「5蚊店的肉毒」

作者: 阿唯小Ken 發表于 2017-2-11 16:13:03
61038 989
powergun 發表於 2017-6-30 09:21:45 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-6-30 00:57
唔錯唔錯~~有勞大師了~~
卡日松...好似吹雪之松錦咁~~
紅昭和公主~~ 我鍾意呢個名~~

應係同一種來的, 唔知點解整個咁既名

豔日暉(夕映)室內好難種得靚的, 我已種死左好多棵啦

全部計半價, 12蚊即係收六蚊的, 重貴咩?

極樂鳥? 未聽過呀
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-1 01:16:34 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-6-30 09:21
應係同一種來的, 唔知點解整個咁既名

豔日暉(夕映)室內好難種得靚的, 我已種死左好多棵啦

原來係半價~~HEHE~~我要戴番老花眼鏡睇d字先~~
回復

powergun 發表於 2017-7-1 08:25:05 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-1 01:16
原來係半價~~HEHE~~我要戴番老花眼鏡睇d字先~~

咁又唔使, 留意聽下書就得了

睇你簽名檔下有條link, 至知原來你係農版有大帖, 有田, 種左好多野的, 羨慕ing, 個邊d花友叫你做菲菲, 菲媽, 菲姐等的, 失敬失敬
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-2 02:24:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 08:25

睇你簽名檔下有條link, 至知原來你係農版有大帖, 有田, 種左好多野的,  ...

唔敢當唔敢當~~吾一介農民~~豈能與大師爭峰~~
之前係連續玩了6期田田, 之後一直抽唔倒...又忘記抽.....
除了食蟲之外...其他版也略有涉獵的~~~
回復

powergun 發表於 2017-7-2 07:31:40 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-2 02:24
唔敢當唔敢當~~吾一介農民~~豈能與大師爭峰~~
之前係連續玩了6期田田, 之後一直抽唔倒... ...

食蟲易種, 不妨玩埋
我室內種的, 所以除了農版外, 幾乎版版都有足跡
睇你回覆時間都大約零晨兩點半, 我訓左好耐了
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-3 01:08:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-2 07:31
食蟲易種, 不妨玩埋
我室內種的, 所以除了農版外, 幾乎版版都有足跡
睇你回覆時間都大約零晨兩點半, 我訓 ...

食蟲~~聽到蟲字就怕怕....家裡已有好多蚊滋仔了~~再養食蟲可能會引來更多蟲~~~ ...而且食蟲好似好貴
我在其他版都成日見到大師分身呀~~
聽日要返工了......而家去訓了~~
回復

powergun 發表於 2017-7-3 09:17:09 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-3 01:08
食蟲~~聽到蟲字就怕怕....家裡已有好多蚊滋仔了~~再養食蟲可能會引來更多蟲~~~ ...而且食蟲 ...

食蟲植物就係幫手食緊d 蟲嘛, 咁咪好囉, 唔使自己捉

原來你要返工的, 我重以為係少奶奶
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-4 00:53:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-3 09:17
食蟲植物就係幫手食緊d 蟲嘛, 咁咪好囉, 唔使自己捉

原來你要返工的, 我重以為係少奶奶 ...

總覺得好恐怖...好似食人花咁~~
返多幾年工就退休享福了~~
回復

powergun 發表於 2017-7-4 10:07:26 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-4 00:53
總覺得好恐怖...好似食人花咁~~
返多幾年工就退休享福了~~

唔恐怖的, 幫手痴住的蚊蟲, 消化左佢, 令窗台乾淨d
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-5 00:33:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-4 10:07
唔恐怖的, 幫手痴住的蚊蟲, 消化左佢, 令窗台乾淨d

好恐怖...
D蚊滋最後會溶左?分解左?
我家有D烏蠅紙都係咁樣~~痴滿晒蚊滋~~
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-5 00:40:07 |顯示全部樓層
今次認真去看荃灣肉店...D肉離奇唔見晒...(如果係豬腩肉唔見晒就好了~~ )
回復

powergun 發表於 2017-7-5 01:08:23 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-5 00:33
好恐怖...
D蚊滋最後會溶左?分解左?
我家有D烏蠅紙都係咁樣~~痴滿晒蚊滋~~ ...

是的, 但烏蠅紙要自己處理蟲屍, 而蝕蝕就佢自己會搞掂的, 個多星期後d 蟲屍就會被吸收成為蝕蝕的養份
回復

powergun 發表於 2017-7-5 01:09:51 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-5 00:40
今次認真去看荃灣肉店...D肉離奇唔見晒...(如果係豬腩肉唔見晒就好了~~ )

荃灣肉店係邊度的?
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-6 00:40:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-5 01:09
荃灣肉店係邊度的?

大概是這個位置...現在沒乜多肉了...換晒其他植物
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-6 00:44:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-5 01:08
是的, 但烏蠅紙要自己處理蟲屍, 而蝕蝕就佢自己會搞掂的, 個多星期後d 蟲屍就會被吸收成為蝕蝕的養份 ...

原來跟化屍粉有異曲同工之妙~~~蝕蝕真恐怖...
你隻蝕蝕應該夠飽了吧?

看起來就像一隻會吃虫的石蓮~~
回復

powergun 發表於 2017-7-6 09:28:57 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-6 00:40
大概是這個位置...現在沒乜多肉了...換晒其他植物

得閒去行下先, 不過去得個度, 不如去花墟了
回復

powergun 發表於 2017-7-6 09:30:57 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-6 00:44
原來跟化屍粉有異曲同工之妙~~~蝕蝕真恐怖...
你隻蝕蝕應該夠飽了吧?

唔恐怖的, 好實用的, 蟲蟲供應不斷, 應不致餓親佢地的
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-7 23:29:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-6 09:28
得閒去行下先, 不過去得個度, 不如去花墟了

是的~~我都係放工先經過~~
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-8 01:07:49 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 08:25

睇你簽名檔下有條link, 至知原來你係農版有大帖, 有田, 種左好多野的,  ...

大師提醒了我睇番我引以為傲~~~既農POST
菲媽唔係叫我~~~係叫我阿媽呀~~~ 因為果陣媽咪成日偷偷來施肥
回復

powergun 發表於 2017-7-8 01:31:01 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-7-8 01:07
大師提醒了我睇番我引以為傲~~~既農POST
菲媽唔係叫我~~~係叫我阿媽呀~~~ 因為果 ...

原來係咁, 有天台花園或露台都可以種農版植物的, 無就好似我咁種下室內植物,  一樣可以自得其樂的

原來菲媽你指你媽媽, 不過你都可以有仔女的
回復