手機 |顯示全部樓層
名牌唔見左,所以不知是什麼名字的迷岩開花了。 葉細花大, 雖然係單瓣都覺得好靚!
回復

Vinia 發表於 2018-9-13 13:42:00 來自手機 |顯示全部樓層

IMG_20180913_072442.jpg IMG_20180913_072512.jpg
猜估小雷子係一個好細心體貼嘅女孩 ,昨日收到佢2條巳預先幫我浸出根的yellow bird ,昨晚放工立即將走莖上盆, 而上星期B大郵寄過來的2條喜蔭走莖亦巳生根。 希望生生性性長大開花, 唔好 辜負兩人的心機。
回復

Vinia 發表於 2018-9-13 13:43:13 來自手機 |顯示全部樓層
睇來迷岩Sinn. Cindy 即將開花。幸好早已知其開花樣大概係怎麼模樣,故不太期望。否則上月初巳見花苞,要等成個月才開花會好心急。
回復

小雷子 發表於 2018-9-13 14:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-13 13:42
猜估小雷子係一個好細心體貼嘅女孩 ,昨日收到佢2條巳預先幫我浸出根的lemon tree,昨晚放工立即將走莖上 ...

你太客氣了!
小雷子給你的喜蔭名子是Yellow Bird!
回復

Vinia 發表於 2018-9-13 14:44:49 來自手機 |顯示全部樓層

唔好意思,打錯字, 巳改
回復

Vinia 發表於 2018-9-14 15:13:35 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. Cindy 開花無驚喜
回復

B17 發表於 2018-9-14 16:18:55 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-14 15:13
Sinn. Cindy 開花無驚喜

左cindy,右leo B,見多了,開始生厭
回復

Vinia 發表於 2018-9-15 17:44:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-14 16:18
左cindy,右leo B,見多了,開始生厭

你好叻一眼就知係Leo B!唔該曬你幫我認回一隻迷失名牌的迷岩. 可能你見得靚花多。而我種迷岩條路才開始無耐,暫時仍未生厭,不過覺得Leo B靚過Cindy.
回復