17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-1-25 16:51:21
16885 214
小雷子 發表於 2018-9-16 09:21:41 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-16 06:48
搬入屋邊有咁易。分分鐘連蟲蟻也搬入屋。昆蟲知道有颱風來,會找地方避。這幾天,見好蟲蟻由門邊,窗邊入 ...

原來如此!相信皇上一定有佢安排! 受寵的帶入寢宮,頂心頂肺的,打入冷宮!自生自滅!
回復

小雷子 發表於 2018-9-16 10:50:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-15 23:13
candida一半趕及風來前開放,剩下的要與風搏鬥

B大大!你果邊風勢大嗎?好擔心!你可報平安嗎?
魚魚果邊已經冇電!
回復

B17 發表於 2018-9-18 11:19:26 |顯示全部樓層
風過後candida開
Zephyranthes Candida-2018-014.jpg

ajax都有冧上緊

其他之前開過,打風對佢地冇作用
回復

小雷子 發表於 2018-9-18 11:23:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-18 11:19
風過後candida開

呢棵真係放外同風雨搏鬥?
回復

B17 發表於 2018-9-18 12:03:17 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-18 11:23
呢棵真係放外同風雨搏鬥?

183樓不是回覆你的,請勿再花時間關心我
回復

小雷子 發表於 2018-9-18 12:19:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-18 12:03
183樓不是回覆你的,請勿再花時間關心我

好開心!B大大返嚟啦!對唔住!下次小雷子都唔要B大大擔心!
回復

hiatus 發表於 2018-9-18 13:08:12 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-18 11:19
風過後candida開

我天台满目疮痍,唯有風雨蘭絲毫無損,同樣既仲有文竹。

共同點:柔軟,識得彎腰

今日已有兩三款風開始開花。

不過玫瑰就被剃光了頭,雞蛋花連根拔起,扶桑連著一半根倒地。

經過依次十號,真係要好好計劃一下高樓種植品種的選擇。

回復

B17 發表於 2018-9-20 15:30:50 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-28 08:51
謝謝B大~!!(感動感動 T T)
一定會努力好好照顧B大分享的小朋友~
雖然未必能早早開花~

上次Java種子發到幾多粒?
回復

B17 發表於 2018-9-20 16:06:46 |顯示全部樓層
candida風後開完再開,仲有十零個冧上緊黎
Zephyranthes Candida-2018-015.jpg

呢隻結果能力低,人工授粉,希望結到果
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-9-22 11:21:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-20 16:06
candida風後開完再開,仲有十零個冧上緊黎

好多冧喎
回復

B17 發表於 2018-9-22 12:27:56 |顯示全部樓層

來了
candida
Zephyranthes Candida-2018-016.jpg
Zephyranthes Candida-2018-017.jpg

ajax
Zephyranthes 'Ajax'-2018-011.jpg
Zephyranthes 'Ajax'-2018-012.jpg
回復

rumer 發表於 2018-9-24 22:52:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-20 15:30
上次Java種子發到幾多粒?

B大好~
抱歉遲了很多回覆~風雨蘭Java 種子的近況黎啦~

第1、2批B大分享共8顆種子~去到今日只得1顆成功發芽~@@

第3批B大寄來的種子~因為太忙碌沒有查看信箱讓好果子都焗壞了~在浸水時發霉了幾顆~@@(很對不起白費了B大挑戰好果子的苦心~T T)

不過餘下的15顆果子有2顆都發芽了~!其他的會繼續浸下去就浸到有機會發芽為止~Haha

B大請放心我一定會好好的去種她們的~也跟B大說~上次的十號風球好厲害但你分享給我們的風雨蘭都沒事全都好好的~^ ^

以下就是第3批Java 種子的照片~今天中秋節正日也祝B大中秋快樂跟家人們人月兩團圓啊~!!:)
回復

B17 發表於 2018-9-24 23:09:27 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-9-24 22:52
B大好~
抱歉遲了很多回覆~風雨蘭Java 種子的近況黎啦~

嘩,咁詳細
Java真孤寒,左揀右揀,都只係得3粒
回復

B17 發表於 2018-9-26 11:34:25 |顯示全部樓層
El Cielo花少,唔結果,今次人工授粉,兩花對磨,一果有廿粒,幾好
Zephyranthes 'El Cielo'-2018-011.jpg
回復

B17 發表於 2018-9-28 15:41:01 來自手機 |顯示全部樓層
30球lily pies,只開廿幾朵,覺得仲有一轉花未開,但已入秋,怕開唔到
回復

B17 發表於 2018-10-4 16:52:44 |顯示全部樓層

零星3朵candida
Zephyranthes Candida-2018-018.jpg

人工授粉都係得一半結到果,每隻果只係得幾粒
回復

B17 發表於 2018-10-17 11:58:39 |顯示全部樓層
Zephyranthes Cooperia traubii冇香味
Zephyranthes Cooperia traubii-2018-008.jpg
回復

B17 發表於 2018-10-22 16:48:35 |顯示全部樓層

之前試種candida種子,出左兩粒
Zephyranthes Candida-2018-A002.jpg

睇黎唔難搞,唔浸啦,一次過全部入泥
回復

B17 發表於 2018-10-29 23:13:40 |顯示全部樓層
發芽率唔錯,已經有60%-70%
Zephyranthes Candida-2018-A003.jpg
回復

B17 發表於 2018-11-9 15:47:58 |顯示全部樓層

深秋,仍有零星開放

candida
Zephyranthes Candida-2018-020.jpg

ajax
Zephyranthes 'Ajax'-2018-014.jpg

candida種子
Zephyranthes Candida-2018-A004.jpg
回復