2017年的套筒,長筒

作者: Vinia 發表于 2017-7-7 18:43:44
4315 88
karisv3v 發表於 2017-7-31 18:13:43 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-7-31 17:04
當年好似甘洗白白,已經唔記得有幾多次啦。
每次都會覺得好累好累,因為好多盒,一盒洗一洗都要半個鐘以上 ...

逐盆洗諗起都累,仲要上盆....
琴日我只係換泥換盆換左20棵都好累了
回復

karisv3v 發表於 2017-7-31 18:16:28 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-7-31 15:32
球根同鱗莖唔會特別惹蟲,發叔賣AV的,所以佢會咁講,要換哂所有盆,明白你真係好攰,不如選些特別喜愛, ...

發叔賣AV的,所以佢會咁講 HAHA ><。。。
回復

angela819 發表於 2017-8-1 08:39:34 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-31 16:47
不如送畀可以落毒嘅花友 將來收番d葉呀,蟲呀,再來過

讚成,讚成
回復

pekklewin 發表於 2017-8-1 09:22:12 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-31 17:20
你好勁,一次過將咁多盆紫羅蘭清洗消毒,我分批,每日換唔夠10盆巳覺好累好辛苦,巳搞我幾個鐘。所以之前 ...

洗潔精+火酒淋花和濆水是可以殺棉花蟲的, 不過要長期作戰, 我差不多隔天就淋一次泥, 會看見棉棉被沖出來, 我用透明膠樽套住盆底, 可以清楚看到, 再每次清洗膠樽, 慢慢會看到越來越少, 最後沒有, 植物仍健康, 洗潔精+火酒不要太濃, 一兩滴就可以

評分

查看全部評分

回復

Vinia 發表於 2017-8-1 15:22:02 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-8-1 08:39
讚成,讚成  成

你就講得輕鬆
所以曾和B大講過,要分享去減產真的要有好深的修行先得。現我道行未夠,而家最多忍住手減少買少些,或自然流失。
所以真心佩服你和B大的大方無私分享!
回復

Vinia 發表於 2017-8-1 15:32:55 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-8-1 09:22
洗潔精+火酒淋花和濆水是可以殺棉花蟲的, 不過要長期作戰, 我差不多隔天就淋一次泥, 會看見棉棉被沖出來, ...

而家我換泥換盆巳打沉晒我,所以房間那三十多盆因暫未見棉花蟲踪影,都懶得作終極消毒,暫唔想換泥換盆。諗住當泥乾時用洗潔精水噴淋濕就算。
不過我有個疑問,就係發叔話用洗潔精水巳得,但上網都話要加漂白水和火酒才有效。其實有無人試過只用清潔精水都得?
回復

B17 發表於 2017-8-1 18:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-1 15:32
而家我換泥換盆巳打沉晒我,所以房間那三十多盆因暫未見棉花蟲踪影,都懶得作終極消毒,暫唔想換泥換盆。 ...

win姐實戰經驗,應該有效,冇換泥洗花咁大鑊
回復

Vinia 發表於 2017-8-1 18:54:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-1 18:31

我估真係中過棉花蟲,要換泥洗花的身受其害人才體會當中辛苦法,所以分批換泥洗花成星期,巳頂唔順那似是無了期的折騰。因唔知會幾時又交叉感染。所以巳唔想洗花換泥,但又唔想落殺蟲藥,所以請教有經驗實戰的花友最好
回復

pekklewin 發表於 2017-8-1 19:06:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-1 18:31

呢個方法盆數少還可以, 盆數多好難做到

呢個方法感覺都輕鬆過換泥洗花  發表於 2017-8-2 21:02
回復

jerrymay 發表於 2017-8-2 20:12:58 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-31 18:01
發叔話人都易吸入棉花蟲,所以唔單止影響植株,亦影響人。但上網又唔睇到有影響人的事例。唔知有無人聽講過 ...

沒聽講過有人吸入過棉花蟲 反而吸入矽藻土就可能對人影響
回復

auch 發表於 2017-8-2 20:59:40 來自手機 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2017-8-2 20:12
沒講過有人吸入過棉花蟲 反而吸入矽藻土就可能對人影響

吸棉花蟲應該都要吸得好用力下
回復

Vinia 發表於 2017-8-2 21:04:13 來自手機 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2017-8-2 20:12
沒講過有人吸入過棉花蟲 反而吸入矽藻土就可能對人影響

但上網睇矽藻土唔係話無毒對人無影響嗎?
回復

jerrymay 發表於 2017-8-2 22:18:55 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-2 21:04
但上網睇矽藻土唔係話無毒對人無影響嗎?

要視乎矽藻土的二氧化矽含量
含量高的話會導致矽肺病
小朋友有鼻敏感的話就建議你不要用
不是說矽藻土不安全
但君子不立於危牆之下
無謂試

Ref: https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%9F%BD%E8%97%BB%E5%9C%9F
回復

Vinia 發表於 2017-8-2 23:30:50 來自手機 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2017-8-2 22:18
要視乎矽藻土的二氧化矽含量
含量高的話會導致矽肺病
小朋友有鼻敏感的話就建議你不要用

又長知識,多謝提醒。好彩未買。
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 15:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
昨日爭取時間去花墟,雖然有事不能逗留太久,但速戰速決,即使忍手亦買了5盆長筒
回復

B17 發表於 2018-6-20 16:01:55 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-20 15:35
昨日爭取時間去花墟,雖然有事不能逗留太久,但速戰速決,即使忍手亦買了5盆長筒
...

報上名來
回復

小雷子 發表於 2018-6-20 17:14:55 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-20 15:35
...

嘩!大手入貨!
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
昨日去到啱啱見到馬生出緊貨, 今期好多長筒, 眼花繚亂。 初時揀咗10盤,後來諗諗下,都係忍手只買5盆。
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:32:11 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180619_175458.jpg IMG_20180619_174400.jpg IMG_20180619_174328.jpg IMG_20180619_174218.jpg IMG_20180619_173941.jpg IMG_20180619_173716.jpg IMG_20180619_173638.jpg
昨日花墟影的其中部分長筒相片
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:36:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-20 16:01
報上名來

1) A. Blueberry lemon
2)A. Lvory Queen
3)A. Hard to get
4)A. Clulcis
5)A. Lady in Black
回復