17大的喜蔭(2017)

作者: B17 發表于 2017-5-1 16:08:50
13180 346
雙魚座 發表於 2017-10-9 20:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 19:37
哈哈!今期輪到你手臭囉 !<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

成日都有錯手的~有時切側芽過咗位切多個細的、種側芽點知變種葉,無影出來之碼。
那片葉成兩個月,根出唔少,葉仔又唔見。
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 20:38:31 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 20:23
成日都有錯手的~有時切側芽過咗位切多個細的、種側芽點知變種葉,無影出來之碼。
那片葉成 ...

哈哈!你近排咩事? 心不在焉 ?魚魚都有瘀嘢!唔似你喎!粗手粗腳,就要練習切豆腐絲,包你有進步!
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 20:56:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 20:38
哈哈!你近排咩事? 心不在焉 ?魚魚都有瘀嘢!唔似你喎!粗手粗腳,就要練習切豆腐絲,包你有進步! ...

當然心不在焉啦!近排飛蛾、蝴蝶大量生產bb。好多株都被吃(應該是人吃的)。收咗幾當野。四圍都是花草樹木,點解要看上我的呢!
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-9 21:03:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 19:37
哈哈!今期輪到你手臭囉 !<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

係呀!手臭會傳染㗎
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-9 21:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 20:56
當然心不在焉啦!近排飛蛾、蝴蝶大量生產bb。好多株都被吃(應該是人吃的)。收咗幾當野。四圍都是花草樹 ...

12蚊店見到有D隔植物網,買來隔一隔會唔會好d
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 21:13:45 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-9 21:06
12蚊店見到有D隔植物網,買來隔一隔會唔會好d

少植物都可慢慢做。但門前成排植物。現在是有得風亁的風亁,有得弄湯的弄湯,食要比虫快。明年春播早少少。
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 21:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 20:56
當然心不在焉啦!近排飛蛾、蝴蝶大量生產bb。好多株都被吃(應該是人吃的)。收咗幾當野。四圍都是花草樹 ...

哈哈!真令人慕羨!可以成日玩撲蝶!你啲花花咁靚,我都想去你家欣賞啦!
秋天到,蟲蟲快要冬眠!
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 21:19:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 21:13
少植物都可慢慢做。但門前成排植物。現在是有得風亁的風亁,有得弄湯的弄湯,食要比虫快。明年春播早少少 ...

請我地呢班蝗蟲去,包清得快!自己食好痛苦姐!
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 21:51:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 21:19
請我地呢班蝗蟲去,包清得快!自己食好痛苦姐!<span class="emoji emoji1f601"></span>

咁真是食得好痛苦家。今日飲蔘湯(土人參),明天又要枸杞(台灣)菜,痛苦家,重有成排辣椒乾。
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 22:06:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 21:51
咁真是食得好痛苦家。今日飲蔘湯(土人參),明天又要枸杞(台灣)菜,痛苦家,重有成排辣椒乾。{:emoji_ ...

真係辛苦晒你啦!
上左當……比人有機會曬命
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-9 22:13:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 22:06
真係辛苦晒你啦!<span class="emoji emoji1f648"></span>
上左當……比人有機會曬命<span class="emoji emoji1f623"></span> ...

返屋企点算盆栽。。。大件事啦唔見左一盆小小白金葛。應該係大風過頭吹左落街
即時跑落平台。。。執C盆同泥冇左,而家水浸急救中
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 22:40:04 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-9 22:13
返屋企点算盆栽。。。大件事啦唔見左一盆小小白金葛。應該係大風過頭吹左落街<span class="emoji emoji1f62d"></span>[emoji ...

咁都比你執到,算係行運!
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 22:50:06 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-9 22:13
返屋企点算盆栽。。。大件事啦唔見左一盆小小白金葛。應該係大風過頭吹左落街<span class="emoji emoji1f62d"></span>[emoji ...

哇!你住幾多樓呀!小心啲花盆。今天好大風(季後風),有些花盆都被吹走,要找回,好在家住地下。
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 22:57:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 22:40

去分享帖排隊啦!何為1cm呢?
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 22:57:38 來自手機 |顯示全部樓層

回復

小雷子 發表於 2017-10-9 23:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 22:57

唔排啦!我家喜蔭仍然唔多健康!怕害左佢!
回復

雙魚座 發表於 2017-10-9 23:13:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 23:04
唔排啦!我家喜蔭仍然唔多健康!怕害左佢!

不是呀!yellow bird 都幾靚。其他都大得快。
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 23:17:53 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-9 23:13
不是呀!yellow bird 都幾靚。其他都大得快。

喜歡看你種!你啲爆花好靚!我棵傻豹,就嚟C!啲葉啡黃!可能濕度唔夠!
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-9 23:24:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 22:40

但現在重傷,軟哂!
回復

小雷子 發表於 2017-10-9 23:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-9 23:24
但現在重傷,軟哂!

葛應該好粗生!浸水應該可以救到!
回復