返回列表 發新帖

救救我盆熊童子啦。

作者: Monse 發表于 2007-9-14 13:51:48
8146 33
Connie 發表於 2007-9-22 23:42:12 |顯示全部樓層
上兩星期在花壚找了一隻迷你, 與虹之玉及另一款不知名的紅葉合併 , 已放在
寫子枱上 , 本上貼上 , 因完全不知如何處理???
回復

JenniferC 發表於 2007-9-25 09:26:25 |顯示全部樓層
琴日打風,風吹正我家窗門,因為好大風而家中冇人的關係,關死了窗,家中滴風不入…

琴晚放工回家發現…熊掌仔全掉了…
我現還有不少毛仔般的側芽,一日未全株爛掉我都不會宣佈死亡…
回復

lammanfung 發表於 2007-10-10 23:25:30 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-9-22 14:09 發表

你睇完我們這個貼還想種呀

我覺得它們很可愛呢!我還是想試一試呢!
回復

JenniferC 發表於 2007-10-11 23:15:16 |顯示全部樓層
我盆熊童子…過身了…走左了…
只待在我家一年半
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-10-12 15:22:16 |顯示全部樓層
節哀順變
回復

kkayz 發表於 2007-11-23 02:55:56 |顯示全部樓層
唔知我有冇認錯~
今日我係繽x見到, 吊左係收銀機前面果一欄~
真係好鬼死可愛~
但一望價錢, $210~
諗左好耐, 最後都係放棄~
但又唔見佢放d 細細盆既出黎~
如果 $100 樓下, 我諗我會敗下來~
回復

Monse 發表於 2007-11-23 08:41:17 |顯示全部樓層
原帖由 kkayz 於 2007-11-23 02:55 發表
唔知我有冇認錯~
今日我係繽x見到, 吊左係收銀機前面果一欄~
真係好鬼死可愛~
但一望價錢, $210~
諗左好耐, 最後都係放棄~
但又唔見佢放d 細細盆既出黎~
如果 $100 樓下, 我諗我會敗下來~ ...

你看到的無錯就係熊童子。
回復

Monk 發表於 2007-11-23 23:30:16 |顯示全部樓層
當幾塊葉的小苗都要十多廿元時,$210一大盆相對變得便宜了。
同時溫度下降也減低了死亡率。現在要買,時侯對了
回復

JenniferC 發表於 2007-11-24 19:52:04 |顯示全部樓層
見到了,很大的兩盆,好似係4-5號盆,都是滿滿
都是210蚊一盆…
回復

kkayz 發表於 2007-11-25 00:45:38 |顯示全部樓層
今日又到花墟一逛~
熊童子多左幾盆~
不過仍然只係係繽x見到, 難道是繽x獨家發售??
不過價錢仍然是$210, 好像沒有減的跡象~
問過店員, 也沒有小棵的~
店員只說了, 泥是用仙人掌泥, 約十天換一次水~
敢問有大大有更詳細的栽種要訣嗎?
因最近找了好多資料關於熊童子的~
但大多數只找到熊童子怕熱, 跟不斷掉熊掌之類的~
回復

Anne 發表於 2007-11-25 12:40:46 |顯示全部樓層
我尋日心思思又去花墟二樓多肉xx館, 見到有6-7盆熊童子, 40多至60多,
買了盆40多元, 已經有幾堆熊仔手,  重買左盆粗面椒草同地龍, 好正!
回復

cvcvcv6 發表於 2007-11-26 17:29:34 |顯示全部樓層
我都搵左好耐都搵唔倒
唯有等星期6,日先再去
希望到時唔會[比人買哂啦
回復

keiko 發表於 2007-11-26 21:21:05 |顯示全部樓層
熊童子性喜溫暖乾燥、光線充足,土壤以排水良好的砂質土壤為佳,可選用有機大補帖培養土,混合珍珠石、蛭石或細砂來栽培;生育溫度約為18~25℃,耐寒性稍佳,最低大概可至5℃左右,但低溫時需減少水分的供給,避免凍傷,最好可移至屋內光線明亮處越冬;不耐高溫,夏季的高溫易使葉片尖端不會轉色且易掉落,需放置通風涼爽之處,並給於適當遮陰,避免陽光直射造成日燒,但過於陰暗,會使莖葉徒長,絨毛失去光澤,也需注意;水分的控制更需特別注意,以避免過濕葉片腐爛或過乾葉片皺縮,因而掉落。

生育期間可少量施用,花寶觀葉植物液當水澆,唯需注意濃度的控制;可於生育時期進行換盆,但其生長較為緩慢,並不需要常換盆,換植時舊土可直接換植於新盆土中,並不需要全部清除,約待3~4天後,再給於充分澆水,約過2~3天後,可先用手指確認土壤的溼度,再來澆水。

熊童子可用莖節扦插和葉插法來繁殖,於生育期選用充實的莖節(以頂芽為佳),葉片飽滿的插穗,切口需等稍微乾燥後,再插入介質中,保持濕潤,依溫度之不同,約30~50天左右即會發根,不過葉插會比芽插再多花一點時間;待長出許多根之後,即可移植至盆中。
回復

kkayz 發表於 2007-11-29 02:03:43 |顯示全部樓層
買左盆熊童子~
準備將佢地分枝, 分幾盆出黎~
我仲諗住送一些給朋友, 和放一盆係公司~
諗住生左根穩穩陣陣, 先送禮~
約30~50天左右即會發根 <-----
哇, 要成個月先生根? 有冇方法快些?
回復