藍晶花小小球(完)

作者: B17 發表于 2017-11-23 12:30:40
10476 134
小雷子 發表於 2018-2-27 20:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 20:25
Hahahahahahahaha
B大我們真的把Polished Copper 種得很壯嗎?!
會不會是我影得太近讓你以為她很巨大~[ ...

你好勁!1粒種子,就咁大棵!叻叻呀!
B大大10粒……都冇咁壯觀!
回復

rumer 發表於 2018-2-27 21:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 20:35
可以去我嗰邊257樓比對下,你的一粒種出一盆,神奇呀!

Hehehehehe
B大唔講都唔知原來她有長得非常好~!!!
要多謝B大送我們這兩種酢酢啊~Hehehe
B大一開始說這是在泥中自己冒出來的~就很開心你把她寄了給我們~(其實B大多出來的小苖通通都是寶~下次有多出不要的記得要想起我們~我們是很願意把小苖回收的啊!!歡呼~Hahahaha)
回復

rumer 發表於 2018-2-27 21:10:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-27 20:57
你好勁!1粒種子,就咁大棵!叻叻呀!
B大大10粒……都冇咁壯觀!<span class="emoji emoji1f60f"></span> ...

笑鬼死~
但B大的酢酢都已經種到爆晒盆啦~
而且我無信心自己的酢酢能像B大一樣大爆花~
(偷偷說~我們種的其他酢酢除了Bowiei 長期開花~就只有Glabra Pinky White 開過花 《— 就一次只能同時開2朵~跟著就謝了。。= =||)
回復

小雷子 發表於 2018-2-27 21:13:43 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 21:10
笑鬼死~

但我對你非常有信心!還有你背後的那隻野!
回復

B17 發表於 2018-2-27 21:49:31 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 21:10
笑鬼死~

你有glabra pinky white?好酢黎噃,形態似omar,種多幾粒,好易爆

舊年第一次種,唔知點解唔結球,分枝就一大堆,有d懷疑佢夏天唔會休眠
回復

rumer 發表於 2018-2-27 22:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-27 21:13
但我對你非常有信心!還有你背後的那隻野!<span class="emoji emoji1f601"></span>

謝謝小雷子~我地最近就愈種愈開心~因為天氣回暖~植物們曬到太陽又不用被大風吹~狀態開始回勇!!:)
回復

rumer 發表於 2018-2-27 22:15:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 21:49
你有glabra pinky white?好酢黎噃,形態似omar,種多幾粒,好易爆

舊年第一次種,唔知點解唔結球, ...

嘿嘿~有的~!
就是去年買的酢球套餐中包括了兩顆Pinky White 小小球~

她是由球球種起最快開花的酢~但真的最多只能開兩朵~只是好漂亮啊!未開時一支支卷起來好像益力多飲管~不知道有沒有機會多結球球~

另外還有一隻酢叫Burki~生得好澎湃像一堆亂草~@@ 未見她開過花但今晚見到個好像果莢的東西~明天準備帶個小藥袋上去套住佢看看將來是不是真的能結種子~Haha
回復

B17 發表於 2018-2-27 22:23:54 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 22:15
嘿嘿~有的~!
就是去年買的酢球套餐中包括了兩顆Pinky White 小小球~

一球可以開出4-5朵
回復

小雷子 發表於 2018-2-27 22:47:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 22:23
一球可以開出4-5朵

可以申請嗎?

好花齊齊種~!Yo!  發表於 2018-2-27 22:59
回復

rumer 發表於 2018-2-27 22:58:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 22:23
一球可以開出4-5朵

正啊!!
希望我地果棵都愈種愈壯能開多幾朵~
回復

小雷子 發表於 2018-2-27 23:03:51 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 22:58
正啊!!
希望我地果棵都愈種愈壯能開多幾朵~<span class="emoji emoji1f33c"></span><span class="emoji emoji1f33c"></span><span class="emoji emoji1f33c[/e ...

呢隻真係好靚!
希望B大大收到多啲球球,先有希望!
回復

rumer 發表於 2018-2-27 23:14:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-27 23:03
呢隻真係好靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
希望B大大收到多啲球球,先有希望!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

有機會的啦~!
我們這棵不知道能不能繁殖到~
如果OKAY 也可以分享啦~(其實仲未知種到幾時才能翻土收球~Haha)
回復

小雷子 發表於 2018-2-27 23:16:53 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-2-27 23:14
有機會的啦~!
我們這棵不知道能不能繁殖到~
如果OKAY 也可以分享啦~(其實仲未知種到幾時才能翻土收 ...

我都唔識架!係跟住大隊進發!
回復

B17 發表於 2018-2-27 23:34:33 |顯示全部樓層

有難度,舊年得1球,就怕結到都只夠自己種
回復

小雷子 發表於 2018-2-27 23:37:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 23:34
有難度,舊年得1球,就怕結到都只夠自己種

分1粒得嗎?唔該啦!
回復

B17 發表於 2018-2-27 23:59:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-27 23:37
分1粒得嗎?唔該啦!

收到5球以上先考慮分享

計落5球都只係開廿零朵,唔係好夠
回復

小雷子 發表於 2018-2-28 00:06:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 23:59
收到5球以上先考慮分享

計落5球都只係開廿零朵,唔係好夠

唔好啦!分1粒比我!你咁勁,點會咁少花啫!
回復

rumer 發表於 2018-3-5 23:10:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-27 20:07
畀咗乜野Polished copper食,1粒變成咁多,我嗰盆種10粒先有呢個份量 ...

啦啦~B大~!
相隔幾日~今日黎交第二份酢酢功課~
「OB Polished Copper」的初花黎啦~!!
花花大大朵的而且顏色好醒神~每片花瓣都有著漂亮的紋理~實在係靚到飛起~看到花花實在好有夏日的感覺啊~~~^ ^ 69049408-FE97-4033-82A2-5DEF80CD1007.jpeg

這張照片剛好看到開花的4個階段:1. 未開的花苞~2. 開少少~3. 半開~4. 開晒~Hahaha
回復

B17 發表於 2018-3-5 23:33:53 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-3-5 23:10
啦啦~B大~!
相隔幾日~今日黎交第二份酢酢功課~
「OB Polished Copper」的初花黎啦~!!

雖然我愛Elizabeth, primrose多d 不過polised copper亦都靚,遲下十朵八朵齊開,更燦爛

回復

rumer 發表於 2018-3-6 00:09:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-5 23:33
雖然我愛Elizabeth, primrose多d 不過polised copper亦都靚,遲下十朵八朵齊開,更燦爛
...

Haha 我等我等我等等等~但Polished Copper 第一次開花已經有5個冧覺得已經是超額完成了(想當初明明是好小的一棵~呵呵~確實抵鍚啊)

不過B大的Primrose 也的確漂漂啊~那種粉嫩粉嫩的淺黃色~是小花園裡很值得加分的顏色啊~

B17
年半啦,有冇功課交?^^  發表於 2019-5-13 10:54
回復