藍晶花小小球(完)

作者: B17 發表于 2017-11-23 12:30:40
10499 134
erikkwong 發表於 2017-11-28 08:46:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-27 23:30
只欠你同erikkwong,呢個分享算順利

昨晚夜歸, 開信箱已收到禮物了. 謝謝!
今早已第一時間落盆.

B17
年半啦,有冇功課交?^^  發表於 2019-5-13 10:51
回復

rumer 發表於 2017-11-28 08:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-27 23:30
只欠你同erikkwong,呢個分享算順利

真的~!這次分享的人數眾多能大部份首日收到真的超勁~我又繼續等等等~希望郵差叔叔今日送信迅速在我家信箱放下禮物~Hahaha

PS. 看到erikkwong 也收到~滴汗~開始有點擔心啊啊啊啊
回復

小雷子 發表於 2017-11-28 09:35:06 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-28 08:59
真的~!這次分享的人數眾多能大部份首日收到真的超勁~我又繼續等等等~希望郵差叔叔今日送信迅速在我家 ...

等多陣啦!郵差叔叔好快就到!
回復

rumer 發表於 2017-11-28 10:09:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-28 09:35
等多陣啦!郵差叔叔好快就到!

小雷子妳真好~!
謝謝妳呀~我知道有時郵件未必能同一天收到~是因為自己對小苖有期待又看到大家都收到才會亂羡慕一把~Haha

我會等郵差叔叔出現啦~等收到再跑來這邊跟大家報平安(這小遲到的小苖要來做這次B大分享的謝幕了啦~Hahahaha)

=====================

12:22 PM 更新~已收到小苖啦~!很謝謝B大~還有派信的郵差叔叔啊!
回復

小君 發表於 2017-11-28 11:08:25 |顯示全部樓層
收到了,植物很健康。謝謝。

B17
年半啦,有冇功課交?^^  發表於 2019-5-13 10:53
回復

小雷子 發表於 2017-11-28 13:19:50 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-28 10:09
小雷子妳真好~!
謝謝妳呀~我知道有時郵件未必能同一天收到~是因為自己對小苖有期待又看到大家都收到 ...

恭喜!一家幾口,平安到步!
咁成功嘅分享!B大大!一定感到恩惠!

回復

B17 發表於 2017-11-28 14:42:43 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-28 10:09
小雷子妳真好~!
謝謝妳呀~我知道有時郵件未必能同一天收到~是因為自己對小苖有期待又看到大家都收到 ...

酢酢好新鮮,好似剛出來咁
回復

rumer 發表於 2017-11-28 18:01:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-28 13:19
恭喜!一家幾口,平安到步!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
咁成功嘅分享!B大大!一定感到恩惠!<span class="emoji emoji1f44f[/em ...

多得小雷子的安慰~今天上午真的收到苖苖而且全都好健康呀~

其實小雷子才是很花心機去種植的那個呀~所以有妳和其他惜花人在B大心裡一定會很高興的(藍晶花現在又多了10人種感覺好像變了一個小社團~Haha)
回復

rumer 發表於 2017-11-28 18:07:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-28 14:42
酢酢好新鮮,好似剛出來咁

嘿嘿~B大的保鮮紙和紙盒大法有把小苖包裝得好好呀~所以他們一放出來就變回原本的樣子都沒被壓扁扁~

3棵小苖都落盆啦~標籤的日期早了一天因為錯估了郵差會昨天來~(滴汗)

謝謝B大~這次也是求神拜佛希望小苖在這邊能開枝散葉好好存活下去~我們好想能看到他們開花啊!!
回復

B17 發表於 2017-11-28 19:24:02 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-28 18:07
嘿嘿~B大的保鮮紙和紙盒大法有把小苖包裝得好好呀~所以他們一放出來就變回原本的樣子都沒被壓扁扁~

3 ...

剛下盆,唔好曬住,過幾日,葉仍然挺,就可以曬啦
回復

rumer 發表於 2017-11-28 19:55:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-28 19:24

好的~!謝謝B大提示~~
嘿嘿~我地大家有好多功課等住要交的~
所以B大一定要定時上黎園藝館批改習作啊~
回復

小雷子 發表於 2017-11-28 20:45:15 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-28 19:55
好的~!謝謝B大提示~~
嘿嘿~我地大家有好多功課等住要交的~
所以B大一定要定時上黎園 ...

B大大忙到甩轆!又要教學,又要收風,又要改功課,又耍追數,又要攪分享,又要寫信包裝,又要陪吹水,又要整理資料,又要照顧自己啲花花!……真係超人!

B17
點解少左鬧人嗰樣!?  發表於 2017-11-29 10:58
睇完笑左~覺得B大的人生好豐盛~!(盗用B大成日舉高雙手的黃色emoji~Haha)  發表於 2017-11-28 21:30
回復

lakesummer 發表於 2017-12-20 11:48:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-23 16:24
lakesummer冇反應,睇黎對小小球冇興趣,放番出黎,即係還有一份

對唔住,我而家先睇到   
回復

B17 發表於 2017-12-20 13:48:23 來自手機 |顯示全部樓層
lakesummer 發表於 2017-12-20 11:48
對唔住,我而家先睇到

睇唔到唔緊要,反正係畀其他人睇嘅

發畀你嗰帖係用回覆係你嘅主題度發出,既然你決定不啾不啋,自然要取消分配。執行前已經確認你入過館,我做事大家放心。
回復

rumer 發表於 2018-2-26 20:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-28 19:24

嘿嘿嘿~黎交B大的其中一樣功課~

話說上年有幸分到B大的藍晶花~
B大有好好人的加送Pom Pom 和Polished Copper 小苖~想說小苖們由27/11/17 開始種~現在Pom Pom已經在搶先開花了~!
A1C5905E-98E1-4282-8FB3-CF670BC6A1A2.jpeg 15AA76C7-6D68-4009-B571-732A1D2ED411.jpeg

而Polished Copper 在長方形盆的中央已長成一棵圓滾滾的小樹苖(明天補相)~覺得在不久的將來也會開花的!

[27/2/18 - 11:03 更新加補相~] Polished Copper 也有花冧了!!

DA4A97D7-454F-4F0F-B351-BB198C4B7650.jpeg 9E32C65A-ABBC-4FD4-A6EF-FC3D7EFAF0FC.jpeg 50941DFF-F56F-4618-ADEC-26633C16974E.jpeg

至於藍晶花就生長緩慢~因為小苖之前被我埋得太深被泥壓著一直沒小葉長出來~有天忍不著把她挖出來種高點~跟著過了2天真的有新葉冒出~但過了個多月的現在她還是維持著這個狀態~希望遲些能有新葉冒出~

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-2-26 21:42:53 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-26 20:50
嘿嘿嘿~黎交B大的其中一樣功課~

話說上年有幸分到B大的藍晶花~

nidulans pompom種得好好,花開得靚,小小兩棵變成一堆

回復

rumer 發表於 2018-2-26 22:45:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-26 21:42
nidulans pompom種得好好,花開得靚,小小兩棵變成一堆

~~~謝B大賞分啊!!:)

想說是酢酢們的生命力好強~就小小的苖仔也能長啊長的長滿盆~:P  我們有偷看過Pom Pom 的葉底~看到下面還有很多花冧等著冒上來~就花量超多的是讓人種得好滿足的酢酢啊!!(大心)
回復

B17 發表於 2018-2-27 20:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-26 22:45
~~~謝B大賞分啊!!:)

想說是酢酢們的生命力好強~就小小的苖仔也能長啊長的長滿盆~:P  我們有偷 ...

畀咗乜野Polished copper食,1粒變成咁多,我嗰盆種10粒先有呢個份量
回復

rumer 發表於 2018-2-27 20:25:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 20:07
畀咗乜野Polished copper食,1粒變成咁多,我嗰盆種10粒先有呢個份量 ...

Hahahahahahahaha
B大我們真的把Polished Copper 種得很壯嗎?!
會不會是我影得太近讓你以為她很巨大~

我們好像只是近期落過3次花寶2號的肥~
適逢之前天氣好有陽光~小苖有很穩定的成長~:P

剛好在天台~立即放個一蚊銀作比例給B大參考~Hahahaha
回復

B17 發表於 2018-2-27 20:35:43 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 20:25
Hahahahahahahaha
B大我們真的把Polished Copper 種得很壯嗎?!
會不會是我影得太近讓你以為她很巨大~[ ...

可以去我嗰邊257樓比對下,你的一粒種出一盆,神奇呀!
回復