alexkai 發表於 2018-10-23 10:40
係呀,因為工作上不太順利,由上星期起電腦系統出現各種奇怪的問題,又好多電腦中毒了,設備老舊資源不足 ...

原來真係唔開心!小雷子影左一張相送比你呀!
黑雲之上……總有藍藍天!
Lunch時間,出去行下!唔好留係office! 唔怕比人笑的話,買疏蕉返去與同事分享,食蕉可以令人開心架!哈哈!
(如果怕人笑的話,可以揀朱古力)

哈哈,多謝你呀,有藍天白雲心情也舒暢了(^^)  發表於 2018-10-23 12:32
發緊

一塊酢漿草園!好勁!  發表於 2018-11-2 22:14
正!  發表於 2018-10-26 10:17
我的初戀來了!

alexkai 發表於 2018-10-23 10:05
早晨呀, 小雷子的初戀生長得好好, 我都有加了 1:2000 的二號肥淋水, 但陽光就沒辦法欠奉了  ...

有結果未?冇理由2粒都失敗!
有芽出都唔得?
冇芽出果啲,係咪已收工呢?
小雷子 發表於 2018-11-2 22:20
有結果未?冇理由2粒都失敗!<span class="emoji emoji1f644"></span>
有芽出都唔得?
冇芽出果啲,係咪已收工呢?[emoji]1f ...

兩粒都還未反應啊
真費解
試了落多水落少水都是不行。不知怎樣才能激活杝
alexkai 發表於 2018-11-2 23:08
兩粒都還未反應啊
真費解
試了落多水落少水都是不行。不知怎樣才能激活杝 ...

放係太陽位晒爆!再唔得再送2粒过去!
趁有時間,報告一下小雷子的酢漿草生長情況先!Omar只有4粒種子出芽,場面冷清清!而first love好得意,兩粒種子又係好痴纏,充滿溫馨場面,並且兩棵都開始有花冧啦!Nidulans生得比較高,感覺好強壯!其餘2盆冇嘢睇,可以唔洗影。
發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-3 15:39
趁有時間,報告一下小雷子的酢漿草生長情況先!Omar只有4粒種子出芽,場面冷清清!而first love好得意,兩 ...

咦... 同我一樣有「初戀」OMAR 和 NIDULANS ..... 也是一齊出來了。
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-11-6 12:14
咦... 同我一樣有「初戀」OMAR 和 NIDULANS ..... 也是一齊出來了。

一齊種好玩又多fun!
我的初戀快你少少……開花啦!
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
冇見啲花花幾日,今日又有大發現!
pompom冇死到,一棵生左一塊葉,另外一粒發芽中!(咁鬼遲先出苗,玩死我啦!激氣!要放逐冷宮先得)

麗花酢,都有動靜! 20181106_122940.jpg

初戀最乖,開花啦,小花兩朵! 20181106_123050.jpg 20181106_123025.jpg

發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 20:20
Alex大大大大!
你的初戀發芽未啦!巳經好多日???
莫非仍然 ...

霤大大, 我的整粒變成了深啡色, 不發呀啊.
應該失敗了. 奇怪啊, 兩粒都不行.
也謝謝你給的機會
 樓主| 發表於 4 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-11-9 14:21
霤大大, 我的整粒變成了深啡色, 不發呀啊.  
應該失敗了. 奇怪啊, 兩粒都不行.
也謝謝你給 ...

留左一粒球球比你!你想自己試?定等小雷子幫手種出苗再歸回?
發表於 4 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-9 17:10
留左一粒球球比你!你想自己試?定等小雷子幫手種出苗再歸回?<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

請小雷子幫我種到開花,影幾張相送我啦,哈哈。
我的環境不太適合,不想做殺手啊。謝謝小雷子

係呢,你送我的梅菜生長得好好,還生了一個小朋友。
 樓主| 發表於 3 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-11-9 20:13
請小雷子幫我種到開花,影幾張相送我啦,哈哈。
我的環境不太適合,不想做殺手啊。謝謝小雷 ...

小雷子種住先……
梅菜好叻呀,唔開花,為左比更多養份比bb!
Alex!比心機呀! 開支散葉靠你喇!