阿唯小空中花園(記錄)

作者: 阿唯小Ken 发表于 2017-3-15 14:31:31
22451 263
阿唯小Ken 發表於 2017-5-25 00:03:38 |顯示全部樓層

版聚的收穫要稍等一下(等... ),
先更新一下夏系播種的情況:

仙人全系混

仙人全系混

仙人全系混

濃白超兜

濃白超兜

濃白超兜

花園兜

花園兜

花園兜

白花姬牡丹(好像共有3粒, 這裡有兩粒入鏡...)

白花姬牡丹

白花姬牡丹

辛頓牡丹
暫只有2月時播的一千零一粒; 春末播的, 沒影了~~

辛頓牡丹

辛頓牡丹

多謝賞....兜b

評分

查看全部評分

紅豆包 發表於 2017-5-25 16:00:26 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-5-25 00:03
版聚的收穫要稍等一下(等... ),
先更新一下夏系播種的情況:

兜bb好健康 ,湊兜bb真唔易呢
阿唯小Ken 發表於 2017-5-28 11:31:41 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-5-25 16:00
兜bb好健康 ,湊兜bb真唔易呢

謝謝包包大~
阿唯小Ken 發表於 2017-5-28 11:43:56 |顯示全部樓層

更新一下比較少露面的多肉~
夏天應該是她們最醜的時候了, 請諒@@

花月/翡翠木:

花月翡翠木

花月翡翠木

乙女心:

乙女心

乙女心

勞爾:

勞爾

勞爾

熊童子+子貓之爪:

熊童子+子貓之爪

熊童子+子貓之爪

子持蓮華錦:

子持蓮華錦

子持蓮華錦

彩虹:

彩虹

彩虹

保麗安娜:

保麗安娜

保麗安娜

皮氏石蓮錦:

皮氏石蓮錦

皮氏石蓮錦

日本奈良玉扇特選+果凍玉露+琥珀玉露:

日本奈良玉扇特選+果凍玉露

日本奈良玉扇特選+果凍玉露

謝謝賞肉~

評分

查看全部評分

阿唯小Ken 發表於 2017-5-28 13:57:20 |顯示全部樓層

170521版聚的收穫, 謝謝各位師兄師姐的分享~

Sinn. Super Orange: (謝謝紅豆包大大)
Sinn. Super Orange1705_170526_sm.JPG

布萊恩玫瑰綴化: (謝謝老公仔師兄)

海葵蘿摩: (謝謝vvboy大大)

王妃雷神:  (謝謝vvboy大大)

薄雲+棒葉虎尾蘭: (謝謝vvboy及AE380大大)

格林: (謝謝RIO大大)

仙人球(短毛丸): (謝謝HT333147+CLAIM大大)

紫龍角: (謝謝maxwaggon大大)
(也謝謝各位花友分享盆中其他植物)

心葉冰花: (謝謝陳同學)

心葉球蘭: (謝謝陳同學)

海豚花-紫色: (謝謝陳同學)

黃花風鈴木+黃金萬年草: (謝謝MELB & vvboy大)

翠雀珊瑚(鸚鵡)+蒜香蘭+Ivy: (謝謝秋師姐 & vvboy大)

還有小量收穫稍後再po....
謝謝各位

評分

查看全部評分

老公仔 發表於 2017-5-28 15:43:15 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-5-28 13:57
170521版聚的收穫, 謝謝各位師兄師姐的分享~

Sinn. Super Orange: (謝謝紅豆包大大)

收穫豐富!
阿唯小Ken 發表於 2017-5-30 22:19:35 |顯示全部樓層

謝謝公仔大的巨肉!
阿唯小Ken 發表於 2017-5-30 22:25:58 |顯示全部樓層
補充170521版聚分享

(左至右)姬秋麗(謝謝Rio大大)
+千兔耳(謝謝TomatoZone大大)
+達摩兔耳+福兔耳

姬秋麗+千兔耳+達摩兔耳+福兔耳

姬秋麗+千兔耳+達摩兔耳+福兔耳

海葵蘿摩開花了 (謝謝vvboy大大)

海葵蘿摩開花了

海葵蘿摩開花了

同場加映, 夏天的吉娃娃:

夏天的吉娃娃

夏天的吉娃娃

謝謝賞肉

評分

查看全部評分

阿唯小Ken 發表於 2017-6-24 23:50:35 |顯示全部樓層
終於有個有陽光的星期六日了!!!

更新一下 沒陽光10多天後的露肉

丸葉姬秋麗

丸葉姬秋麗

丸葉姬秋麗
10多天沒陽光, 真的「快高」長大了!

日系超兜

日系超兜

日系超兜

日系超兜

日系超兜

布萊恩玫瑰綴化

布萊恩玫瑰綴化

布萊恩玫瑰綴化, 差不多全退色了

新花月錦

新花月錦

新花月錦
放半露養後突然長很快

白美人

白美人

白美人, 巨無霸葉, 手瓜起展

緋牡丹錦

緋牡丹錦

緋牡丹錦

特別嘉賓: 熊童子白錦

熊童子白錦

熊童子白錦

這塊由去年9月開始葉插的熊童子白錦, 終於有小葉了!

同場加映: 新入手的蝴蝶蘭

蝴蝶蘭-烈日灼心

蝴蝶蘭-烈日灼心

蝴蝶蘭-烈日灼心

謝謝賞肉~

利害, 熊仔插葉都得  發表於 2017-7-10 16:21

評分

查看全部評分

阿唯小Ken 發表於 2017-7-8 20:43:28 |顯示全部樓層
小暑翌日更新一下

韶羞法師

韶羞法師

新入手的 韶羞法師
希望能服盆順利成長.....(夏天有點難度, 加油哦!)

繼續是未貼過的

西山壽

西山壽

西山壽, 去年入手的, 服盆期"屁屁"陷了入去>.<
經過差不多一年時間, 終於有番個肥肥地"屁屁"勒~

月影壽

月影壽

月影壽, 跟上面西山壽同期的, 情況差不多, 但相對情況較好

跟著更新一下十二卷播種

十二卷播種

十二卷播種

第一排左邊兩個是 元祖冰燈, 跟著是 琥珀玉露 及 果凍玉露
第二排全是 日本奈良玉扇特選
第三排 兩個都是 果凍玉露

日本奈良萬象特選

日本奈良萬象特選

左下是 日本奈良克裡克特錦(壽)
其餘三粒是 日本奈良萬象特選

最後是 新桃美人 播種

新桃美人

新桃美人

謝謝賞肉!

評分

查看全部評分

ShiningKath 發表於 2017-7-9 00:20:51 來自手機 |顯示全部樓層
好精彩! 原來ken大收埋咁多靚貨 (心心眼)
壽的窗好肥好大!
阿唯小Ken 發表於 2017-7-9 08:32:36 來自手機 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-7-9 00:20
好精彩! 原來ken大收埋咁多靚貨 (心心眼)
壽的窗好肥好大!

沒有收埋啊,之前佢地好似話苺咁「笠」哂入去我都唔想影佢
(雖然而家都唔係好靚,靚野請去灰大那邊看^^)
當時第一次試種(乜都試下種下)
你有種嗎?聽說今年比起上年,某些壽品種便宜了一半!你也入D吧
ShiningKath 發表於 2017-7-9 12:44:12 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-7-9 08:32
沒有收埋啊,之前佢地好似話苺咁「笠」哂入去我都唔想影佢
(雖然而家都唔係好靚,靚野請去 ...

我4月時入過一盆壽一盆玉露
玉露很快就C了
壽還在, 不過係皺皮壽  
老公仔 發表於 2017-7-9 17:52:58 |顯示全部樓層
有時間的話,請更新一下蒂比、晚霞之舞、勞爾、酥皮鴨、魯氏石蓮、黛比、虹之玉錦、紫珍珠等等。
阿唯小Ken 發表於 2017-7-9 19:52:59 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-7-9 12:44
我4月時入過一盆壽一盆玉露
玉露很快就C了
壽還在, 不過係皺皮壽  

講開玉露, 之前見到$10~聲稱"冰燈玉露", 買左俾老婆"玩下"(放公司)
然後過左幾個月, 正想睇下佢係公司會唔會種到好"長"或"高大"(想笑佢XD),
叫佢影張相睇, 點知又算ok喎~

冰燈玉露

冰燈玉露

個環境無乜光唔近窗口的

皺皮壽唔怕哦, 我的之前成粒話莓添啦, 俾d時間佢

十二卷點種要請教各位師兄師姐了~
阿唯小Ken 發表於 2017-7-9 19:59:03 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-7-9 17:52
有時間的話,請更新一下蒂比、晚霞之舞、勞爾、酥皮鴨、魯氏石蓮、黛比、虹之玉錦、紫珍珠等等。 ...

公仔大俾好多功課哦~

大大的鞭策, 是我養肉肉的動力~~

晚霞之舞嗎, 唔小心放左個無咁光既位唔係好耐, 佢阿媽而家都唔認得佢啊!

要點時間影相, 本周又要狂OT, orz...
ShiningKath 發表於 2017-7-10 09:21:06 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-7-9 19:52
講開玉露, 之前見到$10~聲稱"冰燈玉露", 買左俾老婆"玩下"(放公司)
然後過左幾個月, 正想睇下佢係公司會 ...

肥嘟嘟啊!
我家的條紋十二卷一直和景天一齊生活,花都出過兩次。但壽和玉露的種植方法好似又唔同,種極都唔好。這科植物真要花啲時間和它們相處
老公仔 發表於 2017-7-10 09:27:03 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-7-10 09:21
肥嘟嘟啊!
我家的條紋十二卷一直和景天一齊生活,花都出過兩次。但壽和玉露的種植方法好似又唔同,種極 ...

小師妹早啊!玉露同壽真係要多點時間才能摸清它們的底蘊,尤其是夏季!
ShiningKath 發表於 2017-7-10 15:53:48 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-7-10 09:27
小師妹早啊!玉露同壽真係要多點時間才能摸清它們的底蘊,尤其是夏季! ...

暫時都唔敢再入,等秋天再考慮入貨
至於皺皮壽6月左右已訓左覺。依家放左係陰涼地方。應該未死。靜觀其變吧
阿唯小Ken 發表於 2017-7-15 14:40:38 |顯示全部樓層

七月中更新, Part 1 先上「冬天艷麗組」夏天硬撐的情況,
這一組不死就好, 請各位大大忍受一下

丸葉姬秋麗, 又長高了~

丸葉姬秋麗

丸葉姬秋麗

高妹版 乙女心 下面有好多小葡萄!

乙女心

乙女心

保麗安娜

保麗安娜

保麗安娜

勞倫斯 小灘開了

勞倫斯

勞倫斯

勞爾

勞爾

勞爾

布萊恩玫瑰綴化

布萊恩玫瑰綴化

布萊恩玫瑰綴化

昂斯諾

昂斯諾

昂斯諾

紫心

紫心

紫心

蒂比TP

蒂比TP

蒂比TP

虹之玉錦

虹之玉錦

虹之玉錦

酥皮鴨  之前初夏時一直不敢給水, 然後開始乾(乾皺黑黑的)、再掉葉子!
一兩星期前開始給多點水, 泥乾了兩天左右就再給, 樣子好多了

酥皮鴨

酥皮鴨

韶羞法師

韶羞法師

韶羞法師

葉插的 黛比  給蝸牛 攻擊葉面全花了!

葉插黛比

葉插黛比

秀妍  mm....有點突變....

秀妍

秀妍

長生草屬 Blue Ice藍冰

藍冰

藍冰

葉插的 熊童子白錦  小葉又大了點

熊童子白錦

熊童子白錦

特別嘉賓: 晚霞之舞
不小心放了個暗位只一陣子, 就變成媽媽也不認得她是誰的樣子
為防各位也不認得, 附上小圖之前的樣~@@
入秋再搞吧>.<