ET的植物2018

作者: ET0404 發表于 2018-1-16 17:21:26
11964 171
ET0404 發表於 2018-10-8 14:29:56 |顯示全部樓層
四色爆竹百合落盆

回復

B17 發表於 2018-10-8 18:58:04 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-8 14:29
四色爆竹百合落盆

覺得下面一盆,最大一粒都會開到
回復

ET0404 發表於 2018-10-8 19:11:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-8 18:58
覺得下面一盆,最大一粒都會開到

真的嗎?係就好啦!

種完又諗,係唔係應該每邊都分啲大球,冇咁嘥
回復

B17 發表於 2018-10-8 19:20:05 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-8 19:11
真的嗎?係就好啦!

種完又諗,係唔係應該每邊都分啲大球,冇咁嘥

細球唔夠大球爭,會有影響
回復

ET0404 發表於 2018-10-8 21:26:09 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-8 19:20
細球唔夠大球爭,會有影響

會咁嚴重

幸好分開種,貪字得個貧係真嘅

謝17大
回復

ET0404 發表於 2018-10-9 12:57:11 |顯示全部樓層
剛開花的心之水滴

殘花心之水滴

天方夜譚

三角梅

藍雪

回復

小雷子 發表於 2018-10-9 13:00:43 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-9 12:57
剛開花的心之水滴

喜歡心之水滴!好清秀!有冇香味架?
回復

ET0404 發表於 2018-10-9 14:49:13 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-9 13:00
喜歡心之水滴!好清秀!有冇香味架?

有香味呀,好好聞㗎
回復

小雷子 發表於 2018-10-9 15:14:50 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-9 14:49
有香味呀,好好聞㗎

有好嘅栽種者,有靚嘅花色,有怡人香氣 !有人欣賞!完美!
回復

ET0404 發表於 2018-10-9 16:52:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-9 15:14
有好嘅栽種者,有靚嘅花色,有怡人香氣 !有人欣賞!完美! ...

有雷大欣賞,太完美

P.S. 我唔係好嘅栽種者,成日偷懶

大大好。請看pm.  發表於 2018-10-13 22:25
回復

ET0404 發表於 2018-10-14 12:48:02 |顯示全部樓層

回復

ET0404 發表於 2018-10-17 13:44:26 |顯示全部樓層
之前淋花,完全唔覺有冧,或者冇諗過呢個時節會有花,所以冇為意,今日突然見佢開咗花

好靚

正想換盆,卻發現Lady有花冧

一些露台花

回復

小雷子 發表於 2018-10-17 13:52:12 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-17 13:44
之前淋花,完全唔覺有冧,或者冇諗過呢個時節會有花,所以冇為意,今日突然見佢開咗花

突來的靚花驚喜!小雷子的蘭花仍然開花!秋涼佢地好似開心左!
回復

ET0404 發表於 2018-10-17 14:37:13 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-17 13:52
突來的靚花驚喜!小雷子的蘭花仍然開花!秋涼佢地好似開心左! ...

多謝小雷子來賞花!呢幾日天氣涼涼地,真係好舒服。
回復

小雷子 發表於 2018-10-17 17:38:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-17 16:35
美花石斛應該4月開花,依加開咁神奇

温度合適係咪四季開花!
回復

B17 發表於 2018-10-17 17:49:15 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-17 13:44

回復

ET0404 發表於 2018-10-17 21:05:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-17 17:49

係啦,好奇怪,唔通呢排天氣涼涼地又有啲雨,佢以為係春天?
回復

B17 發表於 2018-10-17 22:26:24 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-17 21:05
係啦,好奇怪,唔通呢排天氣涼涼地又有啲雨,佢以為係春天?

乜唔係要先經歷冬天低溫,再來回暖先會開花咩?
回復

ET0404 發表於 2018-10-18 06:17:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-17 22:26
乜唔係要先經歷冬天低溫,再來回暖先會開花咩?

哈哈...我真係拗爆頭
回復

小雷子 發表於 2018-10-18 10:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-18 06:17
哈哈...我真係拗爆頭

有花開係好事!唔洗坳頭喎!
大自然本身就充滿驚喜!祝ET大大每日開心,驚喜不斷!
回復