食蟲版の好友聊 [2017年1月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2017-1-7 17:26:13
5293 64
angela819 發表於 2017-1-9 12:30:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-1-9 12:14
我依家就係得閒過頭, 放假係屋企都係煲劇, 無乜做的

但因要on call, 所以盡量唔出街呢 ...

出街都可以 on call 架!
回復

powergun 發表於 2017-1-9 12:36:59 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-1-9 12:30
出街都可以 on call 架!

是的, 我是做電腦的, 睇住全港連鎖店的電腦系統的, 通常是連唔到線或要有野改的, 呢d 都要隨手有部機係度, 至可check到是否是店內有事定係server有事的, 或要改野的, 所以即使要外出, 都唔可以去得太遠的地方
回復

angela819 發表於 2017-1-9 13:53:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-1-9 12:36
是的, 我是做電腦的, 睇住全港連鎖店的電腦系統的, 通常是連唔到線或要有野改的, 呢d 都要隨手有部機係度 ...

嘩, 原來是重要人物, 咁咪無得去外地旅遊, 行開下!!
回復

powergun 發表於 2017-1-9 14:12:28 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-1-9 13:53

是的, 自從做左呢份工後, 不但無外遊, 連要買飛入場的都唔敢去, 例如主題公園或去戲院睇戲

你份工, 真的要有超人的耐力(耐得悶氣)  發表於 2017-1-9 17:03
回復

powergun 發表於 2017-1-9 14:23:10 |顯示全部樓層

剛睇左五蚊肉肉fb專頁, 有夕映, 大和錦, 帝亞, 錦晃星, 雷同, 觀音蓮, 姬星美人等
佢地講話肉肉做左兩個多月, 剩肉肉每月營業額達20多萬, 兩個月即係共40多萬了, 睇唔出都幾大生意的
回復

viviwong 發表於 2017-1-9 14:50:49 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2017-1-9 11:45
如果唔累,我都想個個星期去行山呢,但夏天太辛苦了,最多最多行2個鐘來回的路程
夏天行長 ...

如果唔累,我都想個個星期去行山呢,但夏天太辛苦了,最多最多行2個鐘來回的路程
=> 行 萬宜水庫/城門/大潭/香港仔水塘, 鹿頸, 塔門, 梅窩, 馬灣, 港島徑, 自然教育徑..好多好多都易行~

夏天行長洲、南丫島差不多了,怕中暑呀,要人救就唔係幾好啦~
=> 好o野~ 六/七月去離島也好~  我主要撐傘~ 有時塗防曬...
的確, 夏天行上山途中有啲位置焗無風, 我地選平坦石屎路行行~

原來Vivi係高手,玩綑邊呢 ,我無咩可能玩到呢D級數了
=> 傻啦, 我行過南丫東澳...那兒的岩石很巨, 唔算綑邊啦, ^^
綑邊..易有粒人仔跌落水架~ XDD

風景真係唔錯呢,我就鍾意睇浪打在岩石上,不過要行到海邊,真係有D跣呢
=> 我就鍾意睇浪打在岩石上 X2 , 強力推薦妳去柴灣o個邊的大浪灣/大頭洲, 如妳想去可一齊行~ ^^

真係好海洋公園架,我見好多人都著到靚靚咁,又短裙又高跟鞋,仲帶埋個咩野都裝唔到的手袋仔去影相呢
好彩我哋都算早到早走,唔洗排長龍都有巴士上,仲有8成吉位呢,但去到哥連臣角就坐滿哂了
=> 佢地打卡成份多boo XDD , Amy 姐姐好叻叻~ 走得快好世界~ XDD

其實唔止講粗口,在郊外地方,大大聲講野(野餐地點除外),大大聲播歌都係超討厭的
=> (人類經過)播歌..小妹接受到booo, 可能鐘意聽歌....
但大大聲最好唔好啦, 全村人類都要聽, 播歌因素好多可能性..
聽過陳奕迅, 陳慧琳, 徐小鳳, 梅艷芳, 張國榮, 譚詠麟, Beyond etc...
風景很需要配合"適當"的背景音樂... XDD
但當時環境/心情..好唔arm 感覺/氛圍...就好怪雞... XDD
同朋友們係大潭興高采烈行山傾計, 聽到近四十歲男仔播左首悲情歌-陳慧琳的記事本...XDD

呢班人中晒2樣
=> 各人有各修為/ 修行, 倒回頭想想看沒什麼的... : )
回復

viviwong 發表於 2017-1-9 15:21:50 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2017-1-9 12:01
係呀,人大了好多時有太多野要做,搞到周身都唔得閒,所以要啱時間啱興趣一齊同行,真係好難得
我都係因為 ...

"係呀,人大了好多時有太多野要做,搞到周身都唔得閒,所以要啱時間啱興趣一齊同行,真係好難得
我都係因為約唔到人,所以都會自己出外走走,我都好享受一個人到郊外嗰種寧靜和隨心改變路線嗰種自由"

有緣識到妳又arm傾又肯同我行山, 小妹都覺好神奇又好難得~ ^^
"我都好享受一個人到郊外嗰種寧靜和隨心改變路線嗰種自由"  
yeah~ (握手)同感呀~ 所謂社會學上"認同感"... XDD
我都係~ 很清楚自己有時候需要獨處空間/整合自己的人類, 正如自說自話..XDD
喜歡看著汪洋大海, 聽聽海浪的聲音~~~~~~

"有山賊係D咁旺的地方出現,真係有D驚驚呢"
(講下爛笑先...) 我'痴'住妳,繼而合體...打風打架打劫都打唔甩.... ^^""
回復

powergun 發表於 2017-1-9 17:16:55 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-1-9 13:53
angela819
你份工, 真的要有超人的耐力(耐得悶氣)

哈, 岩我, 我較內向的, 就算唔做呢份工我都係咁的, 唔入戲院唔去主題公園, 可慳錢去飲茶食野買植物的, 睇戲煲劇係屋企睇咪一樣, 有機上到網就可知天下事, 又可識到朋友同埋吹水, 唔悶的
回復

samanthaor 發表於 2017-1-11 09:50:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-1-9 11:28
你好似有工人的, 叫佢地揍啦

工人放左假麻, 我先要湊一個星期, 但我係度考慮緊唔做, 做全職媽媽, 都係因為我比得姐姐湊得太多, 個仔唔識中文! 要再花0的時間落去教! 個女黎緊今年又玩小學, 又要比時間.

回復

Dtwfung 發表於 2017-1-11 12:45:13 |顯示全部樓層
路過... ...
如經濟容許, 做全職媽媽好. 仔女 要父母/時間落去教...
回復

powergun 發表於 2017-1-11 14:34:37 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2017-1-11 09:50
工人放左假麻, 我先要湊一個星期, 但我係度考慮緊唔做, 做全職媽媽, 都係因為我比得姐姐湊得太多, 個仔唔 ...

做全職媽媽好辛苦架, 可能比返工更辛苦的, 不過自己揍返總好過假手於人的
回復

viviwong 發表於 2017-1-11 22:05:59 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2017-1-9 12:01
係呀,人大了好多時有太多野要做,搞到周身都唔得閒,所以要啱時間啱興趣一齊同行,真係好難得
我都係因為 ...

Amy 姐姐, 麥桿菊沙龍照...養養神...

回復

samanthaor 發表於 2017-1-13 15:56:42 |顯示全部樓層
各位, 天氣凍左, 你地要加衣呀!星期一好似仲凍0的, 我0的迷毛要唔要放返入屋裡面呢?
回復

powergun 發表於 2017-1-13 17:23:15 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2017-1-13 15:56
各位, 天氣凍左, 你地要加衣呀!星期一好似仲凍0的, 我0的迷毛要唔要放返入屋裡面呢?
...

星期一都係13咋, 著長袖的就可以了
回復

samanthaor 發表於 2017-1-13 17:29:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-1-13 17:23
星期一都係13咋, 著長袖的就可以了

長袖ONLY? 唔駛加厚褸?
回復

powergun 發表於 2017-1-13 17:31:57 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2017-1-13 17:29
長袖ONLY? 唔駛加厚褸?

13度我唔使的
回復

samanthaor 發表於 2017-1-13 17:35:22 |顯示全部樓層

好勁~我諗我凍C 左! 你應該超熱底!
回復

powergun 發表於 2017-1-13 17:36:33 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2017-1-13 17:35
好勁~我諗我凍C 左! 你應該超熱底!

我慣左冷氣房工作卦
回復

samanthaor 發表於 2017-1-13 17:37:28 |顯示全部樓層
甘又係, SERVER好熱! 但間房長期結冰~
回復

powergun 發表於 2017-1-13 17:40:49 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2017-1-13 17:37
甘又係, SERVER好熱! 但間房長期結冰~

keep住20度左右啦
回復