17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-1-25 16:51:21
16861 214
B17 發表於 2018-11-28 18:22:53 |顯示全部樓層
盤點一下,發覺24粒El Cielo只開6-7朵,呢隻一向花少,估唔到少成咁
ok,下年冇佢份,讓位後來者

今年早點開始放假,停水,明春繼續
回復

ET0404 發表於 2018-11-29 12:14:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-28 18:22
盤點一下,發覺24粒El Cielo只開6-7朵,呢隻一向花少,估唔到少成咁
ok,下年冇佢份,讓位後來者:l ...

請問17大,今年播種嘅苗,停唔停水?
回復

B17 發表於 2018-11-29 12:56:06 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-11-29 12:14
請問17大,今年播種嘅苗,停唔停水?

當然唔停
回復

ET0404 發表於 2018-11-29 13:28:18 |顯示全部樓層

謝謝!
回復

B17 發表於 2018-12-21 14:46:43 |顯示全部樓層
停水一個月,葉片變黃,遲下清走枯葉,等待春天……
回復

B17 發表於 2018-12-28 17:06:38 |顯示全部樓層

掘左兩盆Jacala Red,首行14年引入1粒球母球變成
其他16年中種子,生長幾好,有些比母球還大
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-種子-2018-010.jpg

合並種植,共兩打,祈望下年花更盛
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2018-015.jpg
回復

B17 發表於 2018-12-29 13:45:09 |顯示全部樓層
El Ceilo,舊年花唔多,掘起睇下,數量冇增加
Zephyranthes 'El Cielo'-2018-012.jpg

留大球,其餘放逐山邊,看看自然環境會否好些
Zephyranthes 'El Cielo'-2018-013.jpg
回復

yunge0 發表於 2018-12-29 19:06:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-28 17:06
掘左兩盆Jacala Red,首行14年引入1粒球母球變成
其他16年中種子,生長幾好,有些比母球還大

好多大球。我家有一些風雨蘭由種子種起, 仍然很細球, 有排等。而花友分享給我的種球, 自夏天過後便沒有開花了, 請問要怎樣才可種到大球?
回復

B17 發表於 2018-12-29 19:16:25 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-12-29 19:06
好多大球。我家有一些風雨蘭由種子種起, 仍然很細球, 有排等。而花友分享給我的種球, 自夏天過後便沒有開 ...

有些品種球比較大,有些比較細
花期夏天,現在冇花,正常
風雨蘭喜光,要曬太陽
球大沒秘訣
回復

yunge0 發表於 2018-12-29 19:29:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-29 19:16
有些品種球比較大,有些比較細
花期夏天,現在冇花,正常
風雨蘭喜光,要曬太陽

我經已把它們放在有陽光直照的位置, 也有換深度更深的花盤。總覺得它們長得很慢, 花是逐朵開。請問還有沒其他要注意的?
另外, 請問點解要挖起, 停水?
回復

B17 發表於 2018-12-29 20:21:55 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-12-29 19:29
我經已把它們放在有陽光直照的位置, 也有換深度更深的花盤。總覺得它們長得很慢, 花是逐朵開。請問還有沒 ...

就算有陽光,戶外種一定比室內好
續朵開定一齊開,同品種有關,種多幾球幾朵齊開機會自然大
停水沒必要,只因我懶,冬天想放自己幾個月假
掘起因為要換盆,合併,送俾人.....
回復

yunge0 發表於 2018-12-29 21:20:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-29 20:21
就算有陽光,戶外種一定比室內好
續朵開定一齊開,同品種有關,種多幾球幾朵齊開機會自然大
停水沒必要, ...

原來如此, 確認無做漏, 接下來便是耐心等待。
回復

yunge0 發表於 2018-12-29 21:27:01 來自手機 |顯示全部樓層
有你解答真好, 謝謝!
回復

erikkwong 發表於 2019-5-6 15:57:14 |顯示全部樓層
17大, 風雨蘭又開花了. 不過今年的顏色比去年淡了些, 唔似日落.
其他 2 種仲係亂草一埋, 未見有踪象有花.
回復

B17 發表於 2019-5-6 16:27:20 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2019-5-6 15:57
17大, 風雨蘭又開花了. 不過今年的顏色比去年淡了些, 唔似日落.
其他 2 種仲係亂草一埋, 未見有踪象有花. ...

可能近排天陰,影響花色

呢個係2018舊帖,已經開咗2019
回復