香港園藝館

加入園藝館
樓主: 小雷子

[角桐草屬(花貓)] 畫花難?養花更難?

大家還記得小雷子的第一幅水彩畫嗎?
原來巳經過左半年有多的時間!你地還記得那棵小苗嗎?今日竟發現驚喜,花冧已長出!大紅色,外型好似炮仗!看來是為今年畫上完美句號的預表!(有點不捨,不知能否看到它花開呢?!)

嘩!花花好乖呀,怕我久等!今日即刻同我say Hi!充滿熱情的玫紅小臉兒,頭戴綠色小皇冠!超可愛的小公主! 20171208_135628.jpg

多謝B大大獎賞!

評分

查看全部評分

嘩,色好燦爛花好甜美。我真係要跟各位多多學習
suisuet 發表於 2017-12-8 16:21
嘩,色好燦爛花好甜美。我真係要跟各位多多學習

一邊種,一邊學!我做到,你都可以架!
當人越來越大,很容易迷失在,營營役役的生活中!人的夢想可能巳經忘記了!如果你有夢想,就勇敢去試!<夢想>有時候,不是看到了才相信,而是嘗試了才看到!
小雷子今年有機會,完成多年的小小夢想<畫油畫>第一張作品,今天終於完成了!太高興了!
你又有咩夢想?
 樓主| 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-11-16 17:21
年尾近xmas

又到追功課時間啦!大力士!你係咪好忙呢?有冇時間做功課呀?我幅聖誕花放係煲底等你呀!比個期嚟好喎?我今年唔想做林美香!
 樓主| 發表於 前天 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
梵高魅力沒法擋!可能已瘋魔全球!
如果有時間的話,都想去參觀! 20171215_195509.jpg
發表於 前天 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-8 14:07
嘩!花花好乖呀,怕我久等<span class="emoji emoji1f60a"></span>!今日即刻同我say Hi!充滿熱情的玫紅小臉兒,頭戴綠色小皇 ...

開花好靚呀,棵花緊係想同幅畫做朋友,所以出來見個面!~
 樓主| 發表於 昨天 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2017-12-15 23:47
開花好靚呀,棵花緊係想同幅畫做朋友,所以出來見個面!~

花花:多謝你等左咁耐,我終於可以同你見面啦!多謝你一直支持……!
 樓主| 發表於 昨天 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
今日去左參觀三鷹博物館!( 或稱宮崎駿博物館)!小雷子很喜歡宮崎駿的漫畫電影!今日可以睇到佢嘅手稿漫畫,真係好靚!下次!小雷子畫漫畫,大家有冇興趣睇呢?
20171216_211549.jpg 20171216_174413.jpg 20171216_171531.jpg