2018苦苣苔科植物

作者: Vinia 發表于 2018-5-14 09:07:00
13722 187
Scar 發表於 2018-5-26 08:03:36 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-5-18 13:18

請問可以PM花友聯絡比我嗎?
JoJo唔種花之後都唔知可以係邊度買迷岩
回復

Vinia 發表於 2018-5-26 13:00:39 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-26 08:03
請問可以PM花友聯絡比我嗎?
JoJo唔種花之後都唔知可以係邊度買迷岩

唔好意思, 我都唔知這花友聯絡的電話!我都係某苦苣苔嘅facebook公開群組見到佢出帖賣。 咁啱可以搶先一步要咗。 都想買多啲, 但係佢話就係因為佢已經唔再種, 所以先至割愛賣出嚟。 連剩餘兩盆流鼻涕和馬克都免費送咗俾我。 所以我先至話,我都好好彩好似中六合彩。
回復

Vinia 發表於 2018-5-29 19:44:57 來自手機 |顯示全部樓層
花友送的流鼻涕開咗花
回復

Vinia 發表於 2018-5-29 19:50:30 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180529_131836.jpg IMG_20180529_131856.jpg
昨晚又有點中六合彩的感覺。 有個素未謀面的陌生花友竟然會咁大方慷慨免費分享2棵花貓給我。 而且還附帶有花貓蟲和其中一棵巳開花。 雖然花名佢不肯定, 不過我上網搜索憑葉和花,猜估應該係Kohleria  'HCY's Dream Weaver' HCY的織夢師。粉紅色的花給予一種少女織夢的浪漫情懷
回復

Vinia 發表於 2018-5-29 19:52:56 來自手機 |顯示全部樓層
上星期五播種的迷岩種子估唔到咁快出已出芽(橙圈內)。 綠色的新生命令人感到莫名的喜悅! 希望可以健康成長和開花。
回復

Vinia 發表於 2018-5-29 19:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
決定將今月中在花墟買的那盤迷岩由水苔改為泥種, 所以暫放溫室。 清理完水苔和去根後才後悔,因諗起曾經在網上睇的一段文章說如果植物結果就唔應該換盆,會動胎氣。而這盆迷岩最近剛結了兩個果莢不久,都不知會否影響?
回復

Vinia 發表於 2018-5-29 19:54:50 來自手機 |顯示全部樓層

決定將今月中在花墟買的那盤迷岩由水苔改為泥種, 所以暫放溫室。 清理完水苔和去部分根後才後悔,因諗起曾經在網上睇的一段文章說如果植物結果就唔應該換盆,會動胎氣。而這盆迷岩最近剛結了兩個果莢不久,都不知會否影響?
回復

B17 發表於 2018-5-29 20:25:37 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-5-29 19:52
上星期五播種的迷岩種子估唔到咁快出已出芽(橙圈內)。 綠色的新生命令人感到莫名的喜悅! 希望可以健康 ...

中間呆呆的,咩黎架?
回復

Vinia 發表於 2018-5-29 21:47:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-29 20:25
中間呆呆的,咩黎架?

一個呆咗差不多成年的迷岩球
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 14:20:22 來自手機 |顯示全部樓層
5月22號切的那塊Sinn HCY's Centre Heart 小球根巳生根出芽,但相對比同時期出芽的大球根,小球根的葉子細好多。不過都證明Sinn HCY's Centre Heart 這品種的繁殖力幾強。因為有些球根一切不是變呆球就是容易爛球。
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 14:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180601_073159.jpg 不知名花貓給我斬頭重植亦已開花。
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 14:22:23 來自手機 |顯示全部樓層
有時上網向花友買植物真的要碰運氣,要睇那花友老唔老實。好似上星期向某花友買了2條長筒鱗莖,拆開竟然有條鱗莖有面嚴重發黑。發訊息問那花友,那花友竟然話成長時顏色會有機會不同的…… 雖然我少接觸長筒鱗莖,但覺得似爛壞多。不過唔想為幾十蚊和佢爭辯。 心中有數,下次唔會再幫襯佢。
回復

B17 發表於 2018-6-4 14:56:12 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-4 14:22
有時上網向花友買植物真的要碰運氣,要睇那花友老唔老實。好似上星期向某花友買了2條長筒鱗莖,拆開竟然 ...

葉機乾晒,睇黎擺左好耐,賣家邊個?
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 17:09:15 來自手機 |顯示全部樓層
係某苦苣苔群組FB的花友。而且我見佢此品種有好多份出售。可能佢有前科,難怪冇人幫襯。
回復

rumer 發表於 2018-6-4 19:19:36 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-4 14:22
有時上網向花友買植物真的要碰運氣,要睇那花友老唔老實。好似上星期向某花友買了2條長筒鱗莖,拆開竟然 ...

我前排都有上FB 同花友買花~但慶幸大部份都是好賣家~就不管是苖還是鱗莖品質都是好的~但也試過新買一批迷岩小苖返黎大部份都是新杄插的連1條根都無~感覺是把開花的頂芽剪下插泥不久就攞出黎賣。。雖然對方真的是賣苖也不會說要種多久才可以拿出來賣~但可能因為見過好賣家所以自己下次都唔敢再幫襯那花友買花了~
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 22:46:17 來自手機 |顯示全部樓層
咁我同你一樣慶幸遇到大部分都是好賣家。 有些賣家甚至好好人還會有嘢免費送贈。 不過我試過幫襯有一個賣家,都同你一樣情況, 我估都係頂芽定植無耐。 結果唔知係適應唔到環境或者係我唔識種,種咗無耐就升天。 所以後來我學精咗有經驗,通常買之前問佢有冇球根才買。 或者和長筒無緣, 買兩次長筒鱗莖都係唔好彩。去年那賣家還更加衰,買的2條鱗莖又細條又發黑,結果當幾十蚊買個經驗。 點知今次又中伏, 因為去年冇睇清楚就買。 今次已經巳清楚圖片先至買, 點知這買家取巧, 又或者佢換咗另一條我都唔知。

回復

rumer 發表於 2018-6-5 09:41:32 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-4 22:46
咁我同你一樣慶幸遇到大部分都是好賣家。 有些賣家甚至好好人還會有嘢免費送贈。 不過我試過幫襯有一個賣家 ...

Haha 我都試過買花遇到好買家送了壯壯的貓苖跟貓蟲給我~收到時就很驚喜~而且超級開心的~!!可能大家都有跟同樣花友買過花~Haha

謝謝妳分享買迷岩的經驗~我都沒想到可以問賣家小苖是否帶球~不過若遇上新杄插的小苖要種好可能有點風險呢~始終它來到新家有機會水土不服要時間適應新環境~若熬不過去可能就上天堂了~我之前其中一棵買的貓苖就是新扦插的但去泥時發現莖位已黑了一半~幸好莖位算長就切了那大半黑的留返沒事的重新插泥入溫室~現在苖還在~但生的比較慢~

另~Vinia 妳是想種長筒嗎?不知道妳本身想買什麼品種~我之前淘左啲長筒有隻蟲蟲多了可分享~不知妳有沒有興趣~是紫花重瓣Illya Melnyk~就蟲蟲已發了好強壯的芽已有吋半高~如有興趣就寄給妳不用為無得種長筒而傷心啦~ (但還是要說因是上網買的我也才剛種所以不能確保花色~但已發芽看葉子很確定是長筒~Haha)
回復

Vinia 發表於 2018-6-5 14:55:08 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-5 09:41
Haha 我都試過買花遇到好買家送了壯壯的貓苖跟貓蟲給我~收到時就很驚喜~而且超級開心的~!!可能大家 ...

好啊!多謝分享!
而我最近義買咗一份花貓蟲K. Clytie 。有4條咁多,若你有興趣,我都可以寄一條俾你。另外你有冇興趣種白香岩?我有球根多,都可俾個你。屋企還有一些大岩桐種子和九層塔種子,若有興趣,都可以寄些給你。
註:大岩桐種子因屋企有2款不同大岩桐紫色花,我懶得分將最近採集的種子都放在同一袋。
回復

Vinia 發表於 2018-6-5 15:00:41 來自手機 |顯示全部樓層

IMG_20180531_185241.jpg IMG_20180604_123819.jpg
見其他花友大岩桐的種子都可以作分享(去年其實都見有唔少,不過唔知這些果莢的種子原來可以種,剪下便丟棄)所以今年亦將些大岩桐種子收集起來。
前日收集的九層塔種子
回復

rumer 發表於 2018-6-5 16:18:52 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-5 14:55
好啊!多謝分享!
而我最近義買咗一份花貓蟲K. Clytie 。有4條咁多,若你有興趣,我都可以寄一條俾你。另 ...

Vinia 太客氣啦~
難得見妳想種長筒而我又有所以就忍不住跑黎分享了~^ ^

想說妳說的花花都好漂亮~如果有位我一定會排的~但近期家中新添了很多成員我怕自己沒能為花花安排到合適的生長環境辜負了妳的心意~所以還是不敢要了~

另~因今天已過了收信時間~所以我明天再把小苖寄出啦~請妳PM 地址給我~我也附上小苖相給妳看讓妳種得安心~ (我會分享有星星的那棵給妳啦因蟲蟲長啲小苖又壯啲 Haha)

A258E283-A033-4FB5-BE27-402C7AD1B445.jpeg 6F1724BE-AB9E-4479-86D1-EEE5074C1D58.jpeg

6/6/18 寄出前新增照片~(小苖從泥中挖出來發現有很多根~出發前先飲飽水~Vinia 收到拆封後再讓它飲飽水應該就能直接種返落泥了 《— 當然自己如有消毒程序也記得要做啦~雖然我收到蟲蟲後已分別浸過洗潔精和漂白水~Haha)

包裝完成~希望收到時依舊完好無缺~
回復