畫花難?養花更難?

作者: 小雷子 發表于 2017-8-23 14:55:47
52360 1095
小雷子 發表於 2017-12-7 14:33:41 來自手機 |顯示全部樓層
大家還記得小雷子的第一幅水彩畫嗎?
原來巳經過左半年有多的時間!你地還記得那棵小苗嗎?今日竟發現驚喜,花冧已長出!大紅色,外型好似炮仗!看來是為今年畫上完美句號的預表!(有點不捨,不知能否看到它花開呢?!)

回復

小雷子 發表於 2017-12-8 14:07:54 來自手機 |顯示全部樓層

嘩!花花好乖呀,怕我久等!今日即刻同我say Hi!充滿熱情的玫紅小臉兒,頭戴綠色小皇冠!超可愛的小公主! 20171208_135628.jpg

多謝B大大獎賞!

評分

查看全部評分

回復

suisuet 發表於 2017-12-8 16:21:25 |顯示全部樓層
嘩,色好燦爛花好甜美。我真係要跟各位多多學習
回復

小雷子 發表於 2017-12-8 18:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2017-12-8 16:21
嘩,色好燦爛花好甜美。我真係要跟各位多多學習

一邊種,一邊學!我做到,你都可以架!
回復

小雷子 發表於 2017-12-9 22:48:43 來自手機 |顯示全部樓層
當人越來越大,很容易迷失在,營營役役的生活中!人的夢想可能巳經忘記了!如果你有夢想,就勇敢去試!<夢想>有時候,不是看到了才相信,而是嘗試了才看到!
小雷子今年有機會,完成多年的小小夢想<畫油畫>第一張作品,今天終於完成了!太高興了!
你又有咩夢想?
回復

小雷子 發表於 2017-12-11 17:06:15 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-11-16 17:21
年尾近xmas

又到追功課時間啦!大力士!你係咪好忙呢?有冇時間做功課呀?我幅聖誕花放係煲底等你呀!比個期嚟好喎?我今年唔想做林美香!
回復

小雷子 發表於 2017-12-15 19:50:50 來自手機 |顯示全部樓層
梵高魅力沒法擋!可能已瘋魔全球!
如果有時間的話,都想去參觀! 20171215_195509.jpg
回復

goldenwah 發表於 2017-12-15 23:47:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-8 14:07
嘩!花花好乖呀,怕我久等<span class="emoji emoji1f60a"></span>!今日即刻同我say Hi!充滿熱情的玫紅小臉兒,頭戴綠色小皇 ...

開花好靚呀,棵花緊係想同幅畫做朋友,所以出來見個面!~
回復

小雷子 發表於 2017-12-16 21:27:26 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2017-12-15 23:47
開花好靚呀,棵花緊係想同幅畫做朋友,所以出來見個面!~

花花:多謝你等左咁耐,我終於可以同你見面啦!多謝你一直支持……!
回復

小雷子 發表於 2017-12-16 21:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
今日去左參觀三鷹博物館!( 或稱宮崎駿博物館)!小雷子很喜歡宮崎駿的漫畫電影!今日可以睇到佢嘅手稿漫畫,真係好靚!下次!小雷子畫漫畫,大家有冇興趣睇呢?
20171216_211549.jpg 20171216_174413.jpg 20171216_171531.jpg

留名睇小雷子畫漫畫(。☌ᴗ☌。) 漫畫易好多  發表於 2017-12-19 22:18
回復

小雷子 發表於 2017-12-19 20:30:45 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-11-16 11:49
仔細考慮後, 不如畫聖誕花.
大大意下如何

大力士!你去左邊度呀?咁耐都冇你消息,唔好嚇人喎?
回復

小雷子 發表於 2017-12-24 01:09:15 來自手機 |顯示全部樓層
剛踏入12月24日!平安夜!小雷子預祝各位花友們聖誕快樂!今年對小雷子來說,是大豐收的一年!回歸園藝館7個月,在這裡學識了很種花嘅知識,認識了很多花友,亦收到很多花花分享!在此非常多謝大家對小雷子的愛護!
小雷子很喜歡回顧<我的主题>上的貼文!每次看到大家有趣回覆,都令我抱腹大笑!對我而言,是非常享受在園藝館裡的日子!
正因如此!我把貼上回覆過我的花友名子放入我的畫裡,因為有着你們,我的園藝生活更精采!若你找不到自己,請你多在小雷子的貼文上發言,好叫我更認識你!
為大家獻上今年最后一幅畫,題目<聖誕花>
(希望大家也可以同小雷子說聲聖誕快樂!) 20171224_001610.jpg

小雷子 , Merry Christmas~!!! ^^  發表於 2017-12-25 21:41

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2017-12-24 07:26:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-24 01:09
剛踏入12月24日!平安夜!小雷子預祝各位花友們聖誕快樂!今年對小雷子來說,是大豐收的一年!回歸園藝館7 ...

小雷子,聖誕快樂!

你幅畫好應節,個背景好有心思,好靚呀!
回復

yunge0 發表於 2017-12-24 08:17:17 來自手機 |顯示全部樓層
你很有心思,畫也漂亮。預祝聖誕快樂!
回復

rumer 發表於 2017-12-24 08:59:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子很有心~!畫得太好也太有心思了~
祝妳聖誕快樂~平安如意~新一年也一切順利~要過得開開心心~^ ^
回復

nixnix 發表於 2017-12-25 11:57:03 來自手機 |顯示全部樓層
剛踏入12月24日!平安夜!小雷子預祝各位花友們聖誕快樂!今年對小雷子來說,是大豐收的一年!回歸園藝館7 ...

雷大大,抱歉呢排真係有d忙,但我都無忘記我地的約定架。
本想約你聖誕日po上作品,但見你你已經貼左。 好靚啊,好有心思
Merry xmas!!
回復

小雷子 發表於 2017-12-25 12:46:53 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-12-25 11:57
雷大大,抱歉呢排真係有d忙,但我都無忘記我地的約定架。
本想約你聖誕日po上作品,但見你你已經貼左。  ...

聖誕快樂!大力士!見到你真好!
係咁忙的日子,都抽到時間陪我畫畫,辛苦晒!
你幅水彩畫好靚,畫得好好!進步神速!遠近層次分明,用色豐富!你肯有秘密練兵啦!
( 趁著假期 ,好好休息!下年小雷子再嚟挑戰你!)
回復

花の守護 發表於 2017-12-25 13:03:29 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子好友心思(╯ᕡὤᕡ)╯
畫得好靚ฅ(•ﻌ•)ฅ
・・ᗰદ૨૨ʏ ᘓમ૨ıડτന੨ડ・・
附上sinn. Cindyの祝福
(訓過龍的聖誕老人上)
Merry Christmas.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-12-25 13:31:52 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-12-25 13:03
小雷子好友心思(╯ᕡὤᕡ)╯
畫得好靚ฅ(•ﻌ•)ฅ
・・ᗰદ૨૨ʏ ᘓમ૨ıડτന੨ડ・・

花大大!聖誕快樂!
你要繼續努力!成功在望啦!
Cindy種得好靚!

希望聖誕老人快d醒啦(۶•̀ᴗ•́)۶  發表於 2017-12-25 13:48
回復

sherimavis 發表於 2017-12-25 21:44:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-16 21:58
今日去左參觀三鷹博物館!( 或稱宮崎駿博物館)!小雷子很喜歡宮崎駿的漫畫電影!今日可以睇到佢嘅手稿漫畫 ...

想8吓你張底片係咩嚟架~
我張係波兒.......唔係籠貓
回復