ET的植物2018

作者: ET0404 發表于 2018-1-16 17:21:26
11972 171
ET0404 發表於 2018-8-14 15:26:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 14:20
恭喜ET大大!藍晶花開啦!你種左幾耐?是第否第一次開花嗎?
全紫色系列!我最鍾意 ...

多謝小雷子賞花!

藍晶花種咗3、4年啦,不過種得唔好,頭兩年開過,舊年好似冇開花,今年年頭換泥換盆終於開返,不過暫時都係得一菖。

我覺得好難種,見冇開花,諗住佢唔夠光,拎去窗邊曬下就軟葉黃埋,依家放露台門邊散光冇咩理佢,只係泥乾淋水,反而突然開花。
回復

小雷子 發表於 2018-8-14 15:34:54 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-14 15:26
多謝小雷子賞花!

藍晶花種咗3、4年啦,不過種得唔好,頭兩年開過,舊年好似冇開花,今年年頭換泥換盆終 ...

種左3,4年,都好長時間!換左泥應該營養充足,好快有第2菖!你依加種嘅位置應該好啱佢,有散光,又唔可以太熱!
ET大大!你喜歡咩颜色花花?
回復

ET0404 發表於 2018-8-14 16:20:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 15:34
種左3,4年,都好長時間!換左泥應該營養充足,好快有第2菖!你依加種嘅位置應該好啱佢,有散光,又唔可 ...

承你貴言!

我喜歡嘅顏色都係紫色 如果有綠邊更好
回復

小雷子 發表於 2018-8-14 18:15:38 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-14 16:20
承你貴言!

我喜歡嘅顏色都係紫色 如果有綠邊更好

原來一樣係紫醉花迷!

^^  發表於 2018-8-14 19:00
回復

ET0404 發表於 2018-8-21 16:58:03 |顯示全部樓層
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler 終於開咗

半開

全開
回復

B17 發表於 2018-8-21 20:18:52 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-21 16:58
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler 終於開咗

半開

色澤有點白,唔夠紫
回復

ET0404 發表於 2018-8-21 21:23:12 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-21 20:18
色澤有點白,唔夠紫

唔夠曬?

其實有花開我已經滿足啦!
回復

ET0404 發表於 2018-8-27 13:28:38 |顯示全部樓層
Robert 開第二朵花

種在露台的藍天堂

風雨過後點少得佢哋

B17
我的Robert仔都見冧啦^^  發表於 2018-8-27 17:19
回復

ET0404 發表於 2018-9-4 15:14:41 |顯示全部樓層
消完再消,終於開到

回復

ET0404 發表於 2018-9-4 15:16:08 |顯示全部樓層
雨後小花幾朵

回復

小雷子 發表於 2018-9-4 16:25:19 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-9-4 15:14
消完再消,終於開到

嘩!你終於等到啦!
小雷子的消完再消…………再消冧!
回復

ET0404 發表於 2018-9-4 17:49:13 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-4 16:25
嘩!你終於等到啦! ...

同期出好多冧,但係全部大大下就黃,暫時得呢揪成功 我仲未捉摸到咩原因。

小雷子唔好氣餒,一定可以等到
回復

B17 發表於 2018-9-4 22:08:36 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-9-4 15:14
消完再消,終於開到

五粒紅寶石
回復

ET0404 發表於 2018-10-3 20:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
來咗超過一個月嘅 Sinn. AQ's Mercurial Lady 長大咗,仲偏光生到斜晒

Sinn. Pirate's Engaging Ring 4月開完到依家先再出冧

新成員 E. Jim's Specialty, 希望可以湊大佢

回復

ET0404 發表於 2018-10-4 16:17:16 |顯示全部樓層
大花風雨蘭
早上

下午已經殘殘地

紫色系列

回復

ET0404 發表於 2018-10-5 15:52:56 |顯示全部樓層
兩粒 Pom Pom 發發地,決定落盆

垂筒有啲空心嘅感覺,照種睇下得唔得,如果失敗,出年試下用泥包住

爆竹百合有三球變黑,其他大球好似有個窿,收藏方法有問題?細球正常,決定消毒過兩日先種

回復

B17 發表於 2018-10-5 17:57:01 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-5 15:52
兩粒 Pom Pom 發發地,決定落盆

垂筒花掘咗出黎收藏?
雖然夏天唔多生長,我d都全年種植,入秋後舊葉差不多全脫落,跟住會出新葉,過年後開花
下年我都試下停水,強迫夏眠,慳d工夫

爆竹百合中間有隆唔係問題,一樣識發芽!
回復

ET0404 發表於 2018-10-5 20:54:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-5 17:57
垂筒花掘咗出黎收藏?
雖然夏天唔多生長,我d都全年種植,入秋後舊葉差不多全脫落,跟住會出新葉,過年後 ...

垂筒花係掘出來好似爆竹百合咁收,不過今年只係試一粒

原來爆竹百合會變空心老倌,咁就唔使咁擔心,謝17大賜教!
回復

B17 發表於 2018-10-5 21:48:17 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-5 20:54
垂筒花係掘出來好似爆竹百合咁收,不過今年只係試一粒

原來爆竹百合會變空心老倌,咁就唔使咁擔心, ...

爆竹百合甩葉時可能甩得深左,不過個芽其實係球既然深處,應該冇事
回復

ET0404 發表於 2018-10-6 10:03:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-5 21:48
爆竹百合甩葉時可能甩得深左,不過個芽其實係球既然深處,應該冇事

種咗後會update
回復