櫻花?飄雪?

作者: 小雷子 發表于 2018-3-30 21:53:06
1134 7

遠遠見到,有好多櫻花樹!樹上掛滿了淺粉紅色花球!行近再睇清楚,香港都有這樣美的花飄雪!究竟佢係咩樹呢? 20180330_145221.jpg 20180330_144532.jpg 20180330_144622.jpg 20180330_144632.jpg 20180330_144645.jpg 20180330_144651.jpg 20180330_144708.jpg 20180330_144744.jpg 20180330_144750.jpg 20180330_144819.jpg 20180330_144824.jpg 20180330_144952.jpg 20180330_145017.jpg

評分

查看全部評分

伯爺婆 發表於 2018-3-30 23:42:27 |顯示全部樓層
疑似是 Rhododendron
上個我家後園不同顏色的比較吓

評分

查看全部評分

回復

Aking 發表於 2018-3-30 23:50:29 |顯示全部樓層
粉紅花風鈴木
回復

taxitang 發表於 2018-3-31 08:01:57 |顯示全部樓層
粉紅花風鈴木,迪士尼有幾株大樹,上水龍豐花園红綠燈路口也有一株正開花。
回復

小雷子 發表於 2018-3-31 13:34:08 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-30 23:50
粉紅花風鈴木

A大大真係好叻呀!咩都識!
有時間去欣賞吓!
回復

小雷子 發表於 2018-3-31 13:39:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-3-31 08:01
粉紅花風鈴木,迪士尼有幾株大樹,上水龍豐花園红綠燈路口也有一株正開花。 ...

Taxi大大好勁呀!仲知道係邊度揾到!
小雷子係老鼠洒店見到!超靚!超浪漫嘅場景!
有興趣嘅花友可以去欣賞,打卡!
回復

KatKichi 發表於 2018-3-31 15:14:38 來自手機 |顯示全部樓層
我屋企樓下只有黃花風鈴木
回復

Aking 發表於 2018-3-31 15:56:13 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-31 13:34
A大大真係好叻呀!咩都識!
有時間去欣賞吓! ...

都係咁啱識啫
幾年前第一次見時都有驚艷的感覺
回復